[#1] nedopc 8mb
Witam wszystkich. Mam pytanie. Czy ktos slyszal cos o rozszerzeniu fast ramu nedopc 8mb? Jako ze kipper sie nie odzywa to zastanawiam sie czy nie wyprobowac tego rozszerzenia ale nie wiem czy jest warto sie w to pchac.
[#2] Re: nedopc 8mb

@eross, post #1

kipper się odezwie ma ostatnio jakiś chyba kryzys.....
a te rozszerzenie od nedo klepie właśnie on....
[#3] Re: nedopc 8mb

@stryker, post #2

aha aha rozumiem. pytam bo znalazlem w sieci schemat tego rozszerzenia, plytka z 2007 roku ale ponoc dzialajaca. i planuje zrobic sam. zaplecze elektroniczne mam, umiejetnosci tez jakies tam sa :) najwiekszym problemem w tym bedzie plytka. wie moze ktos gdzie mozna tanio zrobic 2 stronna plytke? probowalem juz ja robic metodami domowymi ale sciezki sa tak cienkie ze bedzie ciezko.
[#4] Re: nedopc 8mb

@eross, post #3

W sumie jak byś zamawiał w jakiejś płytkarni gołe PCB to bym się pisał, może by tak zrobić jakieś forumowe zbiorowe zamówienie co by hurtem tego zamówić?

BTW. takie małe dywagacje z mojej zielonoelektronicznej strony. Czy gdyby przystosować płytkę do DIPa i ewentualnie zmienić trochę wsad tego PLCC, to czy można by z tego zrobić autokonfigurowalną wersję do A500?
[#5] Re: nedopc 8mb

@teh_KaiN, post #4

No to w sumie moznaby zebrac chetnych i zamowic. Zawsze troche taniej. Przerobic plytke na dipa to nie jest duzy problem. Tylko nie wiem czy ten uklad wystepuje w takiej obudowie. Ale o przeprogramowaniu to juz nie mam zielonego pojecia
[#6] Re: nedopc 8mb

@eross, post #5

Nie chodzi mi o sam układ w wersji DIP, tylko w A600 trzeba to rozszerzenie montować za pomocą gniazda PLCC na procesor, wersja A500 musiałaby mieć przelotowe wejście na DIP pod CPU.

Swoją drogą, ten programowalny układ nie jest już produkowany i jego cena jest dość wysoka, ciekawym czy dałoby radę go zastąpić czymś innym, tańszym. hmmm...
[#7] Re: nedopc 8mb

@teh_KaiN, post #6

A no faktycznie...nie pomyslalem uklad zamowilem na avt za 33zl takze mysle ze jeszcze nie najgorzej chociaz wiem ze jeszcze 2lata temu mozna bylo go dostac za 10zl...
[#8] Re: nedopc 8mb

@teh_KaiN, post #6

No pewnie złoty pięćdziesiąt - do ośmiu to może być dla kogoś dużo, najwyżej można zastosować smt będzie pewnie tańszyOKok, racja
[#9] Re: nedopc 8mb

@amizet, post #8

życzę powodzenia
[#10] Re: nedopc 8mb

@stryker, post #9

Czemu przecież ty "stryker" składałeś to, to może mógłbyś się podzielić informacjami, przecież kupujesz od kipera płytki to skąd bierzesz części
[#11] Re: nedopc 8mb

@amizet, post #8

Po informacjach tego typu podchodzę z ogromną rezerwą do zamawiania części elektronicznych z dalekiego wschodu. Jeżeli dasz sobie rękę uciąć, że te przez Ciebie przedstawione będą naprawdę spełniać swoją funkcję, to dzięki za cynk i bez wątpienia kupię. Póki jednak takiej gwarancji mi nie dasz, pozostanę przy swoich źródłach. :)

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2014 18:43:41 przez teh_KaiN
[#12] Re: nedopc 8mb

@teh_KaiN, post #11

Przecież zawszę można znaleźć inną stronę i tam zamówić nie tylko alliexpres, słyszałeś o czymś takim jak propaganda zabijanie konkurencji, w sumie to nie interesuje mnie toOK
[#13] Re: nedopc 8mb

@teh_KaiN, post #11

Jak dobrze kojarzę to kod można *skompilować* też do jakiegoś CPLD atmela (ATFcośtam) oraz Xilinx XL9536. I kipper2k ztcp używa tego ostatniego w wersji plcc
[#14] Re: nedopc 8mb

@teh_KaiN, post #11

Osobiscie mialem stycznosc z chinskimi elementami wiec nie bardzo mam do nich zaufanie...jezeli zamawiam tylko jeden uklad to nie ma co kombinowac. Tym bardzirj ze uklad moze byc tanszy ale dochodzi jeszcze wysylka
[#15] Re: nedopc 8mb

@abcdef, post #13

Atmel jest jeszcze gorzej dostepny niz ta altera. A o tym trzecim to nie slyszalem.
Gotowy wsad do atmela i altery mam jak cos.
Ostatnia aktualizacja: 05.03.2014 18:58:28 przez eross

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2014 18:59:38 przez eross
[#16] Re: nedopc 8mb

@eross, post #15

Sorry, przedrostek pomyliłem z wersją XL (3v3), chodziło oczywiście o XC9536, 13zł w monsterze za 15ns, nie wiem czy nie za wolna. Wersje XC9536XL latają po 5-6zł i z elementów zewnętrznych to podejrzewam wystarczy jakiś bufor do translacji napięć na wyjściach (ras, cas, data, we itp.) - a tego przynajmniej jest jeszcze wszędzie mnóstwo. Sam mam jeszcze trochę cypressów z 36 makrocelami, 5V więc zobaczę czy może też nie podejdą.

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2014 19:19:36 przez abcdef
[#17] Re: nedopc 8mb

@abcdef, post #16

ok no to kto jest chetny na plytke wedlug nedopc to niech pisze tutaj. policzymy ilu chetnych i zrobimy zamowienie.
[#18] Re: nedopc 8mb

@eross, post #17

No to po raz kolejny się deklaruję. Ciekawym, czy dałoby radę przerobić wsad i płytkę co by dorobić zworkologię na 4/8MB. Może się jeszcze chwilę wstrzymamy z zamówieniem i zrobimy małe rozeznanie co do możliwości wykonania takiej rzeczy?
[#19] Re: nedopc 8mb

@teh_KaiN, post #18

a tego to nie wiem...mam oddzielnie wsady na 4mb i 8mb. na autoconfig nie mam...moznaby pokombinowac ale to trzeba byloby i w programie pogrzebac
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem