[#1] Jaki jest objaw braku scsi.device w HDD4GB?
Jakie są objawy braku nowszego modułu scsi.device w kickstarcie na dyskach powyżej 4GB? Czy problemy występują tylko w "zakazanym" obszarze, czy niezależnie od położenia danych?

Chodzi o to, że mam jeden taki dysk. Podzieliłem go pomijając obszar powyżej 4GB i dziala bez problemów. Dokupiłem drugi i nawet system nie potrafi z niego wystartować - błędy przy wczytywaniu, HDD Led świeci i zamrożenie systemu. Podobnie gdy wystartuje z dyskietki a potem coś na nim robię. Czyżby czekała mnie reklamacja?
[#2] Re: Jaki jest objaw braku scsi.device w HDD4GB?

@Rafał A-3000, post #1

Problemy nie występują jeśli nie wyjdziesz na "zakazany" obszar. Jeśli wyjdziesz to dane które miały trafić powyżej 4GB trafiają na początek dysku rozwalając partycję systemową.

A dysk/partycja aby nie jest validowany przez system ?
Sprawdzisz to zaznaczając ikonkę partycji i wybierając info z menu, read/write oznacza że jest w porządku a validating że jeszcze nie.

Pozdrawiam
[#3] Re: Jaki jest objaw braku scsi.device w HDD4GB?

@RadoslawF, post #2

Validacja owszem raz szła ale po resecie i na moim dysku a nie tym nowym (próbowałem coś skopiować). Zresztą to widzać po zajętości odczytu dysku. Wgląda na to, że dysk do zwrotu :(
Ma on sporo zworek ale gdy np. 5 plików skopiuje a potem następuje zawieszenie odczytu i blokada systemu to chyba to raczej nie jest wina ich błędnego ustawienia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem