kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 padła ??
Witam

W skrócie padła mi Amiga 1200, ... chyba ?
Po włączeniu pali się dioda zielona amiga milczy, na ekranie jest biało/szare tło i cisza, stacja też nie daje znaku życia. Wczoraj było ok, wróciłem i sza.
Wiem od domowników, że były pod moją nieobecność zaniki prądu, lecz jest listwa reszta sprzętu jest ok

Kickstarty się grzeją, więc zakładam, że padły

Amiga 1200 (1D1), goła, tzn stacja i takie tam...

Jakieś pomysły ??
Póki co całą rozkręcam coby dobrze obejrzeć
Pozdr

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2014 21:05:27 przez BlackTiger
[#2] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #1

Spróbój na innym kicku. Możesz jeszcze sprawdzić czy na innym zasilaczu zadziała(może padło 12v?).
[#3] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #1

Zasilacz, sprawdź napięcia obejrzyj dokładnie wnętrze zasilacza jak i samej Amigi.
Skąd jesteś, może znajdziesz w pobliżu bardziej zaawansowanego użytkownika który może pomóc?
1D1 to dosyć stara rewizja
[#4] Re: Amiga 1200 padła ??

@redstonecraftpl, post #2

zasilacz ok, sprawdzone na dwóch innych,
mam drugiego kicka ale trochę się boję, że zakładając jeśli coś rypło się w amidze czy mi nie uszkodzi drugiego kickstartu, jak przełożę tak mam chociaż drugą Amigę sprawną,
jakoś miernikiem posprawdzać... ??
[#5] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #4

a o ironia miałem się dziś z Artim spotkać w innej sprawie ale dot tej samej amigi, wypadł wyjazd, wracam niespodzianka ;( jestem z Łodzi
[#6] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #5

Nauczka, lepiej zawsze mieć wszystko odłączone.
Poszukaj schematu, wtedy możesz zacząć zabawę z miernikiem.

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2014 21:14:59 przez Skiba
[#7] Re: Amiga 1200 padła ??

@Skiba, post #6

nauczka nie do końca bo była użytkowana przez brata, więc wiem co się działo, tyle tylko pech, że akurat była włączona...
pyt: którą stroną jest wpinana taśma od flopa bo wyciąłem a nie zapamiętałem
czy zamówienie kicka od dez'a załatwi sprawę, czy są to jakieś specjalne kości, pytam bo nie mam skąd kupić nowych i w dobrej cenie, chyba ze ktoś z Was jest z Łodzi to odkupię
[#8] Re: Amiga 1200 padła ??

@Skiba, post #6

Możesz przełożyć niby zepsutego kicka do sprawnej amigi, nic się nie powinno sfajczyć
[#9] Re: Amiga 1200 padła ??

@redstonecraftpl, post #8

sprawna ze zrypanym kickiem się nie popsuje ? jesteś tego pewien ?
[#10] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #7

Niewiadomo czy to kick, ja u siebie w domu założyłem oprócz listw ograniczniki przepięć, i mimo to wole Amigę odłączyć od prądu

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2014 21:28:41 przez Skiba
[#11] Re: Amiga 1200 padła ??

@Skiba, post #10

Nie powinna, aczkolwiek może jakiś expert się tu odezwie-nie chce ci sfajczyć ami.
[#12] Re: Amiga 1200 padła ??

@redstonecraftpl, post #11

Nie jestem ekspert ale nie raz miałem styczność z walniętym kickiem w sprawnej Ami - ja to zawsze szybko robiłem: brak reakcji na ekranie - wyłączam.
Na miejscu kolegi, skoro zasilacze są sprawne, wyczyściłbym płytę A1200 łącznie z kickiem, i przy montażu zwrócił uwagę co jak było.
Pytanie: czy czasem nie zamieniłeś kości - jeśli wyciągałeś (góra=dół itp)?
[#13] Re: Amiga 1200 padła ??

@Tom Rain, post #12

nic nie zmieniałem, nie ruszane, nie przekładane..
[#14] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #13

A płyta jak wygląda?
Nie ma żadnych zmian?
[#15] Re: Amiga 1200 padła ??

@Skiba, post #14

wstępnie obejrzałem, wygląda ok, nic nie ujarane, ale zobaczę na spokojnie jutro przy dziennym świetle, może przełożę kicka z drugiej amigi, ale trochę się boję
[#16] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #15

update...

po przełożeniu sprawnego kicka amiga działa bez problemu, problem ze stacją która nie czyta dyskietek, jak powinna być taśma wpięta (z której strony czerwony ?), inna sprawa że on już chyba też jest do wymiany bo część dyskietek nie czytała.

pora kupić kicka...

Ostatnia aktualizacja: 31.08.2014 12:59:15 przez BlackTiger
[#17] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #16

czerwony do pierwszego pinu, co do stacji, spróbuj przeczyścić głowice
[#18] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #16

Jak patrzysz na stację od tyłu i po lewej masz złącze które nie wiesz jak wpiąć a po prawej gniazdo zasilania to czerwonym jak najbardziej w lewo.

A jeśli chodzi od strony płyty głównej to prawdopodobnie gdzieś przy gnieździe powinna być na płycie narysowana duża 1-ka i czerwonym ustawiasz przy jedynce.
Zwykle w amigach patrząc od przodu na płytę pin jeden jest od prawej tego złącza dyskietek w samej płycie. (lub od strony wtyków dla joysticków i myszek jeśli taki opis będzie prostszy)
[#19] Re: Amiga 1200 padła ??

@jogg, post #18

thx za info, taśmę musiałem wymienić, niektórych dyskietek nie czyta, ale to już taki urok
Dziękuję wszystkim za pomoc.
[#20] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #19

Spróbuj tego.
[#21] Re: Amiga 1200 padła ??

@glichtanski, post #20

zapoznam się thx,
Jak się zapatrujecie na wymianę stacji na "nową" z aledrogo, wiem wiem są goteki itp, ale jeśli już działo Lotharka bardziej do mnie przemawia tylko muszę wymyślić sensowny sposób podłączenia.
[#22] Re: Amiga 1200 padła ??

@BlackTiger, post #21

Jeśli wolisz "oldschool" i nie przeszkadza Ci przekladanie dyskietek, to kupuj stację dyskietek. Polecam jednak dać ogłoszenie w dziale giełda na naszym forum, bo nie wiadomo co dostaniesz z Allegro, a ostatnio dużo naciągaczy było.
[#23] Re: Amiga 1200 padła ??

@glichtanski, post #22

Albo niech chłopak sobie przerobi PC-tową - w sumie nie ma z tym zabawy dużo.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem