[#1] Czy zasilacz dogorywa?
Mam w Invinitivie oryginalny zasilacz AT od nowosci czyli od ok 1998r. Od pewnego czasu zasilacz ten przy wlaczeniu Amigi zaczyna mocno piszczec. Po okolo pol minuty przestaje. Czy to oznaka ze jego zycie ubiegnie wkrotce koncowi? Czy da sie cos z tym fantem zrobic (jakis kondensator wymiekl)?. Co prawda moglbym go wymienic na jakis nowszy bo mam taka mozliwosc (Medek TX), ale jesli to mozliwe chcialbym uzywac orygnalnego.
[#2] Re: Czy zasilacz dogorywa?

@Phibrizzo, post #1

Wymień wszystkie kondensatory, najszybbciej te najbardziej wydęte, bo w końcu któryś zrobi PUFF i będzie "mały" problem.
[#3] Re: Czy zasilacz dogorywa?

@Skrzyp, post #2

Dokładnie, mam też taki zasilacz i na lini 12V ma około 8.8V.
Czeka na wymianę elektrolitów, a najlepiej wsadzić zasilacz ATX taki co się wyłącza w przypadku zwarcia.
Kiedyś takiego nie miałem (2001) i Apollo 040 poszło z dymem.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2014 18:05:34 przez iZi
[#4] Re: Czy zasilacz dogorywa?

@Phibrizzo, post #1

Sprawdź, czy elektrolity nie popuchły, te po pierwotnej stronie przetwornicy mogły stracić pojemność bez puchnięcia (szczególne małe pojemności w generatorze przetwornicy). Jak chcesz, to możesz cały zasilacz podgrzać suszarką przed włączeniem i sprawdzić jak się zachowuje. Ja mam zasilacz AT z 1997 roku, w zimę przestał mi się uruchamiać, nie bawiłem się w szukanie, wymieniłem wszystkie elektrolity - działa bez problemu.
[#5] Re: Czy zasilacz dogorywa?

@gorzyga, post #4

Ogledziny zasilacza nie wykazaly popuchniecia kondensatorow. Jednak nie bede ryzykowal i wymienie je dla pewnosci, tak jak wszyszcy radza. W koncu zasilacz juz ma swoje lata.
[#6] Re: Czy zasilacz dogorywa?

@Phibrizzo, post #5

Potwierdzam ale przy piszczeniu wystarczy wymienić dwa elektrolity 47uf (jak dobrze pamiętam) w sterowaniu kluczy i po kłopocie. zasilacz at bez obciążenia uruchamia się dlatego jego naprawa jest dość łatwa dla pewności wystarczy podłączyć cd-rom jak obciążenie i pomierzyć napięcia. Właśnie naprawiam zasilacz ad A3000 jego duża zaleta to jest małe upakowanie elementów, laminat na którym jest wykonany nie zwęgla się (takie czarne przebarwienia płytki) niestety zasilacze od PC dość często maja takie zwęglenia i wtedy zasilacz nadaje eis tylko na złom.
[#7] Re: Czy zasilacz dogorywa?

@Phibrizzo, post #1

Ja bym jednak poszukał sobie zasilacza AT jakiejś ambitniejszej firmy. Taki sprzęt będzie lepiej zabezpieczony w razie awarii. Ale jak kto lubi.
[#8] Re: Czy zasilacz dogorywa?

@C2H5OH-bis, post #7

Zrób test na zwarcie. Jak zasilacz nie przeżyje to wiadomo jakiej jest jakości. Oczywiście wszystko odłącz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem