kategoria: WinUAE
[#1] Odczyt dysku SFS
Podłączyłem dysk z Maca Mini do peceta i chcę przegrać dane, więc pomyślałem, że zrobię to pod WinUAE. Niestety HDToolBox widzi dysk jako "Unknown", HDInstTools tak samo, więc nic nie wykombinuję (przynajmniej bez utraty danych). Ściągnąłem SFS z Aminetu, ale wszystkie polecenia zwracają komunikat "unknown device". Jednocześnie w MakeCD symbol dysku jest prawidłowo pokazywany pod uaehf.device, więc konfiguracja jest chyba w porządku. W konfiguracji WinUAE dysk jest podłączony pod "*UAE*" (jedyna opcja po wybraniu Add Harddrive). Co robię źle?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2014 19:24:11 przez Tom3k
[#2] Re: Odczyt dysku SFS

@Tom3k, post #1

Powoli ;)
Podłączyłem dysk z Maca Mini do peceta i chcę przegrać dane na peceta

Chodzi o dysk z MorphOSem, tak?

HDToolBox widzi dysk jako "Unknown"

Jeśli powyższe jest prawdą, to niestety tak będzie. Mimo, że partycje masz SFSowe, to bootsektor dysku jest typowo makowy nie RDB i HDToolbox takiego dysku nie zobaczy.
[#3] Re: Odczyt dysku SFS

@_arti, post #2

Tak, to dysk z MorphOSem. Czyli nie da rady odczytać takiego dysku w żaden sposób? Chodzi mi o jedną z partycji (w środku). Na "HFSExplorer" odczytałem tylko partycje Makowe. Rozumiem, że pod Win (ew. Linuxa) też nie ma żadnego sterownika do filesystemu SFS?

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2014 19:30:14 przez Tom3k
[#4] Re: Odczyt dysku SFS

@Tom3k, post #3

Do SFS jest, pod Linuksem na pewno. Problemem jest bootsektor dysku.
[#5] Re: Odczyt dysku SFS

@_arti, post #4

Rozumiem, no to klapa. Pozostaje przenieść dane po wewnętrznym FTP.
[#6] Re: Odczyt dysku SFS

@Tom3k, post #5

To nie masz żadnego urządzenia na USB żeby przegrac partycje ?
[#7] Re: Odczyt dysku SFS

@Norbert, post #6

No właśnie nie mam, bo danych jest sporo, a nie mam żadnej kieszeni USB. Ale poradzę sobie po sieci.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2014 20:25:05 przez Tom3k
[#8] Re: Odczyt dysku SFS

@Tom3k, post #7

Pod MorphOS-em zgraj mountliste partycji, wyedytuj device i powinno działać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem