kategoria: A1200
[#1] Pomocy! Już nie mam pomysłów
Witam

Panowie pomóżcie bo już zaczynam przechodzić załamanie nerwowe.
Otóż od 2 miesięcy walczę jak lew i nic. Mój konfig blizzard 1260 i blizzard 1220/4, dwie płyty 1D4, w tym jedna po timing fixie, dysk ibm 8gb lub czytnik sd-ide z różnymi kartami. Kickstarty 3.0 i 3.1 do testów.
Otóż chodzi o tzw checksum errory, zawieszki i głupoty w syspeed drive test, najpierw sporadyczne przy zmianie systemu plików, potem częste a na końcu już doprowadzające do szału. Ponieważ mam jeszcze indi mk2 i fast atę to zacząłem od napięć bo myślałem że taki kombajn to trochę ciągnie. Na blizzku zawsze 3,27 bez względu na cokolwiek. Reszta napięć stabilna jak skała. Kondensatory przelutowane na obydwu płytach, Na początku obwiniałem kartę turbo i złe biblioteki 040 i 060. Podmieniłem chyba wszystkie wersje i nic to nie dało. Potem taśmy do ide, wymieniłem chyba z pięć o różnych długościach i to samo. Raz dysk 2,5 cala a raz karta sd, raz system 3.9 raz 3.1 zawsze po jakimś czasie doopa, albo pada walidacja albo checksum error albo cos tam jeszcze związane z dyskiem. Podmieniane kick-i, karty turbo, raz z fast atą a raz nie, raz katowana amiga działa 1 dzień bez problemu a na drugi sypie bykami. Bez względu na płytę i resztę komponentów. Podejrzewam gniazda kickstartów, choć podejrzane że na obydwu płytach cienko to działa. Bez względu jaki system plików jest na partycji zawsze kiszka. Pokierujcie bo wyrzucę na śmietnik za maltretowanie psychiczne.
[#2] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #1

Ja bym sugerował sprawdzenie pamięci RAM. Typowy objaw.
[#3] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #1

Też tak miałem na Blizzardzie 1230 z płytą 1D4. po timing fixie, wymianie karty na dysk i zmianie zasilacza na atx problem znikł.
[#4] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@alt_, post #2

Alt jeżeli fast to wymieniałem i kości i karty turbo. A jeżeli chip to dziwne że na obydwu płytach.
[#5] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #4

Jakiego filesystemu używasz, jaki masz maxtransfer i czy problemy występuję tez bez FastAty ?

Pozdrawiam
[#6] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@RadoslawF, post #5

Próbowałem SFS FFS i z fast atą i bez. Transfer taki jaki trzeba 0x1fe00

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2014 14:36:49 przez Sosabowski
[#7] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #6

Jeśli sprawdzałeś podane filesystemy oraz fastatę i bez to winny będzie maxtransfer lub jakiś program który miesza na dysku. Stawiał bym na maxtransfer ale twierdzisz że masz zalecany dla kart CF, sprawdź jeszcze czy aby na pewno DC wyłączyłeś (DirectoryCache).

Pozdrawiam
[#8] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #1

Czy dzieje sie tak rowniez na golym WB3.1 w FFS, czy dopiero gdy naladujesz troche bajerow? Jezeli od poczatku, szedlbym w strone kontrolera oraz przejechal jakims weryfikatorem zawartosc Kickstartow.
[#9] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@RadoslawF, post #7

Directory Cache a możesz trochę rozwinąć temat bo przyznam się że wiem że chodzi o indeksowanie ale nie wiedziałem że można to gdzieś włączyć czy wyłączyć.
[#10] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #9

Przy tworzeniu partycji wybierasz w hdtoolboxie czy ma być ffs, ffs+international, ffs+directory cache. Potem należy też sformatować ffsa z zaznaczonym odpowiednim ptaszkiem
[#11] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@gegu, post #10

Sprawdziłem, nigdy tej opcji nie miałem zaznaczonej.
[#12] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #11

Ja mam Płytę główną A1200 2B i Blizzarda 1220/4. Rom i system 3.1 Dysk twardy TOSHIBA 2 GB. Mam jeszcze koprocesor do tej karty taktowany tak samo jak procesor i biblioteki matematyczne do niego. I system chodzi jak skała. Dokupiłem jeszcze do tego GOTKA w miejsce prawdziwego flopa i też zero problemów. Zasilacz to Micro ATX. Płyta nie miała robionego Timing Fixa. Fast Aty nie mam. Może pomyśl nad zakupem płyty 2B i zobacz jak to będzie działać.
[#13] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@gilban, post #12

A więc tak. Wygląda na to że w obydwu płytach był ten sam problem.
Dzisiaj raniutko mimo b.dobrze wyglądających podstawek pod kickstart postanowiłem je wymienić na precyzyjne. Przelutowałem je i od 3 godzin pierwsza z płyt pracuje z fast atą blizzardem 1260 oraz sd-ide 4gb. Partycja systemowa ffs druga ffs trzecia sfs 1.279 kopiuję pliki miedzy partycjami non stop i problemu nie ma szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech Nie do uwierzenia bo podstawki wyglądały idealnie. Wygląda że jednak tu leżał problem. Jakby się coś znowu poknociło dam znać ale wygląda na to że problemem był cienki styk między kośćmi a płytą.

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2014 13:09:44 przez Sosabowski
[#14] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #13

Problem z kośćmi kickstartu można było stwierdzić poprzez mapowanie go do ramu, po zmapowaniu kickstart z płyty nie jest używany i nie powinno być problemów jeśli naprawdę winne są podstawki.
[#15] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@sanjyuubi, post #14

Wszystko gra No teraz z tym mapowaniem to na pewno zapamiętam.
[#16] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #15

I kiszka checksum i czerwony ekran :( Teraz to już nie wiem co robić. Ewidentnie błąd romu.
Żarło ładnie 10h i zdechło.
[#17] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #16

A Amiga chodziła całe 10 godzin? Może coś się przegrzewa? Albo gdzieś są zimne luty.

Albo daj jej odpocząć i przetestuj znów. Może to pomoże.
[#18] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #16

Kup nową płytę gł to jakiś 200 do 300zł i po problemie
[#19] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@sebbb, post #18

Zamiast wydawać kolejne 200- 300 zł na starą płytę, lepiej na eMaca, PM i mieć emulowaną dużo szybszą klasyczną amigę. Jak czytam o takich problemach, to przypominają mi się moje i cieszę się, że dałem sobie spokój z "kanapkowaniem", etc. Jeżeli to ma być koniecznie klasyk, to w dziale giełda lekarz_med sprzedaje płytę A4000 i wolałbym zaryzykować jego zestaw niż kolejna płytę do A1200. Tak czy owak klasyki są obecnie przewartościowane i padają jak muchy.
[#20] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Ender, post #19

Płyta jest ok. Sam kickstart jak jest w podstawkach to nie ma problemu. Zaczyna pluć błędami jak fast atę podepnę. Fast ata była naprawiana i chyba zaczyna niedomagać.
[#21] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Ender, post #19

Tylko niektórzy chcą mieć Amigę, a nie emulator na Maku czy innym grzybie Chociaż wiadomo, że emulacja też ma swoje zalety.

Ostatnia aktualizacja: 12.08.2014 15:42:59 przez tOMashBe
[#22] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@tOMashBe, post #21

Wiem, napisałem też, że wolałbym zainwestować w A4000 niż w A1200 po raz kolejny. Tam nie ma problemów z zasilaniem. A1200 najlepiej bez turbo wtedy działa, inaczej jest jak jest. Ile masz tematów o problemach tu opisywanych, założonych przez użytkowników dużych Amig? Mam na myśli tych zadbanych, a nie rozpieprzonych i posztukowanych. Mnie na dużą Amigę nie było stać. A Mak ma wiele plusów.
[#23] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Ender, post #22

Na Macu używam OS X na Amidze OS 3.1
[#24] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Ender, post #22

Mam medka 1200TX i nie ma najmniejszych problemów z zasilaniem i stabilnością. Problemy to miałem przy uruchomieniu medka w A4000...
[#25] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@dez3, post #24

Druga płyta też przelutowana. Po wymianie podstawek na kick-i wszystkie objawy zniknęły.
[#26] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #25

Ciesze sie, ze uporales sie z problemem. Temat Kickstartu nie ulegal watpliwosci od samego poczatku, natomiast tez predzej podejrzewalbym problem z koscia, anizeli przewodzeniem na styku.

OK
[#27] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Sosabowski, post #25

Ten temat powinien być przyklejony. To niestety największa bolączka Fast ATA. Jak się złoży i działa, to lepiej tego nie rozbierać co tydzień, tylko zostawić i niech się kręci. Z podstawek to ja u siebie wymieniałem tą, która jest na taśmie (zakładana do góry nogami na układ). Też miałem problemy ze stabilnością, ale już na pierwszy rzut oka było widać że podstawka jest juz zmęczona. Po wymianie - skała. Fast ATA mam najstarszą (od madmana), ale nie mam prawa narzekać. Elbox słabo to wymyślił, ale chyba też innego wyjścia za bardzo nie ma. No i oczywiście Commodore też dało ciała - bo po ki czort podstawki pod rom mają parę nóżek więcej niż kość to chyba najstarsi górale nie wiedzą. Ukopcić ROM/kontroler/płytę to kwestia chwili. Jednak cieszy fakt, że komuś chciało się poświęcić czas i pieniądze. Kolejna Amiga nie wylądowała na śmietniku.
[#28] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Red_Bullet, post #27

Moje amigi głupiały już przed zakupem fast aty. Oryginalne podstawki po kilkunastu wymianach romu były do kitu, podejrzewałem wszystko tylko nie romy. Człowiek nabywa doświadczenia z wiekiem. Od paru dni znów amigowanie daje mi wiele przyjemności :)
[#29] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@Red_Bullet, post #27

No i oczywiście Commodore też dało ciała - bo po ki czort podstawki pod rom mają parę nóżek więcej niż kość to chyba najstarsi górale nie wiedzą.

Górale może nie wiedzą, bo Amigą się nie interesują. ale nie jest przecież nowością, że Amiga ma zarezerwowane 2MB przestrzeni dla tejże podstawki (1MB na kickstart i 1MB na System ROM - a, że nikt tego nie wykorzystał to inna sprawa), po to są te dodatkowe nóżki. W A500 jakbyś chciał mieć 1MB kickstart, to sobie musisz ciągnąć przewodzić, bo podstawka 40 pinowa, a 1MB kości mają pinów 42, w A600 już nie musisz.
[#30] Re: Pomocy! Już nie mam pomysłów

@sanjyuubi, post #29

Nie każda A500 ma 40 pinową podstawkę, moja na przykład posiada 42 pin podstawkę fabrycznie.

A czy nikt z tego nie korzystał, to myślę że jednak jak ktoś w latach 80-90 przerobił amigę na automat arcade to kto wie może i wstawiali grę jakoś w romie razem z kickiem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem