[#1] Programowanie, co zainstalować?
Witam,
Chciałbym odświeżyć zaległości w temacie programowania. Jako, że ostanio "męczę" morphosa chciałem zapytać co jest mi potrzebne do programowania załóżmy w języku C. Znalazłem kilka rzeczy na: morphos.pl
Chciałem zapytać co z tego zainstalować i jak to zorganizować, żeby móc zacząć coś tworzyć?
Z góry dziękuję za pomoc.
[#2] Re: Programowanie, co zainstalować?

@thomek, post #1

Hej, zainstaluj sdk-20140508.lha ok, racja
[#3] Re: Programowanie, co zainstalować?

@ede, post #2

Dzięki, zasysam
[#4] Re: Programowanie, co zainstalować?

@ede, post #2

Jakieś przypisania należy dodać samemu?
[#5] Re: Programowanie, co zainstalować?

@thomek, post #4

Twój "ziomal z dzielni" popełnił tutorial. :)
sznurek
[#6] Re: Programowanie, co zainstalować?

@waldiamiga, post #5

Wiem, wiem widziałem. Mam wszystko zainstalowane, ale tak się zastanawiam, czy jakieś przypisy robić, bo w pakiecie jest jakiś plik readme, w którym się doczytałem, żeby coś wrzucić do user startup (samo mi się nie wrzuciło podczas instalacji niestety, chociaż chyba powinno jak mniemam). Nie mogę zatem użyć kompilatora gcc, a o to mi głównie biega narazie, żeby wyświetlić "hello world"... Z tutoriala będę korzystał w next etapie, jak zacznę coś ogarniać więcej.

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2014 00:33:18 przez thomek
[#7] Re: Programowanie, co zainstalować?

@waldiamiga, post #5

Witam ponownie,
Udało się wszystko zainstalować, przypisy się skanapkowały, bo nowa instalka "gryzła" się ze starą. Już wszystko ok, biorę się do pracy Pozdrawiam i oczywiście dzięki za pomoc.
[#8] Re: Programowanie, co zainstalować?

@ede, post #2

... a jednak chyba coś nie teges, bo wyskakuje mi podczas kompilacji taki komunikat:
`#include' expects "FILENAME" or <FILENAME>
[#9] Re: Programowanie, co zainstalować?

@thomek, post #8

wklej gdzies kawalek kodu, bez tego mozna zgadywac.

#include <stdio.h>

int main()
{
printf("alamakota\n");
}

powinno dzialac
[#10] Re: Programowanie, co zainstalować?

@stefkos, post #9

Hmm, napisałem jeszcze raz kod, ale teraz wyskakuje mi "parse error before character 0240" Wiem, amator ze mnie totalny, ale muszę to ogarnąć bo taki mam cel. Format pliku tekstowego ma jakieś znaczenie?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2014 20:10:35 przez thomek
[#11] Re: Programowanie, co zainstalować?

@thomek, post #10

wrzuciles jakis nieparsowalny znak w zrodlo, jak mniemam to bylo copypaste
[#12] Re: Programowanie, co zainstalować?

@michal_zukowski, post #11

Dzięki, przejrzę jeszcze raz.
[#13] Re: Programowanie, co zainstalować?

@michal_zukowski, post #11

Pomęczyłem trochę i działa Więc mogę brać się za poważniejsze sprawy. Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam.
[#14] Re: Programowanie, co zainstalować?

@thomek, post #13

Polecam moje hobbystyczne wypociny: Daysleeper
W archiwum jest pełne źródło w C, a w readme opis jak kompilować w GCC i jak w VBCC.
Może uda ci się zlikwidowac główny bug, który polega na tym, że program przestaje odliczać czas po ikonifikacji.
[#15] Re: Programowanie, co zainstalować?

@R-Tea, post #14

Chyba jeszcze za wcześnie Ale posilę się Twoim readme.
[#16] Re: Programowanie, co zainstalować?

@R-Tea, post #14

program przestaje odliczać czas po ikonifikacji

Tak się dzieje dlatego, że obiekt klasy Clock przestaje wysyłać eventy, gdy okno jest zikonifikowane. Pora zapoznać się z timer.device szeroki uśmiech

A tak przy okazji, za tekst że MUIM_Application_ReturnID to esencja programowania w MUI (w komentarzach w kodzie źródłowym), kazałbym klęczeć na grochu .
[#17] Re: Programowanie, co zainstalować?

@R-Tea, post #14

Witam ponownie,
Fajny programik
[#18] Re: Programowanie, co zainstalować?

@Krashan, post #16

A tak przy okazji, za tekst że MUIM_Application_ReturnID to esencja programowania w MUI (w komentarzach w kodzie źródłowym), kazałbym klęczeć na grochu

Ale to było copy/paste razem ze szkieletem jakiegoś przykładu z aminetu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem