kategorie: A600, Sprzęt
[#1] Amiga i drukarka
Sytuacja jest taka - mam A600 i drukarkę Star LC-20, no i oczywiście kabel LPT. Z softerm sobie raczej poradzę ale czy muszę ucinać jakieś piny czy coś przed podłączeniem, żeby przypadkiem czegoś nie spalić?
[#2] Re: Amiga i drukarka

@_arti, post #1

jaki masz ten kabel? Rozbieralny? Taki byłby najlepszy.

Niektóre kable były dobre i nie trzeba było nic ucinać, a niektóre szczególnie te do drukarek laserowych niedobre - i takim coś możesz sobie upalić. Więc się rozejrzyj za rozbieralnym kablem.

Gniazdo LPT Amigi na 23 pinie ma napięcie +5V. W PC jest inny sygnał. To +5V wprowadzono po to, aby można było np. podpiąć sampler, który potrzebuje zasilania. Dzięki temu nie podepniesz już sobie do Amigi napędu ZIP podpinanego pod LPT czy skanera LPT.

I o to tu chodzi aby ten kabelek drukarkowy, który będziesz podpinał, nie posiadał podłączonego kabelka do tego 23 pinu. No chyba, że chcesz się pożegnać z drukarką lub/i z Amigą. Chyba że będziesz miał szczęście i drukarka nic nie ma pod ten pin podłączone.

ps. to może być też 14 pin a nie 23.

Znalazłem w Google taki ciekawy obrazek:

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2014 20:15:24 przez gilban
[#3] Re: Amiga i drukarka

@gilban, post #2

Tu znalazłem coś jeszcze:
link. Wynika z tego, że jednak na 14 pinie mamy napięcie +5V. Stąd musisz tę żyłę w kablu odczepić, jak jest podłączona.
[#4] Re: Amiga i drukarka

@gilban, post #3

A jak odczepi to skąd drukarka będzie wiedziała że ma papier wysunąć ?

Pozdrawiam
[#5] Re: Amiga i drukarka

@gilban, post #2

Mam kabel z Allegro. Nowy, zalany plastikiem :/
[#6] Re: Amiga i drukarka

@_arti, post #5

Jak coś to chyba w firmie dysponuje kabelkiem LPT który można spokojnie rozebrać - chętnie odeśle za free (leży sobie) ale musze to jeszcze sprawdzić
[#7] Re: Amiga i drukarka

@RadoslawF, post #4

Nie wiem. Jednak złącze LPT Amigi nie jest złączem standardowym, tak jak i wiele innych złącz Amigi. Jak miałem kiedyś do Amigi drukarkę podłączoną to mimo braku 14 żyły, jakoś sobie Amiga z tym radziła i drukarka. Miałem STAR-ZA-200. Zarówno na kartki perforowane - z wałkiem, jak i na pojedyncze kartki. Być może sterownik drukarki to inaczej reguluje. I drukarce wtedy ten sygnał potrzebny nie jest. Nawet miałem podpiętą drukarkę atramentową CANON'a BJC-250 i też jakoś to działało. Z tym że ta ostatnia z Turbo-Printem współpracowała.

Z tej strony (http://en.wikipedia.org/wiki/Parallel_port)na Wikipedii wynika że paper-Out jest na pinie 12. Jednak 14 pin wg IBM PC zajęty jest przez sygnał Linefeed, natomiast nie jest to +5V, jak jest to w Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2014 21:05:19 przez gilban
[#8] Re: Amiga i drukarka

@gilban, post #7

Miałem kilka drukarek w domu i sporą liczbę w pracy do których okazyjnie podpinałem swoje Amigi. Nigdy nic nie zepsułem, nigdy nie przerabiałem kabla. Uwierzyłem MPSowi że opowieści o zabójczym kablu do drukarki to bajki.

Pozdrawiam
[#9] Re: Amiga i drukarka

@RadoslawF, post #8

Być może miałeś albo szczęście, albo igłowe i atramentowe drukarki na 14 pinie nic nie mają. I wtedy jest ok. Ale ja jednak lubię dmuchać na zimnie. Więc _ari musi sam zdecydować, czy ryzykuje (może nic nie spali) czy nie ryzykuje.
[#10] Re: Amiga i drukarka

@gilban, post #9

Bosz. 14 pin strikes back. Przecie ta miejska legenda została obśmiana już setki lat temu.

link
[#11] Re: Amiga i drukarka

@gilban, post #9

Nie miałem szczęście, po prostu ty uwierzyłeś w stary mit. A drukarki laserowe do Amigi też podpinałem, HP LJ 3, 4, 5, 6, i 1100.
Poczytaj też to:
http://www.komputer.cuprum.pl/dla-praktykow/76/114-faq-na-temat-portow-amigi.html

Pozdrawiam
[#12] Re: Amiga i drukarka

@Corwin, post #10

Serio?
[#13] Re: Amiga i drukarka

@_arti, post #12

Dobra, bo ja już nie wiem - czy podłączać to czy nie #help
[#14] Re: Amiga i drukarka

@_arti, post #13

Tu link masz kogoś z Łodzi z używanym kablem rozbieranym. Kup, odbierz. Będzie szybciej. Lub zaryzykuj.
[#15] Re: Amiga i drukarka

@_arti, post #13

Faktycznie jest niby +5V na 14 pinie. Ja o tym nie wiedziałem i podłączyłem LaserJet 5 do Ami normalnie, bez żadnego cięcia kabla.
Efekt? Moja Ami mogła drukować :) A drukarka dalej działa :)
[#16] Re: Amiga i drukarka

@madman15, post #15

Zadałem pytanie o ten nieszczęsny PIN, pogooglałem i zdania są wybitnie podzielone. Eh… chyba trzeba będzie kupić ten kabel z Łodzi.
[#17] Re: Amiga i drukarka

@_arti, post #16

Możesz zawsze spróbować wydłubać albo wyciąć sam pin, odpowiednimi szczypcami powinno być możliwe.
[#18] Re: Amiga i drukarka

@_arti, post #16

Bez wątpienia jest 5V na 14 pinie, co stanowi odstępstwo od standardu. Poza tym złącze to jest jak najbardziej zgodne ze standardem Centronics (wbrew temu co ktoś tu napisał). Jak wiadomo pin 14 w standardzie to sygnał AUTOF, ale w olbrzymiej większości przypadków był on niewykorzystany. Jednak zawsze pojawienie się napięcia 5 V (i to całkiem nieźle obciążalnego) tam gdzie go nie powinno być powoduje pewne obawy - a to urządzenie zewrze je do masy i upali coś w Ami, albo coś brzydkiego zrobi drukarce... jednak byłyby to przypadki marginalne. Najlepiej jednak, dla pewności, odpiąć ten pin 14. Tak spreparowany kabel powinien nadal działać z PC. No i z Ami.
[#19] Re: Amiga i drukarka

@wali7, post #18

Spróbuje dziś wydłubać. I tak nie mam nic do stracenia... jeśli chodzi o kabel.

EDIT: Ok, wyłamałem ten pin 14 tylko mam wątpliwości, czy właściwy Sprawdziłem miernikiem złącze Centronics po podłączeniu do Amigi i jest tam cały rządek pinów, które serwują ok. 4.8V. Tak ma być?

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2014 10:46:49 przez _arti
[#20] Re: Amiga i drukarka

@gilban, post #2

To ja jeszcze dodam, że w Amidze 1000 LPT i Serial różnią się od wszystkich innych. A mianowicie porty są odwrotnie męskie, tam gdzie żeńskie w pozostałych Amigach i na odwrót, w dodatku jak na rysunku w innych miejscach sygnały... Posiadacze A1000 powinni o tym pamiętać, by przypadkiem nie usmażyć Amigi.
[#21] Re: Amiga i drukarka

@_arti, post #1

Wyrwałem 14 pin, użyłem generycznego sterownika i drukarka lata aż miło OK
[#22] Re: Amiga i drukarka

@_arti, post #21

Swego czasu miałem sampler podpinany do Ami poprzez złącze równoległe. Zasilany właśnie z portu! Zatem czyn on był zasilany jak nie owym pinem? Moja wiedza podparta czasopismami i artykułami z tamtych lat na ten temat się nie zmieniła - pin jest szkodliwy w przypadku podłączania NIEKTÓRYCH drukarek. Skąd mamy pewność że nasza drukarka należy do tej grupy? Jeden styk lutownicą zdjąć i śpi się spokojniej, prawda?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem