[#1] Zakłocenia na obrazie
Na jednej z moich A500 pojawiają się zakłocenia na obrazie, gdy pracuje stacja dysków. Są to lekkie jakby paski poziome przechodzące przez cały ekran w momencie, gdy słychać "stuknięcia" głowicy stacji. Przez to obraz w tym miejscu jest trochę jaśniejszy przez ułamek sekundy. Z czego to może wynikać?
[#2] Re: Zakłocenia na obrazie

@Tom3k, post #1

Pewnie kondensatory w zasilaczu na 5V powysychały.

Ostatnia aktualizacja: 23.11.2013 18:44:34 przez jarob
[#3] Re: Zakłocenia na obrazie

@Tom3k, post #1

Moze przestan pic metanol taki zarcik ;).a tak powaznie ja mialem podobnie od kabla nie wiem jak ty.
[#4] Re: Zakłocenia na obrazie

@SzaryWilk, post #3

Zasilacze sprawdzałem dwa i na każdym taki sam efekt, do tego inna Amiga na tych samych zasilaczach działa OK. Kabel też podłączałem do innych moich Amig i wszystko jest w porządku, czyli to kwestia samej Amigi. Może kondensatory na płycie głównej?

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2013 01:43:31 przez Tom3k
[#5] Re: Zakłocenia na obrazie

@Tom3k, post #4

Mam płytę A500+ na której wymieniłem wszystkie kondensatory oraz te w zasilaczu. Efekt jest taki że jak stacja przesuwa głowicę pojawiają się ledwo widoczne zakłócenia na ekranie.
Może podłączenie stacji bezpośrednio pod gniazdo zasilacza poprawiło by sytuację ale tego nie sprawdziłem.
[#6] Re: Zakłocenia na obrazie

@Tom3k, post #4

...a spróbuj podłączyć inny typ stacji do tej amigi - może ta stacja pobiera większy prąd podczas przesuwu głowic.
[#7] Re: Zakłocenia na obrazie

@jarob, post #6

W sumie o tym nie pomyślałem, sprawdzę jutro. Tylko, że wcześniej ta sama Amiga (z tą samą stacją) dawała dobry obraz. Stacja może zacząć pobierać większy prąd z biegiem czasu?

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2013 22:43:44 przez Tom3k
[#8] Re: Zakłocenia na obrazie

@Tom3k, post #7

Jeśli się zabrudziła i wałek, po którym poruszają się głowice nie będzie nasmarowany, to może tak być.
[#9] Re: Zakłocenia na obrazie

@jarob, post #8

Jutro obadam sprawę i napiszę co wykombinowałem

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2013 22:53:34 przez Tom3k
[#10] Re: Zakłocenia na obrazie

@jarob, post #8

Zamieniłem stację dysków na dwie inne, z moich pozostałych Amigi. Niestety nic się nie zmieniło. Za to ta sama "problematyczna" stacja podłączona do innych Amig nie daje zakłóceń. Nie kumam Czyli co, jednak kondensatory na płycie?

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2013 21:01:21 przez Tom3k
[#11] Re: Zakłocenia na obrazie

@Tom3k, post #10

Na to wychodzi... może jeszcze być problem złego polutowania gniazda zasilania na płycie.
[#12] Re: Zakłocenia na obrazie

@jarob, post #11

Czyli jutro dalej będę szukał przyczyny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem