[#1] Monitor/telewizor led do amigi
Planuję zakup monitora full hd do komputera pc, chciałbym również aby można było do niego podłączyć c64 i amigę. Nie musi mieć tunera tv, 19'' - 24''. Może ktoś coś ostatnio kupował? Budżet nie za duży tak do 600 zł. Bez dodatków w stylu 3d/smart itd.
[#2] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #1

Modelu Ci nie podam ale jak chcesz mieć jeden monitor do wszystkiego to szukaj czegoś co ma SCART z RGB (najlepszy obraz z Amigi) i S-Video dla C64 (dużo lepiej to wygląda niż przez Composite).
[#3] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #1

Ja kupiłem z myślą o klasyku i maszynie do AOS4 LG 24MN43. Nie mogę go porównać z innymi, więc ciężko mi powiedzieć jak wypada na tle całej reszty ale ja jestem póki co bardzo zadowolony. Stosunek ceny-jakości-możliwości wydaje mi się bardzo dobry.
[#4] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@Radek_Cz, post #3

Grasz na nim coś? Jak tak to na jakim sprzęcie? Nie ma problemów z wyświetlaniem obrazu w grach? Widziałem że niektóre nowsze tv mają taki problem chyba z odświeżaniem że gra nie jest zbyt wygodna bo są jakieś przekłamania obrazu, lub jest on niewyraźny.. Widzę że cena nie jest zbyt wygórowana.
[#5] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #4

Wystarczy odpalić WB postawić LED/LCD koło CRT i zobaczyć jak na tych pierwszych ładnie kursor pływa.
[#6] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #1

Mam LG 22MN43. Dla mnie jest bardzo OK. Ma też tuner TV.
[#7] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #4

Grasz na nim coś?

Tak, właściwie tylko na nim wyświetlam gry i wszystko inne. Mam jeszcze Phillipsa, ale najnormalniej
w świecie nie chce mi się przekładać kabli, odpalam go tylko do Niebezpiecznego Ryśka na mojej A500+.

Poza tym nie stwierdziłem żadnych przekłamań, czy sytuacji gdzie by sobie w jakiś dramatyczny sposób nie radził.
Oczywiście tak jak napisał amizet, nie jest to monitor kineskopowy, tylko "płaska technologia", ale moim zdaniem
cała ta technologia jest jeszcze bardzo płaska i w powijakach. Może za dwajścia-trzyści lat może będzie lepiej .

Ogólnie polecam, tańszy jest niż skandołbler Indivision a podczepisz do niego wszystko co chcesz, a na dodatek to
pełno prawny telewizor. Używam go ze sprzętem z mojej "stajni", którą możesz obejrzeć w moim profilu, ale najczęściej z A1200, rozdzielczość mam ustawioną na 1280x536, czy jakoś podobnie i wypełnia bardzo ładnie
ekran od brzegu do brzegu, jedynie gry "niesystemowe" mają obwódkę, ale mi to nie przeszkadza.
[#8] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #1

Mam telewizor monitor led 22" obraz jest bardzo kiepski jakieś cienie pasy itp, podpinałem małe atari timex oraz amigę 600 , ale mam starą plazmę obraz jest żyleta na każdym sprzęcie.
Myślę że tym nowym telewizorom coś brakuję nie zabardzo chcą współpracować z retro sprzętami.
[#9] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #1

Ja mam led Toshiba 22 cale 1333G i sprawdza się świetnie z Amigami jak i z C64
W linkach -A600 euro-scart i settlerslink

Oraz A500 z modulatorem A520 wings of fury .......efekt jakby antyaliasing do led tvlink
[#10] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #1

Ja się bawię na czymś takim:

http://www.ceneo.pl/24080405

Podłączałem przez euro Spectruma +2 i kilka amig, z Amigami nie było problemu, w Spectrumie trzeba było dolutować jeden rezystor, ale potem obraz żyleta po prostu.
[#11] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #1

Dzień dobry,
Podłączę się do pytania. Lepiej zainwestować w nowy monitor z tunerem TV (np. jakiś LED 22-23") czy pakować się w stareńkiego 1084S?
Stoję właśnie przed takim dylematem....
Pozdrawiam,
zbylu
[#12] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@zzielinski, post #11

Jak gównie do gier, to lepszy będzie 1084S pomysł Minus, to brak gwarancji pomysł
[#13] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@parallax, post #12

Właśnie nie tylko do gier... chciałem też nieco bardziej poważnie poużywać Amigi... Myślałem nieco o renderingu, może nieco Amosa, czasami przypomnieć sobie PageStream...
zbylu
[#14] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@zzielinski, post #13

Ja zdecyduje się na coś nowego, sporo osób poleca monitory/tv lg.
[#15] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@zzielinski, post #11

ja mam samsunga syncmaster 711p do : amiga, atari, commodore . głównie służy mi do amigowania, instalowania itp (coś co nie potrzebuje dobrego odswieżania).
ale ma też commodore 1084s d2 i to podlaczam kiedy chce pograć i poogladać dema ... jest różnica
[#16] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@mikser, post #14

pamiętaj że wszystkie nowe monitory mają obraz panoramiczny i będziesz miał marginesy grube po bokach. a starsze lcd/tv mialy jeszcze obraz 4:3
[#17] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@pabloz, post #16

Ja mam TV SAMSUNG UE32D6500 link i podłączyłem do niego Amigę 1200 przez złącze Euro i z obrazu jestem bardzo zadowolony. Obraz mogę ustawić sobie w proporcji 4:3 lub każdej innej, lub używać ustawień domyślnych. Dodatkowo TV dla każdego gniazda zapamiętuje osobne ustawienia. Fajna sprawa. Natomiast Mini Maca z Morphos podłączyłem do monitora poleasingowego NEC'a w formacie 4:3, a dokładnie 5:4 z matrycą PVA i jestem zadowolony.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2014 14:26:54 przez gilban
[#18] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@zzielinski, post #11

czy pakować się w stareńkiego 1084S?

Taki monitor ma bardzo fajny klimat, jak odpalam swojego Phillipsa to lubię sobie powąchać jego "tyłek",
brakuje mi tego zapachu w nowych urządzeniach, poza tym obraz też jest niepowtarzalny, z tym że siedzenie
blisko niego i wpatrywanie się w obraz, nawet bez przeplotu, to zbyt dużo dla moich zmęczonych oczu.
Dlatego mam dwa i raczej częściej używam nowego rozwiązania.
[#19] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@Radek_Cz, post #18

A co polecacie taniego czyli powiedzmy do 200zł z używanych małych (<21") TV LCD dostępnych na allegro ?
Za 150zł ktoś sprzedaje taki telewizorek ze SCART http://allegro.pl/solidny-telewizor-15-lcd-lodz-i4890212326.html albo http://allegro.pl/20-cali-medion-pl-menu-gwarancja-okazyjnie-tanio-i4877302921.html ale czy da się jakoś sprawdzić czy będzie to działało z Amigowym sygnałem RGB przez SCART ? Tak żeby nie wyrzucić pieniędzy w błoto a po podłączeniu okaże się że obraz jest gorszy niż przez modulator.

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2014 13:21:15 przez Fenio
[#20] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@gilban, post #17

Ja mam Ami podłączoną do takiego tv:
link
[#21] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@Arbuz, post #20

Jak to jest z tym scartem, wcześniej ktoś napisał "szukaj czegoś co ma SCART z RGB". Czy więc może być scart bez rgb ? Czyli możliwe że po zakupie TV ze scart nie będzie on działał z Amigą ?
[#22] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@Fenio, post #21

Czy więc może być scart bez rgb ?

Tak, dokładnie tak może być. Trzeba szukać pełnego SCARTa.
[#23] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@jarob, post #22

Polecam monitor Samsung 711MP. Sam taki miałem i z Amigą działał bardzo dobrze. Ewentualnie jego 19-calowa wersja. Chociaż jak pamiętam, to w trybie interlaced migał. Nie wiem jak inne monitory działają w tym trybie po złączu scart. Mimo to gdybym miał nadal amigę (co mi się marzy) zainwestowałbym bez zastanowienia w scandoubler - zdrowiej dla oczu.
[#24] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@cemaxx, post #23

Skoro migał z przeplotem to nie ma sensu go polecać. Scandoubler kosztuje tyle co używany dobry TV LCD do 20" więc nie widzę opłacalności z jego stosowania. Jeśli udało by się kupoć LCD z pełnym scart poprawnie działającym z Amigą to scandoubler jest całkowicie zbędny. Być może do profesjonalnych zastosowań z grafiką to się przydaje (nie wiem, nie znam sie na tym) ale do amatorskiego używania Amigi głównie do gier to TV LCD wydaje się optymalny. Oczy to nie męczy bo migotania przy LCD praktycznie nie istnieje (pomijając możliwe migotanie podświetlenia w niektórych modelach).

Ostatnia aktualizacja: 14.12.2014 20:55:50 przez Fenio
[#25] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@Fenio, post #24

Jeśli chodzi o gry, to żadna z tych które miałem nie sprawiała problemów na moim monitorze. Nie wiem czy jakaś gra wymagała trybu interlaced. Czy scandoubler jest opłacalną inwestycją tego nie wiem, ale czy Amiga jest opłacalną inwestycją?szeroki uśmiech to chyba delikatny temat
[#26] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@cemaxx, post #25

Wydaje mi się, że DarkSeed działa w trybie interlaced.
[#27] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@cemaxx, post #23

Tak potwierdzam że 19'tka z tej serii miga. Mam i będę chciał zmienić na coś innego :)
[#28] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@Davka, post #27

Jak dla mnie scandoubler mimo że drogi, jest dobrą opcją. Poszukiwania monitora są wtedy zbędne. Sam nigdy nie widziałem efektu scandoublera, ale czytałem gdzieś na forum opinie właściciela A600 z indivision ECS i zachwalał pod niebiosa.
[#29] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@cemaxx, post #28

Wg. mnie dobre opinie na temat tego scandoublera są uzasadnione ;).
[#30] Re: Monitor/telewizor led do amigi

@strim_, post #29

Ale co da scandubler dla TV LCD który wyświetla normalnie PAL przez RGB ?

Co do podpięcia LCD to próbował ktoś łączyć Amigę do Component ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem