[#1] Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci
Zdobyłem kolejną Amigę 500 To znaczy tak mi się zdawało, ale po otworzeniu (uszkodzona obudowa) okazało się, że jest to płyta "A500+" oraz zamontowane jest rozszerzenie pod klapką A502/16 z baterią + podłączone jest do dodatkowej podstawki GARY i kilku miejsc na płycie (razem 4 kabelki). Uruchomiłem SysInfo i pokazuje 1 MB Chipu i 1,5 MB Fastu. Czy na takiej konfiguracji mogą nie działać jakieś gry? Pytam, bo chciałem uruchomić głupiego Super Froga, ale komputer zresetował się przed samą planszą tytułową (było dobrze do "Accessing Disk", a potem reset). Na razie innych objawów nie zauważyłem, na razie odpaliłem ok. 20 gier i programów pod Kickstart 1.3. I druga sprawa: ile to może być warte? Bo zapłaciłem 30 zł, to chyba dobra okazja? Zastanawiam się czy zatrzymać sobie ten zestaw.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2013 20:48:56 przez Tom3k
[#2] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@Tom3k, post #1

Samo rozszerzenie na pamieciach ZIP poszlo niedawno na Allegro za ok. 150zl jako "uzywanie, nietestowane". Brakowalo tam jednak podstawki pod GARY.
[#3] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@F7sus4, post #2

No to nieźle, nie spodziewałem się, że aż tyle. U mnie wszystko działa, tylko zastanowił mnie ten Super Frog, ale może mam taką dziwną wersję.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2013 20:59:41 przez Tom3k
[#4] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@Tom3k, post #3

stacja dysków oryginalna ?
[#5] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@Norbert, post #4

Tak, stacja jest na pewno oryginalna od A500, zresztą sprawdzałem na dwóch. Może na takiej konfiguracji pamięci niektóre gry nie chcą działać? Albo kwestia jakichś różnic na płycie (jest napis "A500+")?

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2013 21:03:40 przez Tom3k
[#6] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@Tom3k, post #5

Bylo kilka gier, ktore na sztywno zakladaly uklad 0,5MB Chip+0,5MB Slow, ale to wczesne pozycje i Super Frog nie zalicza sie do nich na pewno. U mnie dziala w kazdej konfiguracji - rowniez na rozszerzonej Blizzardem Amidze 1200.
[#7] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@F7sus4, post #6

Sprawdziłem i ta sama dyskietka u mnie na A600 (2MB) i drugiej A500 (1MB) też działa.. Ale inne rzeczy normalnie działają na tej A500 z 2,5 MB pamięci, uruchomiłem m.in. system 1.3 + programy typu SysInfo czy PowerPacker (spakowałem pare plików), grę Battle Chess, Genghis Khan, Cannon Fodder - zero problemów. Co to może być, przeczyścić coś na płycie?
[#8] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@Tom3k, post #7

Czy probowales przepiąć stacje z A500 i A600 do tej Amigi ?
Czy podczas uruchamiania SuperFrog głowica w stacji wydaje specyficzny dźwięk ?
Czy inne gry TEAM17 wczytują się ?
[#9] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@Norbert, post #8

Tak, przepinałem stacje bez rezultatu. Głowica w SuperFrogu "charczy" tak jak normalnie, wczytuje się do momentu ekranu tytułowego i wtedy jest reset. Uruchamiam inne gry, ale chyba Team17 akurat jeszcze nie, np. Lost Vikings, Pinball Dreams, ZeeWolf - wszystko ładnie działa. O ile wiem to jest kwestia rewizji płyty głównej i układów, które na niej są.

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2013 18:38:10 przez Tom3k
[#10] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@Tom3k, post #9

A jaki jest tam kick? Trzeba by też odpalić program do testowania pamięci, może gdzieś robi błędy i tylko niektóre gry dostają się do miejsca gdzie jest uszkodzenie.
[#11] Re: Amiga 500 plus i 2.5 MB pamięci

@flops, post #10

Jest zamontowany Kickstart 1.3. Ale test pamięci to dobry pomysł, muszę znależć jakiś dobry program.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem