kategoria: Sprzęt
[#1] Problem z sieciówką Hydra AmigaNet
Mam problem z kartą sieciową Hydra AmigaNet 1.1 (AUI + BNC).
Po odpaleniu stosu TCP/IP i zapuszczeniu jakiegoś ruchu (ping, wget, IBrowse) chwile działa dobrze, a po losowym okresie czasu transfer zanika i już nie da się przywrócić działania aż do resetu. Wtedy sytuacja się powtarza.
W momencie gdy transfer zwisa to można nadal pingowac adres loopback (127.0.0.1 i własny adres IP) - czyli to nie stos zwisa tylko sprzęt.

Kartę używam z transceiverem AUI-RJ45. Testowałem na AmiTCP 4.0 demo i Roadshow Demo, na dwóch Amigach 4000 i 3000. Sterownik Hydra 1.44.

Chciałbym się upewnić czy to karta szwankuje czy transceiver. Niestety ten drugi kosztuje z 60-70zł a nie chce mi się wydawać tyle na marne. Może ktoś ma pożyczyć na testy takie coś?

Macie jakieś inne rady? Spotkał się ktoś z takim zachowaniem tej karty?
[#2] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #1

U mnie tak się dzieje na Mediatorze i Realtekach. Dokładnie te same obiawy i też nie wiem, dlaczego. Coś w OS 3.9 ogólnie, jak mniemam.
[#3] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #1

Macie jakieś inne rady? Spotkał się ktoś z takim zachowaniem tej karty?

Sterownik tej karty gryzie się z WHDLoad, nie uruchamiasz w międzyczasie coś pod WHDL ?
Kolejny pomysł to karta jest wiekowa i może gdzieś coś przestaje stykać po przegrzaniu, zwłaszcza w desktopach ?
Innych pomysłów nie mam.

Pozdrawiam
[#4] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@_arti, post #2

Hmm, zastanawiające... Ja testowałem na rozbudowanej A4000 z OS 3.9 i na prawie gołej A3000 (tylko RAM na płycie i Fast-ATA) z czystym systemem 3.1 bez żadnych patchy itd.
Na A1200 z 3c589 PCMCIA nie mam tego efektu.

A po jakim czasie masz zaniki transferu? Bo ja często już po 5min, dziś najdłużej wytrzymało z 30min.
[#5] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #4

To może faktycznie coś z kartą się dzieje.

Ja mam A1200 i fakt 3c589 na PCMCIA działa bez problemu. No ale to są dwie różne karty. Ta na PCMCIA jest nowsza od tej na ZORRO.

Musiał byś się rozejrzeć za jakąś inną kartą sieciową do slotów ZORRO, o ile takowe istnieją.

A wcześniej przeczyścić podstawki i/lub w ogóle z nich zrezygnować i scalaki przylutować bezpośrednio do płytki drukowanej.

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2014 20:38:02 przez gilban
[#6] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #1

TRANSCEIVER
Jest uniwersalny, nie ma znaczenia jakiego użyjesz wszystkie działają ta samo? nie wiesz może, na BNC musi być terminator czy nie. Nie no do Mac-a chciał bym sobie kupić bo tam mam kartę z AUI.
[#7] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #1

Ja mam x-surf 3cc, os3.9 i stos Genesis. Żadnych problemów nie mam.
[#8] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@amizet, post #6

Transceiver jest uniwersalny, taki - link

Ja nie używam BNC ale jeśli pytasz ogólnie to - tak, w BNC używa się trójników prze kartach (chyba że są 2 złacza BNC jak w Hydrze) oraz terminatorów na początku i końcu magistrali.
[#9] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #8

Nie no bardziej chodziło mi oto czy karta wie z którego wyjścia ma korzystać, i dlatego terminator na BNC, jeśli korzysta się z "Transceiver".

"Transceiver" ten jest uniwersalny? czy wszystkie są?
[#10] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@amizet, post #9

Karta wie z jakiego złącza ma korzystać z ustawienia zworek.

Wszystkie transceivery są uniwersalne, w sensie że pasują do różnych urządzeń.
[#11] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #1

Czytałeś manual?

Spróbuj tez włożyć kartę do innego slotu, ewentualnie pozbądź się innych kart korzystających z DMA.
[#12] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #10

Network Boot Disk Działa z dyskietki?
[#13] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@glichtanski, post #11

Teraz przeczytałem ale nie dowiedziałem się nic nowego (poza tym że w A2000 slot najbliżej stacji dyskietek ma najwyższy priorytet DMA) :)

Różne sloty próbowałem, tak jak i różne Amigi :)
[#14] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@amizet, post #12

O nie znałem tego. Dzięki.
Niestety sprawdzę dopiero po Nowym Roku bo już opuściłem lokum gdzie mam Amigi :)
[#15] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@amizet, post #9

Terminatory są potrzebne tylko przy kablach i trójnikach. Na złącze BNC w karcie sieciowej terminatora nie zakładasz. Ja mam kartę PCMCIA 3C589D i kabelek z dwoma gniazdami: RJ45 oraz BNC. Przełączników/zworek nie ma żadnych. Mimo to terminatora nie zakładałem a po RJ45 karta działa bez problemu.
[#16] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #1

Znalazłem info że wersja 1.1 tej karty musi być na końcu "łańcucha" Zorro oraz wzmiankę o jakimś hacku sprzętowym pod A4000 - niestety nie dotarłem do konkretów.
O tym że slot może mieć znaczenie wspomina też manual Hydry, tyle tylko że omawiają tam A2000 gdzie nie ma daughterboardu.

W jakim kierunku idą priorytety/kolejność slotów w A3000 a jak w A4000? Czyli gdzie jest odpowiednik slotu najbliżej stacji dyskietek w A2000?
W A4000 podczas testów Hydra była na samej górze, w A3000 była pod FastATA.

link1
link2
[#17] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #16

Slot nr 1 jest najniżej.
[#18] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@glichtanski, post #17

W której Amidze? W obu?
Bo slot video w A4000 jest na dole a w A3000 na górze.
[#19] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #18

W obu pierwszy slot jest na dole. Tylko zauważyłem, że w A4000 nad slotem CN600 jest CN603, nad nim CN601 I CN602. W A3000D wszystkie są po kolei zaczynając od dołu.
[#20] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@glichtanski, post #19

Po testach informuję, że zarówno w A3000 jak i A4000 karta działa poprawnie tylko w najwyższym slocie (a przynajmniej nie może być innych kart nad nią).
W A3000 po zamianie miejscami z FastATA problem powraca, także to na pewno kolejność kart ma znaczenie. W A4000 już nie chciało mi się bawić w podmianki.

Ostatnia aktualizacja: 05.01.2015 00:38:34 przez Davka
[#21] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #1

No to mam kolejny problem z kartą: zainstalowałem od zera AmigaOS 3.9 + BB1 + 2 + 3&4.
Niestety nie testowałem działania karty pomiędzy etapami. Teraz sytuacja wygląda tak:

- gdy zabootuje w pełni system to transfer po sieci jest na poziomie bajtów/s i po kilku sekundach następuje zwis

- gdy wyłącze SetPatch to transfer po sieci jest normalny i system nie zwisa nawet po długim czasie

Testowane na Genesis i Roadshow Demo. Oto co próbowałem:
0. Wyłączenie SetPatcha - POMAGA ale nie da się tak używać softu systemowego normalnie
1. SetPatch NOROMUPDATE - nie pomaga
2. SetPatch NONSD - nie pomaga
3. wywalenie pliku NSDPatch.cfg - nie pomaga (w tym pliku jest wzmianka o patchu hydra.device)
4. podmiana pliku Amiga ROM Update na poprzednie wersje backupowane przez skrypty BB - nie pomaga

SetPatch jaki mam to 44.38. Biblioteki 68060 oryginalne z systemu ale próbowałem też starsze wersje.
Zaraz będę próbował wgrać starą wersje SetPatcha, a Wy macie jakieś rady?
[wyróżniony] [#22] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #21

Po całym dniu walki namierzyłem winowajcę - card.resource z Boing Bag 3&4 v1.0g.
Po usunięciu card.resource z linijki LoadResident DEVS:card.resource DEVS:trackdisk... karta sieciowa działa poprawnie.

Także to nie sam SetPatch powodował problem lecz w powiązaniu z powyższym modułem. W trakcie testów i instalacji wszystkiego po kroku zauważyłem że BB 3&4 nie update'uje Amiga ROm Update i zacząłem szukać przyczyny w około SetPatcha ale nie w nim samym - dzięki temu udało mi się po kilkunastu godzinach rozwiązać problem :) Zgłosiłem to też autorom BB 3&4.
1
[#23] Re: Problem z sieciówką Hydra AmigaNet

@Davka, post #22

Ja mialem problem ze scsi.device. Po zainstalowaniu BB3 i 4 mialem dalej stary scsi.device. Uporalem sie z tym sam, ale po jakims czasie gdy instalowalem system od nowa plus wszystkie BB to najnowszy scsi.device już się ładował. Tak to już jest z tymi łatkami, że po każdej instalacji inne rzeczy sprawiają problemy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem