kategoria: A1200
[#1] Poszukuje blach do A1200
Witajcie,
Od niedawna jestem posiadaczem - szczęśliwym OK - A1200. Dotarła do mnie w niezłym stanie wizualnym, ale trochę trzeba w niej porobić. Flopa już wymieniłem, kiepsko radził sobie z dyskietkami, niekiedy nie ładował ich wcale.
Ale inna para kaloszy to brak - jak się okazało - części bebechów. Sprawdzając fotki Dr. Google zobaczyłem, że powinny być w niej blachy, na których np. można posadzić dysk twardy. Mój zestaw to:
1. obudowa (dwa elementy z klapką na spodzie, brak jest zaślepki z tyłu, ale tam wstawię PS2/USB);
2. płyta główna;
3. kawiarka i flop;
Brak jest owych blach (blachy?).
Czy ktoś nie ma na zbyciu brakujących elementów? Nie wiem, czy blacha była w A1200 jedna, czy dwie (jak np. w Atari 65XE - jedna pod, jedna nad płytą). Czegoś jeszcze w niej brak?

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2014 10:51:16 przez netserwer
[#2] Re: Poszukuje blach do A1200

@netserwer, post #1

Po opisie "wykastrowania" sprzetu (brak ekranow i zaslepki z tylu) podejrzewam, ze to zakup z tej aukcji.

Niestety, fizycznie nie mam poszukiwanych przez Ciebie elementow, natomiast pociesze, ze ekrany (sa dwie czesci - pod plyte i na plyte) i sanki do HDD pojawiaja sie na Allegro relatywnie czesto. Gorzej moze byc jedynie z zaslepka z tylu obudowy - nie pamietam, czy ktokolwiek kiedys sprzedawal ja luzem.
[#3] Re: Poszukuje blach do A1200

@netserwer, post #1

To znaczy czego ci brakuje, dolnej i górnej osłony mobo i do tego sanki dysku wszystko czasami pojawia się na allegro górną osłonę możesz sobie odpuścić nie napisałeś jaka rewizja płyty a to istotne bo w 1d4 bez dolnej osłony nie trzyma się gniazdo myszy. Na pewno ogłoszenie w dziale giełda może być pomocne. Drogo takie amigi teraz sprzedają bez osłon.
[#4] Re: Poszukuje blach do A1200

@F7sus4, post #2

F7sus4 - prorok jakiś? ok, racja
OK, to będę czatował na Allegro na te blachy... Zaślepka to nie problem, i tak ją zaraz USB i PS2 zaślepię.
PS. A Sanki do dysku rozumiem wyglądają inaczej, niż te z A600?
[#5] Re: Poszukuje blach do A1200

@netserwer, post #4

Jezeli trafilem z aukcja, to zdaje sie, ze dotyczy Cie problem, o ktorym wspomnial Amizet - port myszy lata luzno. Rozstaw sanek od A600 i A1200 jest identyczny.
[#6] Re: Poszukuje blach do A1200

@F7sus4, post #5

Trafiłeś OK
Czyli dla pewności - blachy potrzebne do zamocowania portu myszy, sanki od A600 mogę spokojnie brać - tak?
[#7] Re: Poszukuje blach do A1200

@netserwer, post #6

Tak jest, wszystko sie zgadza.
[#8] Re: Poszukuje blach do A1200

@netserwer, post #1

Zestaw ekranów (górny i dolny) był niedawno na popularnym portalu aukcyjnym.

Napisz do sprzedawcy, może jeszcze ma.

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2014 12:53:07 przez dominiqr
[#9] Re: Poszukuje blach do A1200

@dominiqr, post #8

Podziękował, już wysłałem
[#10] Re: Poszukuje blach do A1200

@netserwer, post #9

Sanki na dysk w A600 i A1200 nie są jednakowe. Od A600 nie będą pasowały. Nóżki się różnią, A600 ma węższe stopki :)
[#11] Re: Poszukuje blach do A1200

@iZi, post #10

Nóżki są grubsze to fakt, i nie pasują. Ale zawsze można je podpilowac.
[#12] Re: Poszukuje blach do A1200

@Skiba, post #11

Ale to to profanacja :D
[#13] Re: Poszukuje blach do A1200

@iZi, post #12

Ja tego nie robiłem szeroki uśmiech
Kupiłem kiedyś A1200 z podpiłowanymi sankami. Dziwiłem się dlaczego są tak sprofanowane, i wszystko się wyjaśniło po kontakcie ze sprzedającym. Sprzedawał "kompletną" a tu taki zonk!

Dobrze, że płyty nie rozwiercał!szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2014 18:47:27 przez Skiba
[#14] Re: Poszukuje blach do A1200

@iZi, post #10

Potwierdzam. Też kiedyś chciałem przłełożyć sanki z A600 do A1200 (albo odwrotnie) i nie pasowały.
[#15] Re: Poszukuje blach do A1200

@netserwer, post #4

Po co ci sanki zakładasz dysk twardy nie lepiej pamięć przenośną typu cf/sd a tasiemkę dajesz pod fdd i tam gdzie nie masz zaślepki umieszczasz adapter cf. Masz już adapter 2,5/3,5 ide, trzy pięćdziesiąt taki kosztuje, tasiemka mieści się bez naruszania osłony pod mobo.
[#16] Re: Poszukuje blach do A1200

@amizet, post #15

I taki cf/sd zasilacza aż tak bardzo żyłować nie będzie, o!
[#17] Re: Poszukuje blach do A1200

@teh_KaiN, post #16

Ale taki cf/sd będzie sprawiał wiele innych problemów
[#18] Re: Poszukuje blach do A1200

@teh_KaiN, post #16

Ale w większości przypadków będzie: wolniejszy od HD, będzie sprawiał kłopoty z dobraniem karty, i będzie sprawiał kłopoty z działaniem (WDHLoad).

Pozdrawiam
[#19] Re: Poszukuje blach do A1200

@RadoslawF, post #18

Mam i te rozwiązania, ale stary jestem i klasykę cenię
Poza tym chcę skompletować maszynę, nie lubię niedoróbek...
A! I mam jeszcze wolny dysk
[#20] Re: Poszukuje blach do A1200

@iZi, post #10

OK O to to ok, racja
[#21] Re: Poszukuje blach do A1200

@glichtanski, post #14

Przelozylem wlasnie sanki z A600 do A1200 i z A1200 do A600 bez pilowania i najmniejszego problemu. Chyba zyjemy w alternatywnej rzeczywistosci.
[#22] Re: Poszukuje blach do A1200

@F7sus4, post #21

Sanki do a600 mogły zostać dołożone przez poprzedniego właściciela komputera. Nie każda je miała.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2014 20:45:44 przez mikser
[#23] Re: Poszukuje blach do A1200

@mikser, post #22

Witam właśnie na allegro sprzedają blachy do amiga 1200 komplet za 39 zł. Poniżej podaję link
http://allegro.pl/amiga-1200-blacha-ekran-dol-gora-kompletna-3szt-i4213588553.html
[#24] Re: Poszukuje blach do A1200

@Steishen, post #23

Przepraszam za określenie ale chyba kogoś Pan Bóg opuścił 39 pln za blachy ale dobra mamy wolny rynek ;) Bo zaraz ktoś mnie nawymyśla od hipokrytów ;)

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2014 17:50:47 przez miro_78
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem