[#2]
Re: Grzanie się amigi 600
@Sadun,
post #1
Goła A600 nie potrzebuje dodatkowego chłodzenia - w końcu przez 20 lat działały bez niego. Z mojego doświadczenia wynika, że dołożenie karty pamięci do złącza w klapce też nie powoduje zaburzenia chłodzenia. Wymiana dysku na kartę CF tylko polepsza chłodzenie bo zajmuje mniej miejsca i nie grzeje się.
Problemem jest fakt, że dzisiaj można do A600 upchać naprawdę dużo: CD/DVD, kontroler USB, RTC, kartę pamięci, kartę turbo, Indivision ECS... Oczywiście najwięcej ciepła wytwarzają karty turbo. Cześć kart nie ma żadnego chłodzenia np ACA620, inne mają to fajnie rozwiązane jak np ACA630 czy Furia. Dlatego do ACA620 zaleca się dołożenie przynajmniej radiatora - ja na swojej co prawda nie mam w tej chwili nic i karta działa stabilnie (ale nie jest podkręcona) lecz docelowo pewnie dołożę wiatrak bo w środku zrobiło się naprawdę ciasno. Generalnie podkręcone karty zazwyczaj wymagają lepszego chłodzenia. Po drugie w A600 łatwo jest przesłonić kartę turbo kablem do karty CF lub samą kartą CF a to nie poprawia chłodzenia.
To czy przerabiać obudowę to kwestia indywidualnego gustu. Z pewnością jak dałożych Indivision ECS czy RapidRoad to i tak obudowę trzeba ciąć bo jakoś trzeba wypuścić kable.
Natomiast ja bym do środka nie pchał CD/DVD, zwłaszcza mając tanie USB w postaci RapidRoad, ale to znów kwestia koncepcji przebudowy i indywidualnych potrzeb. Niektórzy przerzucają dane przez kartę CF w PCMCIA, ale ja tam mam włożoną kartę WiFi.