[#1] Exodus pod WinUAE
Ponieważ mam kłopoty sprzętowe ze swoją A4000D a naszła mnie ochota aby pograć w "Exdous the last war" to mam pytanie: czy ktoś to testował pod WinUAE i OS 3.9? Jakieś specjalnie tricki lub zalecana konfiguracja są wymagane? Trzeba instalować patche do gry?
[#2] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #1

Ok, montuje dysk cd z grą pod WinUAE jako katalog pod nazwą CD0: - co muszę podać w setupie jako ccda?
[#3] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #2

Z tego co kojarzę to powinna tam być nazwa device'u obsługującego CD0:. Tylko to raczej nie zadziała jeśli montujesz CD0: jako katalog.
Bo z czego ma sie odczytać dźwięk? CDDA to ścieżki audio na płycie. Jakby był zamontowany obraz płyty to co innego.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 00:33:26 przez tOMashBe
[#4] Re: Exodus pod WinUAE

@tOMashBe, post #3

Czyli zrobienie z płyty obrazu ISO to jedyna opcja?
[#5] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #4

Tak mi się wydaje, bo inaczej emulator nie ma dostępu do ścieżek audio. One są zapisane na płycie jako kolejne, po ścieżce z danymi.
[#6] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #4

Zainstaluj NoCD patch i po sprawie -> http://www.aksonsoft.republika.pl/index.htm

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2014 13:30:22 przez forge
[#7] Re: Exodus pod WinUAE

@forge, post #6

Ale wtedy chyba nie będą mu działać ścieżki audio? A wydawało mi się, że koledze chodzi o to, żeby się odczytywały.
[#8] Re: Exodus pod WinUAE

@forge, post #6

Dziękuję za podpowiedź. Spróbuję obu metod bo faktycznie fajnie by było gdyby muzyka grała... ale bez niej też da się przeżyć.
[#9] Re: Exodus pod WinUAE

@tOMashBe, post #7

Do odczytu CDDA potrzebny będzie jakiś nowszy WinUAE, 2.4 lub 2.5 to minimum. W zakładce "CD & Hard drives" zaznacz opcję "CDFS automount CD/DVD drives", w ustawieniach Exodusa wpisz uaescsi.device, unit na 0. Teraz powinno być OK :)
[#10] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #4

Czyli zrobienie z płyty obrazu ISO to jedyna opcja?

Nie ISO, bo ISO nie obsługuje ścieżek dźwiękowych. Format BIN/CUE albo inny podwójny.

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2014 09:04:24 przez OSH
[#11] Re: Exodus pod WinUAE

@OSH, post #10

Tylko jak potem BIN/CUE zamontować pod Amigą? cdromemu.device nie daje rady...
[#12] Re: Exodus pod WinUAE

@forge, post #9

To zadziałało - dzięki za podpowiedź szeroki uśmiech

Teraz po obejrzeniu intro niestety ekran tytułowy oraz menu wyświetlają się w formie sieczki. WB mam uruchomionego w trybie UAE 800x600 32bit BGRA - próbowałem podobnie ustawić w setupie gry, ale niestety bez skutku.
[#13] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #12

Mam podobnie, najlepiej będzie jak przegrasz oryginalny plik "Exodus" z płyty na dysk, a w setup'ie wybierz PAL High Res Laced.
[#14] Re: Exodus pod WinUAE

@forge, post #13

OK, dzięki za podpowiedź - sprawdzę wieczorem i dam znać. Na razie uruchamiam bez patchy. Jest sens je instalować pod WinUAE? Pamiętam, że z jakiegoś powodu na klasyku potrzebowałem którejś aktualizacji.
[#15] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #14

Ja bym zainstalował, niżej masz opis patcha.

"Pakiet poprawek wprowadzający kilka istotnych zmian do kodu gry.
Najważniejsze to: obsługa tylko systemowa myszki i klawiatury, obsługa AHI
(opcjonalnie została obsługa audio.device), programowa obsługa wskażnika
myszki (opcjonalnie pozostala mozliwość używania wskażnika systemowego).
Dodatkowo poprawiono kilka procedur odpowiedzialnych za tzw. grywalność."
[#16] Re: Exodus pod WinUAE

@forge, post #13

Niestety gdy wybieram w setupie tryb PAL interlace (dowolny) dostaje informację !Error GetDisplayInfoData! OS 3.9 uruchamiam pod RTG zapewniony przez WinUAE.
[#17] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #16

Wydaje mi się że to jest jakiś błąd systemowy, wybierz taki sam tryb w SYS:Prefs/ScreenMode i zobacz czy Workbench działa ok. Co masz w Devs:Monitors?
[#18] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #16

A mi się coś kojarzy że do odpalania exodusa pod rtg trza przekonwertować grafikę jakimś tam paczerem, chyba coś takiego kiedyś robiłem, ale to było dawno temu.
[#19] Re: Exodus pod WinUAE

@fazior, post #18

Oczywiście że należy prze konwertować grafikę.
[#20] Re: Exodus pod WinUAE

@Dziadziomiecio, post #19

Przekonwertowanie grafiki (lub nie) w niczym nie pomoże, sprawdziłem wszystkie wersje RTG i żadna nie działa na emulatorze (śmieci na ekranie lub Software Failure).
[#21] Re: Exodus pod WinUAE

@forge, post #20

Ja mam oryginalną grę i mi zadziałała .Ustawienia juto podam mam win 7 procesor AMd x3 440 i karta ati hd 5750 płyta gigabajta a dysk oryginalny z amigi i system 3.9 karta graficzna . Jeszcze kilka programów mi nie działa ale tak to nawet ten emulator działa na prawie 5.
[#22] Re: Exodus pod WinUAE

@Dziadziomiecio, post #21

Czekam w takim razie z niecierpliwością
[#23] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #16

A czy przypadkiem nie powinieneś wybrać trybu graficznego oferowanego przez WinUAE jako UAEGfx czy UAEpal? Pamiętaj też, że program setup w Exodus jest dosyć specyficzny i nie wystarczy czegoś wpisać lub wybrać myszką - trzeba zawsze potwierdzić klawiszem Enter.
[#24] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #22

@Dziadziomiecio i @alekc

Podajcie wersję pliku "Exodus" którego używacie np. - c:version full dh0:exodus/exodus. Bo się trochę zgadywanka zrobiła... znając konkrety łatwiej będzie znaleźć przyczynę problemu.

+
Pełna nazwa trybu graficznego wybieranego w SetUp'ie (do niego też jest patch...) i wersja WinUAE też się przydadzą.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2014 15:25:41 przez forge
[#25] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #1

U mnie demo tej gry działa, ale przewijanie ekranu jest za szybkie, więc nie jest grywalne to:)

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2014 21:23:23 przez Pinto
[#26] Re: Exodus pod WinUAE

@forge, post #24

Wreszcie miałem trochę czasu aby odpalić WinUAE...

version podaje:
Exodus: The Last War v1.0 code: (C) 1998-2000 by Andrzej BujanyNk!

i dla SetUp:
Func-Library v1.0 (1.7.1994)

W setup mam ustawione tryby:
UAE: 320x 200 16bit PC
UAE: 640x 400 16bit PC

LoRes

Przy czym nie instalowałem CGX - mam zainstalowane tylko Picasso96
[#27] Re: Exodus pod WinUAE

@alekc, post #26

Witam.

Mi pod WinUAE Exodus ładnie działa, tym najnowszym 2.7

Ustawiłem emulację 40-stki z wyłączonym Jit, bo przy włączonym gra działa za szybko.

Do gry skopiowałem patcha EXODUS_NOCDROM, gdyż nie umiem włączyć emulacji cdda.device
Skopiowałem patcha dla w wersji dla układów AGA. Ta dla GFX powoduje krzaki na ekranie.

Również podmieniłem na nowszą wersję plik SetUp.

Rozdzielczości w konfiguracji gry ustawiłem:

UAE: 640x 480 8bit PC
UAE: 640x 480 8bit PC

GameScreen: Hires

Należy pamiętać, że 8 bit to jest 256 kolorów, a ta gra więcej z siebie nie wyciśnie.

Rozdzielczości dla Hosta w WinUAE ustawiłem 1024x768, dla okna jak i dla pełnego ekranu. Oraz takie same pod Amiga OS.

AmigaOS jaki mam zainstalowany to wersja 3.9 ze wszystkimi łatkami.

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2014 22:58:33 przez gilban
[#28] Re: Exodus pod WinUAE

@Pinto, post #25

Jest chyba "fast scrool" lub coś podobnego, trzeba pomanipulować opcjami OK
[#29] Re: Exodus pod WinUAE

@gilban, post #27

Errata do tego co napisałem w komentarzu #20, czytając post gilban'a już chyba wiem w czym tkwi błąd... otóż trzeba w setupie gry ustawić 8bitowy tryb graficzny, sprawdziłem i teraz każda wersja AGA/RTG działa poprawnie. Więc jak jeszcze ktoś ma problemy to ten sposób powinien załatwić sprawę na amen.

gdyż nie umiem włączyć emulacji cdda.device

Zobacz post #9, tam napisałem jak to włączyć :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem