[#1] Mac Mini vs PowerBook
Mam okazję kupić PowerBooka z procesorem 1,5 i grafiką 9600/64MB. Teraz używam Miniacza 1,25 i 9200/32MB VRAM. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy warto wymieniać maszynę biorąc pod uwagę szybkość? Jaka jest różnica w wydajności (np. podczas odtwarzania filmów albo pod OWB)?
2. Większość czasu będę chciał podłączać pod zewnętrzny monitor, czy jakość obrazu jest zadowalająca? Czy można zastosować adapter do kabla DVI?
3. Na ile PowerBooki są ciche podczas pracy?
4. Jak jest z temperaturą, czy obudowa mocno się nagrzewa?

Waham się, bo w sumie laptop nie jest mi potrzebny, ale zawsze to mocniejszy sprzęt i w razie czego mobilny.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2013 19:29:49 przez Tom3k
[#2] Re: Mac Mini vs PowerBook

@Tom3k, post #1

Najistotniejszym plusem jest 64MB VRAM, reszty - nie wiem czy odczujesz różnicę...
Ja mam miniaka 1,5 i jakoś póki co - jest to wystarczający sprzęt.
No i plusem pb na pewno będzie jego mobilność, szkoda tylko że w jednym i drugim przypadku nie działają karty airport :(
[#3] Re: Mac Mini vs PowerBook

@MaaG^dA, post #2

Najistotniejszym plusem jest 64MB VRAM

Na czym zobaczę różnicę, przy filmach i 3D?
[#4] Re: Mac Mini vs PowerBook

@Tom3k, post #3

W grach :)
[#5] Re: Mac Mini vs PowerBook

@kaka, post #4

W grach to mnie nie interesuje za bardzo Czyli wychodzi na to, że nie warto zmieniać..
[#6] Re: Mac Mini vs PowerBook

@Tom3k, post #5

Uważam że różnica jest niewielka między tymi komputerami , zyskujesz tylko na mobilności. Ja bym sobie odpuścił.
[#7] Re: Mac Mini vs PowerBook

@kaka, post #6

No to chyba nie ma sensu, mobilnie mam iBooka, tylko myślałem, że będzie wieksza różnica w szybkości na PowerBooku.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2013 21:19:44 przez Tom3k
[#8] Re: Mac Mini vs PowerBook

@Tom3k, post #7

no masz roznice w predkosci grafiki i procka
[#9] Re: Mac Mini vs PowerBook

@michal_zukowski, post #8

Tyle to wiem, tylko czy odczuję to w praktyce? Podobno niezbyt dużo, poza tym chodziło mi o parę innych szczegółów (post nr 1)..
[#10] Re: Mac Mini vs PowerBook

@Tom3k, post #1

PB jest bezgłośny póki nie włączy się wiatraczek. Czyli lekka praca na 800MHz. Przy intensywnym użytkowaniu nagrzewa się mocno niestety. Adapter dsub, hdmi? Powinien działać. Jeśli potrzebujesz mocy to lepiej wyposażyć się w tower G5 ew. szybkie G4.
[#11] Re: Mac Mini vs PowerBook

@Korni, post #10

Właśnie wymyśliłem, że sprzedam mojego Miniacza i kupię PowerBooka, bo trafiła się okazja. Z drugiej strony nie potrzebuję mobilnego sprzętu, więc G5 to chyba dobra opcja. Pozostaje poszukać kupca na Mini

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2013 22:52:29 przez Tom3k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem