kategorie: A1200, Sprzęt
[#1] biały ekran ?
sorry na wstępie , za być może laickie pytanie , ale dopiero zaczynam przygodę z a1200 i mam pewien kolejny problem .
czasami komputer nie uruchamia mi sie prawidłowo ,tzn ,pokazuje tylko biały ekran na którym widać jedynie zarys ikonek , zdarzyło mi się tak kilka razy i po ponownych uruchomieniach było ok . ale dziś tylko raz uruchomił sie prawidłowo .
sprawdzałem kable , i na scart i antenowym jest tak samo , podłączyłem do drugiego telewizora i sukces , niestety po wyłączeniu i włączeniu znowu biały zarys .
z czym to może być związane ?
[#2] Re: biały ekran ?

@piotr459, post #1

nikt nic nie poradzi ?
[#3] Re: biały ekran ?

@piotr459, post #2

Szukaj innej Amigi.
Po objawach powiedział bym że szwankuje łączność na wyjściu z chipsetu. I gdyby pomogło coś równie banalnego jak wymiana kilku kondensatorów już pięć osób by to zaproponowało. Być może pada kość od obrazu ale to mało prawdopodobne bo o takich objawach dotychczas nie słyszałem.
Więc skoro jeszcze działa to szukaj jakiejś Amigi na zapas.

Pozdrawiam
[#4] Re: biały ekran ?

@RadoslawF, post #3

hej
miałem też taki objaw.
wtedy pomogło mi zastosowanie innego zasilacza, ale nie umiem powiedzieć co było przyczyną.
czasami pomagało wyłączenie i odczekanie kilku minut przed ponownym włączeniem, a czasem tylko podmiana na inny zasilacz.
[#5] Re: biały ekran ?

@piotr459, post #1

Sprawa jak dla Ciebie będzie zbyt skomplikowana. Trzeba w tym złym momencie wykonać kilka podstawowych pomiarów i to najlepiej oscyloskopem. Sprawa warta zachodu raczej tylko dla elektronika. Co do pomysłu z zasilaczem, nie zaszkodzi podmienić, chociaż nie stawiałbym na niego.
[#6] Re: biały ekran ?

@piotr459, post #2

Jeśli podmiana zasilacza nic nie pomoże, to mogę się zająć tą płytą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem