[#1] Assign problem
Witam

Mam mały problem. Zdobyłem obraz płyty dodawanej do czasopisma CU z programem Maxon Cinema 4D v4. Jednak po odpaleniu przypisań dodanych dodanych do płyty, po odpaleniu instalera i tak prosi o płyte o nazwie Cinema4D_CD-Editionen. Na płycie jest umieszczona w katalogu Cinema4D. Jak wybiorę "poniechaj" odpala się instaler, ale po wyborze docelowego katalogu następuje prośba o umieszczenie wolumenu CD-ROM w napędzie. I już nie mam pomysłu. Czy pod UAE konieczne jest zgranie brazu na płytę? Czy jest to jakiś inny problem. Na początku lat 90-tych, miałem jakiś programik dzięki któremu do wyboru miałem jeszcze dodanie odpowiedniego "assign" w oknie informującym o tym by umieścić w napędzie dany nośnik, ale zupełnie nie pamiętam co to był za programik. Ogólenie mam trochę problemów z przypomnieniem sobie wielu rzeczy z których wtedy korzystałem :) Skleroza :)
Jakieś pomysły?
[#2] Re: Assign problem

@diecast64, post #1

Dodawanie assignów ma MCP, oraz np. AssignWedge z Aminetu (wrzuć go do WBStartup, lub uruchom przed instalatorem).
Albo przypisz to ręcznie, np.
assign CD-ROM: Cinema4D_CD-Editionen:

Co do obrazu płyty, to spróbuj go podmontować bezpośrednio na AmigaOS, którymś z tych programów: http://aminet.net/search?query=mount+iso
Albo za pomocą Disk Image Device, też jest na Aminiecie.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2014 22:14:09 przez Andrzej Drozd
[#3] Re: Assign problem

@Andrzej Drozd, post #2

Dzięki, popróbuje.
[#4] Re: Assign problem

@Andrzej Drozd, post #2

AssignWedge jest opcją w MCP. Więc nie trzeba, a nawet nie wolno dodawać takiego samego programu osobno do WBStartup. Z MCP też ostrożnie - najlepiej dać na samym początku wszystko na "OFF", dopiero potem włączać po kolei, co nam potrzeba, z rozwagą. I używając VisualPrefs wyłączyć "FrameIHack" czy "Sysihack".

Obrazu płyty nie trzeba raczej montować, skoro program odwołuje się do katalogu, a nie do fizycznego nośnika.
Polecałbym też sobie poczytać poradnik APC74 na temat AmigaDOSu, m.in komenda ASSIGN jest tam dobrze opisana, poradnik znajduje się na PPA, o tutaj.
[#5] Re: Assign problem

@Skrzyp, post #4

To chyba naturalne że albo, albo, a nie dwa naraz.pomysłpomysłpomysłOK
Ja nawet proponuję tylko Assign Wedge. Z MCP jest dużo problemów i trzeba go najpierw eksperymentalnie ogarnąć.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2014 22:19:36 przez Andrzej Drozd
[#6] Re: Assign problem

@Andrzej Drozd, post #5

Gorsze odchyły widziałem, lepiej najpierw poinformować... :D
A mi też samemu zdarzają się dziwne babole z MCP. Na przykład, po właczeniu WormsDC (z dysku, nie przez wuchadelołd) pojawia się błąd - na szczęście jest włączony patch NoGuru, który zamiast Guru daje ładne requestry, więc klikam "Jump RTS" i gra idzie dalej. Ale co ją wywala, to za cholerę do dzisiaj nie wiem, spróbuję popatrzeć SnoopDOSem.

To tylko tak dla przestrogi, że jak z systemem coś odwala, to najlepiej najpierw wyłaczyć MCP :P

P.S: A, i WIĘCEJ ŻARÓWEK! pomysłpomysłpomysłpomysłpomysłpomysłpomysłpomysł
[#7] Re: Assign problem

@Andrzej Drozd, post #5

Dzieki wielkie. Assign Wedge pomógł w 100%. Tego było mi potrzba :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem