Heja,
no więc słowo się rzekło! Zgłosiło się kilka osób chętnych potestować MorphOSa, no to i jest :)
Na początku od razu wyjaśnię, że wątku, szczególnie w tym pierwszym poście, znajdą się wszelkie techniczno, nazwijmy to, regulaminowe aspekty całej akcji, o czym dalej oraz - to moje pobożne życzenie :D - wszelkie deklaracje odnośnie kolejki. I tyle. Wszelkie inne problemy związane np. ze sprzętem i czy oprogramowaniem prosiłbym o zamieszczanie we własnych tematach.
Aby nie było później niedomówień, pewne kwestie chciałbym ustalić od razu. Dla tych, których przeraża czytanie tekstu dłuższego niż 3-4 zdania, na końcu jest podsumowanie.
1. Ogólne
- komputer wypożyczam ja, czyli _arti. Sprzęt jest moją własnością, poza kartą graficzną, którą jeśli dobrze pamiętam, w ramach wsparcia community dał mi @pampers;
- akcja trwa do odwołania i rezerwuje sobie prawo jej odwołania w dowolnym momencie, po którym komputer wraca do mnie;
- komputer wysyłamy tylko kurierem z ubezpieczeniem na 150PLN. Jeśli się dowiem, że ktoś dostał paczkę z poczty, akcję natychmiast odwołuję;
- jeśli coś nawali, sami popsuliście albo dostaniecie sprzęt niesprawny - proszę od razu o kontakt a nie o kiszenie komputera przez następny rok, OK?
- preferowana firma trasportowa -
stskurier.com - duży wybór spedytorów, niskie ceny i znam szefa

- sprzęt wysyłamy w tym samym kartonie, w którym go otrzymaliśmy;
- każda osoba, która zadeklaruje w tym wątku chęć potestowania komputera wysyła mi e-mail z tematem "PM wędrowniczek" a w środku adres, pod który komputer ma zostać wysłany;
- komputer jest udostępniany użytkownikowi na okres nie dłuższy niż 5 tygodni. W interesie aktualnego posiadacza jest, by trafił w kolejne ręce PRZED upływem tego terminu;
2. Konfiguracja
Sprzęt będzie dostarczony do pierwszego użytkownika w następującej konfiguracji:
- PowerMac Digital Audio G4/533MHz;
- 512Mb RAM;
- Karta graficzna ATI 9200/128Mb;
- Dysk 40Gb;
- Sound Blaster Live! 5.1;
- USB 2.0 PCI;
- DVDRW;
- kabel zasilający;
...i chciałbym żeby co najmniej w takiej samej został odesłany do kolejnego użytkownika. Jeśli chciesz coś dołożyć, wymienić - no problem, tylko daj mi znać. Myszkę, klawiaturę i monitor każdy musi sobie załatwić we własnym zakresie.
3. Oprogramowanie
- na komputerze będzie zainstalowana wersja Demo najnowszego MorphOSa;
- poza tym będzie zainstalowane trochę oprogramowania i gier;
- dodatkowo na dysku znajdzie się kilka gigabajtów innych danych - testowych filmów, muzyki (MP3), modułów oraz dem scenowych;
- jeśli uważasz, że jakiegoś programu brakuje albo coś warto dodać - napisz do mnie - przygotuje odpowiednią paczkę;
4. Kwestie techniczne dot. oprogramowania
Bardzo ważny punkt, przeczytaj go z uwagą! Po otrzymaniu komputera możesz z nim zrobić co chcesz, zainstalować co chcesz
i testować na wszelkie możliwe sposoby, pamiętaj tylko o jednym - zanim oddasz go kolejnemu użytkownikowi, przywróć wszystko
do oryginalnego stanu. W tym celu:
a) zainstaluj świeżego MorphOSa na partycji "MorphOS HD:" - płyta CD będzie dołączona do komputera;
b) sformatuj partycję "Stuff:";
c) wszystkie archiwa zawierające powyższe dane są umieszczone w chmurze (linki poniżej) -
ściągnij je, rozpakuj i przekopiuj na odpowiednią partycję. Archiwa są spakowne LHa bez kompresji, więc powinny się
rozpakować dość szybko.
Jeśli nie masz jak ściągnąć takie ilości danych, odpowiednie archiwa są też backupowane na dysku. Przegraj je gdzieś sobie,
zanim zaczniesz się bawić.
5. Kwestie techniczne dot. sprzętu
Jeśli coś się popsuje lub otrzymałeś komputer, który nie działa, to nie próbujesz go naprawiać samemu a wysyłasz info do mnie.
Dopiero wtedy zdecydujemy, co dalej zrobić.
6. Koszty
- jak już wspominałem, komputer wysyłamy tylko kurierem. Koszt wysyłki nie powinien przekroczyć 25PLN;
- opłatę za przesyłkę uiszcza kolejny użytkownik w kolejce;
- wartość komputera ustalam na poziomie 150PLN - jeśli go spalisz, potłuczesz, zgubisz lub nie będziesz chciał oddać,
to... mój adres Paypal jest poniżej;
7. Kaucja
Kaucja za komputer to 40PLN i uiszcza ją każdy chcący przetestować sprzęt, w chwili, gdy będzie on gotowy do wysyłki od poprzedniego użytkownika. Aktualny posiadacz sprzętu wysyła go kolejnemu dopiero, gdy otrzyma ode mnie informację, ze kaucja została wpłacona. Dlaczego akurat 40? Myślę, że z jednej strony to niewiele ale z drugiej wystarczająco dużo, by chcieć choć trochę dbać o sprzęt. Poza tym, jest to wystarczająca kwota, by w razie awarii wymienić nawet 1-2 urządzenia/karty jednocześnie. Teoretycznie wystarczy też na nową płytę główną, którą mam w zapasie.
Kaucje wpłacamy na moje konto Paypal - ja [at] piotrpotera.com. Zostanie ona zwrócona w całości, gdy kolejny użytkownik otrzyma sprawny i działający komputer. Nie masz konta PP? Założenie trwa 3 minuty a ułatwia cholernie życie - polecam... albo poproś kogoś, kto ma.
Kaucja nie jest zwracana, gdy:
- komputer uległ uszkodzeniu podczas zabawy;
- został wysłany do kolejnego użytkownika pocztą;
- komputer został przetrzymany dłużej niż 5 tygodni;
- punkt 4 nie zostanie wykonany i kolejny użytkownik otrzyma zaśmiecony dysk lub nie do końca sprawny system;
No, to chyba tyle ;) Na koniec dołączam fotkę komputerka i wygląd blatu, który powinien się ukazać po odpaleniu.
TL;DR;
- kaucja za komputer to 40PLN (mój adres Paypal - ja[at]piotrpotera.com);
- komputer wysyłamy tylko kurierem, z ubezpieczeniem na 150PLN;
- komputer trzymamy nie więcej niż 5 tygodni;
- przed wysyłką przywracamy zawartość dysku do oryginalnego stanu korzystając z linków poniżej;
Linki:
1. System (zrzut systemu)
2. Games
3. Installs (programy dla MOSa, głównie z morphos-files.ppa.pl i Aminetu)
4. Mac-emu (gotowy do pracy emulator Maka + plikopartycja z systemem i oprogramowaniem)
5. Music (modułki i MP30
6. Scene
7. Videos
[pliki się wrzucają, zaktualizuje post później]
Ostatnia aktualizacja: 04.05.2014 19:29:57 przez _arti