kategorie: A600, Sprzęt
[#1] Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620
Przeglądając dokumentację 'inside ACA620' natchnąłem się na info o 2,5MB ukrytego i nie wykorzystywanego RAMu. Korzystając z archiwum aca620rd.lha z Aminetu można tą pamięć wydobyć jako ramdysk. To rodzi kilka pomysłów do czego wykorzystać tą pamięć.
  • Wykorzystać pamięć jako dysk logiczny ENV: i T: aby zwolnić pamięć systemowego ramdysku.

• Wykorzystać jako dysk startowy aby móc bez kombinacji w stylu wybieranie dysku do uruchomienia systemu z bootmenu za każdym restartem systemu. Tylko jeszcze nie wiem jak z jednej sekwencji startowej ramdysku uruchomić bez konfliktów sekwencję startową któregoś z systemów na dysku (mam ich trzy: 2.1, 3.1 i 3.9).

• Uruchamianie gier i programów w okrojonej sekwencji startowej bez wodotrysków.

Jakie jeszcze inne pomysły przychodzą Wam do głowy jak można wykorzystać ten ramdysk?
[#2] Re: Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620

@QkiZ, post #1

pomoze Ci program movesys (aminet)

movesys cd dh0:
execute s:startup-seuqence

odpowiednio dla kazdego systemu
[#3] Re: Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620

@Norbert, post #2

Już ten problem rozwiązałem, za pomocą odpowiednich Assign, ale z chęcią przestawie się na rozwiązanie pokazane przez Ciebie. Dzięki
[#4] Re: Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620

@QkiZ, post #3

movesys robi "hurtowo" przypisania, co jest bardzo wygodne (szczegolnie w CLI)

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2014 21:06:40 przez Norbert
[#5] Re: Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620

@QkiZ, post #1

Do tego?

Ja bym zrobił alternatywny s-s, który kopiuje za pierwszym razem tam workbencha lub jeśli się nie zmieści, to spróbować skopiować katalog C, LIBS i DEVS (wrzucenie T i ENV też jest dobrym pomysłem) wykonać odpowiednie ASSIGN i pozamieniać wszystkie odwołania do RAM: na te od wirtualnego dysku.

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2014 22:14:23 przez sanjyuubi
[#6] Re: Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620

@sanjyuubi, post #5

Właśnie udało mi się uruchomić WB1.3 z ramdysku. Najpierw trzeba przygotować ramdysk przy pomocy:
aca620rd ofs bootpri=10

i zgrać pliki z dyskietek z WB1.3
Potem za pomocą acatune i funkcji maprom zmapować kickstarta 1.3. Gotowe. AmigaOS 1.3 startuje jak burza. Zastanawiam się co jeszcze moge zrobić z tym ramdyskiem szeroki uśmiech
[#7] Re: Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620

@QkiZ, post #1

jako dysk logiczny ENV: ... aby zwolnić pamięć systemowego ramdysku.

env-handler

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2014 23:25:16 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#8] Re: Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #7

env-handler to nie jest czasem HappyENV? Jeśli tak to w tym przypadku się nie przyda bo zawartość ENV i tak wyląduje w RAMie.
[#9] Re: Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620

@QkiZ, post #8

Widocznie zostawiłeś kopiowanie w startup-sequence.
[#10] Re: Pomysły na wykorzystanie 2,5MB ukrytej pamięci w ACA620

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Nie. HappyENV kopiuje do ramu w momencie gdy jakiś program się do niego odwołuje. Czyli na przykład gdy uruchamiam jakiś program, który trzyma swoje ustawienia w envarc:. Normalnie gdy działa HappyENV nie są kopiowane ustawienia wszystkie na raz do env: tylko w momencie gdy uruchomiony program odwoła sie do env: w poszukiwaniu swoich ustawień. Koniec końców i tak ląduje to w ramie. Po przeniesieniu env: na ten ramdysk 2.5MB to nie zabiera już więcej ramu bo zużywa ten ramdysk.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem