kategoria: Sprzęt
[#1] GBS-8200 niestabilny obraz
Właśnie podłączyłem (w końcu) GBSa do Amigi a tu rozczarowanie. Obraz jest niestabilny, skacze i jeden pixel w lewo i prawo. I nie mogę sie tego efektu pozbyć. Tak jakby monitor nie łapał rozdzielczości, ale to nie wina monitora. Monitor podłączyłem do laptopa i działał normalnie. Są tu jacyś posiadacze GBS'a
[#2] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@QkiZ, post #1

Ok, rozwiązane. RTFM. Naciśnij przycisk Auto w GBS szeroki uśmiech
[#3] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@QkiZ, post #2

Podłączę się pod temat bo mam inny problem z GBSem.
Mianowicie obraz w okolicach pointera myszki zawsze jest lekko zniekształcony. w trybie 640x256 mniej a w 640x512 znacząco.
Wygląda to tak jakby tam gdzie kursor się porusza odświeżanie było nieco wolniejsze...

No i białe kropki losowo migające na ekranie gdy tło jest ciemnie albo czarne...

Ktoś ma podobnie? Da się oba "efekty" jakoś naprawić?
[#4] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@retronav, post #3

"Mgiełka" wokół kursora i nie tylko (obrys/kontury ruchomych elementów) to przypadłość tych urządzeń
[#5] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@retronav, post #3

Te białe kropki też u mnie występowały. To częsta przypadłość tych urządzeń.
Testowałem przeróżne źródła zasilania, filtry, ustawienia samego GBS i dałem sobie spokój.
[#6] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@retronav, post #3

Mam to samo. Owa "mgiełka" przypomina artefakty JPEG. A białe kropki występują u mnie gdy jest ciemny obraz, np. w trakcie ładowania systemu.
[#7] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@Jacenty, post #5

Ehh
no to lipa... z tego co czytam tutaj i na innych forach zagranicznych to najlepszym rozwiązaniem polecanym jest Indivision AGA ale jak kiedyś miałem taki do A4000 to pamiętam inne problemy - np co jakiś czas musiałem docisnąć płytkę bo ekran zaczynał śmiecić a np demka się wywalały.
Czy jest jakieś dobre rozwiązanie na SD/FF ?
[#8] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@retronav, post #7

Jak masz miejsce na biurko to kupuj monitor lub telewizor CRT.
Moim skromnym zdaniem najlepsze rozwiązanie i gdybym takim miejscem dysponował to sam bym się długo nie zastanawiał.
Są na PPA wątki o tym, które monitory/telewizory nadają się najbardziej.
[#9] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@retronav, post #3

Taka mgiełka w koło kursora występuje u mnie na 40 calowym telewizorze jak podłącze A500 przez wyjście mono. Tak już widać zrobiony jest kursor.
[#10] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@robertos231, post #9

To nie jest kwestia amigowego kursora tylko kwestia obróbki obrazu (filtrór) w waszych urządzeniach (TV/GBS).
[#11] Re: GBS-8200 niestabilny obraz

@BULI, post #10

Dokładnie
Dziwne artefaktów powstają np w grach.
Grałem przed chwila w Ruff'n'Tumble i migające sprity np po stracie energii czasem znikają a czasem mają jakieś dziwne kreski...

A w temacie telewizorów crt to chyba interlaceu nie da sie wyeliminować?

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2014 20:47:21 przez tredx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem