kategoria: A500
[#1] Powrót z zaświatów
Witam wygrzebałem moją Amigę po prawie 10 latach z piwnicy bo chciałem synowi pokazać na czym jego stary grał jak był w jego wieku. Niestety prawdopodobnie dyskietki nie przetrwały próby czasu i nic nie działa. W jaki sposób mógłbym nagrać gry na amigę bo pomimo że jest to sprzęt z przed dwóch dekad nie mam bladego pojęcia jak to zrobić. Czy istnieje jakiś program na normalnym komputerze którego mógłbym użyć i gdzie ewentualnie pobrać jakieś gry zaczynając oczywiście od najlepszej gry wszech czasów Sensible Soccer . Please help!!!!!!!!
[#2] Re: Powrót z zaświatów

@Proteusz, post #1

Jeżeli żadnej dyskietki nie możesz odczytać to jest duże prawdopodobieństwo, że stacja nie działa. Możesz oczyścić głowice ale to też nie zawsze daje pozytywny wynik.
Możesz też zainteresować się emulatorem flopa od Lotharka - HxC floppy emulator - zajrzyj na stronę Lotharka. Wtedy wrzucasz przerobione adfy na kartę SD, wybierasz na Amidze albo przyciskami na emulatorze plik z grą, restart i grasz.
[#3] Re: Powrót z zaświatów

@Jenot, post #2

Dobre ale już zleciłem mojemu znajomemu który ma jakieś pojęcie o elektronice przerobienie stacji dyskietek z PC na amigę pod ewentualność niesprawnej stacji. A chciałbym ożywić amigę aby grać tak jak za dawnych dobrych czasów (please insert disc 2 OK ) aby wspomnienia ożyły pełną parą. Niestety moje pojęcie o elektronice i komputerach zaczyna i kończy się na Windowsie więc zwrot (Lotharka - HxC floppy ) niestety niewiele mi mówi ale do imbecyli chyba się nie zaliczam więc małymi kroczkami jeżeli ktoś mi pomoże dojdziemy do celu.pomysł
[#4] Re: Powrót z zaświatów

@Proteusz, post #3

Nie napisałeś jaki model Amigi posiadasz :) Jeśli najpopularniejszą niegdyś A500 z 1MB to w przypadku awarii dyskietek czeka cię trochę roboty - bo nie ma PROSTYCH sposobów nagrania dyskietki pod PC tak by amiga z niej startowała ("przerabiam" to od jakiegoś tygodnia :P - tu jest to dobrze opisane) :) Zacznij jak poprzednik sugerował od wymiany stacji dyskietek (trzeba rozkręcić Amigę i wypiąć starą stację - nowa z reguły nie będzie dokładnie pasować - trzeba dorobić ok 1 cm "dystanse" ale to później)

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2014 08:06:17 przez sunater
[#5] Re: Powrót z zaświatów

@sunater, post #4

Amiga to właśnie 500-tka. Rozkręcałem już stacje , czyściłem ją i takie tam jak sugerował jeden z forumowiczów jest objaw taki że raz czyta a raz nie co poniektóre dyskietki. Kolega wygrzebał jeszcze w u siebie jakieś stare i one działają jedna z nich to Disk Master V2.04 ,V2.1, V2,1a ale nie mam pojęcia co to za programy? Jest objaw jeszcze jakby dyskietka nie zawsze zaskakiwała a stacji, dopiero jak się ją ruszy palcem do układa się we właściwej pozycji i zaczyna czytać.
[#6] Re: Powrót z zaświatów

@Proteusz, post #5

miałem podobne objawy :( Cóż -akurat stacje dyskietek nie są zbyt trwałe w amidze :(. Na 90 % masz uszkodzoną stację dysków - ale wymiana powinna pomóc :) ważne że reszta układów jest raczej oki (jeśli disk master działał) :) Przy okazji - jeśli masz rozszerzenie pamięci "pod klapką" to sprawdź czy nie ma tam bateryjki czasem - lubi się wylewać i robić zwarcia. Jeśli z nową stacja stare dyskietki też nie zadziałają.. cóż czeka cię mała próba cierpliwości z nagrywaniem adfów za pomocą pc i kabla null-modem - ale zapewniam - warto - frajda z przypomnienia sobie starych dobrych czasów bezcenna :)

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2014 08:30:12 przez sunater
[#7] Re: Powrót z zaświatów

@sunater, post #6

właśnie kolega podrzucił mi swoją 500-tkę i ona też nie czyta dyskietek które posiadam i czyta te co moja więc problem to chyba same dyskietki . A jego amiga nigdy nie była rozkręcana (plomby) a dwie tak samo wadliwe amigi to raczej małe prawdopodobieństwo.
[#8] Re: Powrót z zaświatów

@Proteusz, post #7

Hmm. To niestety troche gorzej wygląda :( Jeśli kolega ma sprawne dyskietki z workbenchem to pół biedy.. Pozostaje Ci się zaopatrzyć w kabel null-modem, kupienie dyskietek i uzbrojenie się w cierpliwość przy przesyłaniu obrazów dyskietek z pc :) Jeśli nie żal Ci wydać pare stów za emulator o którym wspominał poprzednik to moocno ułatwi Ci sprawę (ale klimat nie do końca ten choć ponoć nawet emuluje dźwięk odczytu dyskietek)
[#9] Re: Powrót z zaświatów

@sunater, post #8

Mam jeszcze jedno pytanie czy dyskietki z późniejszych komputerów (PC) podchodzą pod amige czy są to jakieś specjalne?I skąd tego workbencha można dostać bo niestety nie posiadam

Ostatnia aktualizacja: 12.02.2014 08:59:28 przez Proteusz
[#10] Re: Powrót z zaświatów

@Proteusz, post #9

Podejdą wszystkie dyski i HD i DD OK
[#11] Re: Powrót z zaświatów

@Proteusz, post #9

Możesz pctowe dyskietki wykorzystać jako NOŚNIK do nagrania czegoś - ale jeśli mają już swoje lata to może być różnie - by nagrać obraz adf na dyskietke musi ona być BEZ ŻADNYCH BŁĘDÓW :( Workbench dostawałeś razem z amigą - to system operacyjny :P Najszybciej będzie jak spytasz kolegą który też ma 500 tke - powinien mieć je "na stanie" i chyba Ci je skopiuje/pożyczy :P Jeśli znajomi zawiodą.. odezwij sie na priv
[#12] Re: Powrót z zaświatów

@sunater, post #11

Najlepiej skombinuj troche nowych dyskietek, mogą byc hd (chyba mozna jeszcze kupic). wtedy bedziesz mogl pokopiowac soft od kogos . jak podeslalbys mi dyski to moglbym ci nagrac co tam potrzebujesz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem