kategoria: A1200
[#1] Bateria do E1208
Witam
W moim karcie do Amigi 1200 (E1208), padła bateria (sprawdzona - złom), za co jest ona odpowiedzialna ?? Czy muszę ją wymieniać ? na jaką, gdzie szukać ?

Czy zwykła od PC (CR2032) będzie ok ?

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 21:31:11 przez BlackTiger
[#2] Re: Bateria do E1208

@BlackTiger, post #1

Nie próbuj uruchamiać Amigi bez tej baterii!!!
[#3] Re: Bateria do E1208

@glichtanski, post #2

mam ją cały czas na karcie tylko sprawdziłem miernikiem, komp działa bez problemu
mam ją zostawić tak jak jest ??

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2014 21:45:37 przez BlackTiger
[#4] Re: Bateria do E1208

@glichtanski, post #2

Co grozi przy uruchomieniu rozszerzenia bez baterii? Zawsze myślałem, że to bateria do podtrzymania rtc. Mylę się?
[#5] Re: Bateria do E1208

@glichtanski, post #2

Mój kolega ma taką kartę i działała bez baterii, teraz już nie działa, bo zwyczajnie psuła mu się wcześniej. Aktualnie już się nie uruchamia.
[#6] Re: Bateria do E1208

@gegu, post #4

podtrzymywanie zegara przydatna rzecz, ale bateria na mojej karcie ma wlutowaną podstawkę, rozumiem, aby wymienić, muszę wymienić całość ? bo za cholerę nie idzie odczepić baterii, więc póki co zostawiłem jak jest..
gdzie kupić baterię z "uchwytem" do tej karty ?
[#7] Re: Bateria do E1208

@BlackTiger, post #6

Nóżki są zgrzane z akumulatorkiem, dlatego trzeba wylutować całość. Można zastąpić podstawką na baterię CR20xx, tylko trzeba dodać diodę, która zblokuje ładowanie. Ewentualnie poprostu wymienieć na inny akumulatorek 3,0V - 3,6V (wlutować nowy).
"Baterię z uchwytem", czyli akumulatorek do druku kupisz w każdym elektronicznym, np.: Ni-MH lub Ni-Cd. Zobacz jaki masz rodzaj i kup taki sam.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 10:40:31 przez gegu
[#8] Re: Bateria do E1208

@gegu, post #4

Zgrywałem się po prostu Za dużo Family Guy się wczoraj naoglądałem.
[#9] Re: Bateria do E1208

@gegu, post #7

rozumiem że wymiana na jeden z tych akumulatorków załatwia sprawę ?? nic więcej nie potrzebuję ?

btw Family Guy potrafi zryć beret ;p

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 11:05:08 przez BlackTiger

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2014 11:05:48 przez BlackTiger
[#10] Re: Bateria do E1208

@gegu, post #7

z baterii nie wiele mogę odczytać, gdyż w miejscu informacji mam łącznik z płytą
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem