kategoria: A1200
[#1] Adapter myszy nie działa ppm
Witam

Zakupiłem kiedyś ten link adapter do amigi, poleżał trochę nie używany (a raczej został zapomniany ;p)przyszła kolej na montaż (płyta rev 1D4) po jego zainstalowaniu nie działa mi PPM, lewy, rolka żadnych problemów.
Sprawdzałem na gołej amidze, z Elboxem 8mb, ACA 1233, efekt wciąż ten sam

Może ma ktoś pomysł co może być powodem nie działania PPM...
[#2] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #1

Miałem ten sam problem z płytą 1D4, o dziwo mój adapter ps2 działa bez problemu na kilku płytach 2B
[#3] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@_Skiba, post #2

pomogła wymiana adaptera, myszki czy też nie używasz go na płycie 1D4
w drugiej amidze nie mam złącza na płycie aby sprawdzić
[#4] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #1

Temat znany i poruszany już kilka razy, wejście przycisku 2 jest analogowe i próg aktywnego stanu w workbenchu jest z jakiegoś powodu inny niż jak się wchodzi do bootmenu, przez co nie działa przycisk nr 2 bo masa jaką podaje mikrokontroler jest za słaba. Pomaga wtedy nalutowanie równolegle rezystora 4R7 na płycie lub puszczenie sygnału przez "driver", który można zrobić z dwóch tranzystorów (zakładając, że mikrokontroler jest sprawny - można sprawdzić miernikiem).

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2014 14:16:40 przez sanjyuubi
[#5] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@sanjyuubi, post #4

o a jak się ma to do tego link adapterka, też są takie problemy ?? Moje zdolności lutownicze są takie sobie więc raczej odpada lutowanie
[#6] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #5

To jest ten sam interfejs, tylko okrojony i ten sam mikrokontroler. Możesz się zapytać kolegi spidi, czy ma jeszcze swoje adaptery myszy USB.

Ten twój interfejs można by przerobić, tylko nie będzie to już wyglądało tak estetycznie, o ile się w ogóle opłaca.

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2014 14:27:38 przez sanjyuubi
[#7] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #5

Chcesz dobry adapter i działający z większością myszek USB (w przeciwieństwie do tego z allegro), to kup lepiej Rysia (wspomnianego kolegi Spidi).

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2014 14:36:07 przez strim_
[#8] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@strim_, post #7

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, skontaktuję się z autorem polecanego "Rysia".
[#9] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@strim_, post #7

u mnie po kliknięciu na ten link ryśka wyskakuje coś takiego:

Użytkownik podjął próbę dostępu do:

http://retro.7-bit.pl/?lang=pl&go=rys

To jest znana destrukcyjna witryna internetowa. Zalecane jest NIEODWIEDZANIE tej witryny. Szczegółowy raport przedstawia zagrożenia bezpieczeństwa w tej witrynie.

link

Ta witryna internetowa została zablokowana ze względów bezpieczeństwa. Przejdź do witryny Symantec zawierającej dodatkowe informacje na temat wyłudzania danych i zabezpieczeń internetowych.

Opuść tę witrynę

Mimo to przejdź do witryny

Wiem, że to norton krzyczy ale skądś musi mieć info o tej stronie.
[#10] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #8

Mi też przy tym interfejsie prawy przycisk myszy nie działał (Płyta 2B). Również Ryś na początku miał z tym problemy. Jednak autor Rysia, interfejs poprawił i teraz działa wszystko jak trzeba. Z tego co wiem to jest problem z napięciami jakie wykrywa paula. A i oczywiście płyty głównej przerabiać nie musiałem. I jeszcze jedno. Cocolino z Elboxu też nie ma problemów z prawym przyciskiem myszy. Wiem, bo testowałem.
[#11] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@Tomski, post #9

Norton mówi, że:
This signature detects a request to specific domains which characteristically has been known to host malicious exploits and executable files.

Ale nie precyzuje o jakie domeny chodzi. Mówi, że strona wykonuje żądania do domen znanych z przechowywania złośliwego oprogramowania, co nie znaczy, że takie tam jest. spojrzałem w źródła i nie dostrzegłem tam jakichś odniesień do innych domen, może sama domena 7-bit.pl jest dla nortona podejrzana?
[#12] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@gilban, post #10

O to właśnie chodziło, powinno się stosować driver linii, aby napięcie w stanie aktywnym na tym pinie było jak najmniejsze, czyli aby była tam jak najlepsza masa, mikrokontrolery widocznie działają na granicy stanu aktywnego stąd problemy tylko w niektórych płytach (a najczęściej na 2B).
[#13] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #5

Też mi nie działał drugi przycisk. Przelutowałem wszystkie luty w adapterze i teraz działa jak należy. Płyte mam 1d4.
[#14] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@ponior, post #13

Różnica 2 ohmów robi różnicę, więc i przelutowanie czasami też.
[#15] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@sanjyuubi, post #14

Witam
Mam płytę 1D4 i przelotka na USB z myszką działają spoko.
[#16] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #5

Kiedy kupowałem ten adapterek, o Rysiu jeszcze nie było nic słychać. U mnie działa bez problemu z ppm i lpm, a pracuję na myszach Logitecha MX500 i Pilot Wheel Mouse Optical M-BD69 USB/PS2. Straszyli że optyczne myszy pobierają za dużo prądu jak na możliwości portu, a ja jakoś tego nie widzę.

A Ryś... to już klasa sama w sobie, pewnie kiedyś pojawi się w mojej kolekcji dla współpracy z jakimś zacnym padem
[#17] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@Tomski, post #9

No to widać jak Norton odświeża dane.
Jakieś ponad 1,5 roku temu jeden z użytkowników na serwerze miał wtopę i na jego www zainstalowały się skrypty. Strony dawno nie ma, a Norton dodał domenę i nie raczył później zweryfikować tego stanu.
No nic trzeba będzie zgłosić "spór" jak to oni piszą na swoich stronach ;)
[#18] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@mwb113, post #15

Na ten moment adapter zostaje w środku, gdzieś zawieruszył mi się oryginalny kabelek od płyty z portem do myszki/joya, z ciekawości pożyczę od znajomych kilka innych myszek może któraś zadziała, czytając Wasze posty to loteria, jeśli nic nie ruszy pozostanie "Rysiek" a jak wiadomo wszystkie Ryśki......;P

Pamiętam że sprzedawca na aledrogo, gdy go jakiś czas temu o to pytałem zrzucał wszystko na "to na pewno wina Pana sprzętu..." po jakimś czasie przestał nawet odpowiadać na maile... .serdecznie Pana nie pozdrawiam, osobiście adaptera na ten moment nie polecam, niech to może będzie przestroga dla innych, oczywiście jeśli sytuacja się zmieni to moja opinia też,
[#19] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #18

Myszki tu nic nie zdziałają, bo przyczyna leży po stronie mikrokontrolera. Trochę nieładnie ten pan postąpił, bo o tym problemie wiadomo od dawna i o rozwiązaniu też, mimo to na allegro ten pan wciąż sprzedaje te interfejsy niepoprawione.
[#20] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@sanjyuubi, post #19

Rysia zakupię jak będzie dostępny, dużym plusem rozwiązana z allegro jest "dodatkowy" port usb, pozostawiając oba porty na joye wolne, czy ktoś podjąłby się naprawy tego cuda aby działało jak należy (jakie mogłyby być to koszta) czy raczej jest to nie opłacalne ??
[#21] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #20

Podepnę się, jak zmusić do działania rolkę? Mam taki adapter, czy jest to w ogóle możliwe?
[#22] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@kolo, post #21

u mnie na tym modelu rolka działa bez problemu, tylko ppm milczy

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2015 13:50:37 przez BlackTiger
[#23] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #22

A jakiego sofru używasz dla rolki?
[#24] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@kolo, post #23

żadnego w directory opus śmiga aż miło, sprawdzałem freewheel ale różnic nie zauważyłem, dlatego szlaq mnie trafia z braku ppm.
System z ClassicWB, może autor coś do obsługi dorzucił, ale szczerze powiem nie wiem co.
[#25] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #24

Chyba dupa, bo w tym interface w opisie na allegro nie pisze nic o obsłudze kółka :(
[#26] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@kolo, post #25

a to co ?
obsługa 5 przycisków i 2 rolek po zainstalowaniu sterownika

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2015 17:41:56 przez Norbert
[#27] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #20

Biorąc pod uwagę koszty przesyłek, wychodzi to średnio opłacalne. Lepiej jakby ci to zrobił, ktoś znajomy.
[#28] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #24

To sobie kup COCOLINO. Z tym interfejsem problemów miał nie będziesz. Lub poczekaj na Ryśka. Autor tego interfejsu z Allegro widać jest leniwy i nie zamierza go zmodernizować.
[#29] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@Norbert, post #26

Ale ja mówię o tym, który ja mam, dałem zresztą link do niego :)
[#30] Re: Adapter myszy nie działa ppm

@BlackTiger, post #5

Kolego, zakupiłem ten adapter jakieś dwa miesiące temu, miałem ten sam problem co Ty, oczywiście ppa.pl to wyczerpujące źródło wiedzy więc mimo mojego braku zdolności do lutowania postanowiłem w końcu otworzyć Amigę (na dobre jej wyszło - przynajmniej ją posprzątałem dogłębnie) i znalazłem ten rezystor (na spodniej stronie płyty głównej blisko portu myszki) E353R.
Lutowanie zajęło mi chwilkę (zrobiłem kabelkiem mostek na tym rezystorze) i wszystko ruszyło bez "żadnego" problemu. Nie wiem czy to szkodzi coś mojej Amidze, ale działa.

Jak ja dałem rade to tobie na bank się uda, tym bardziej że już adapter kupiłeś to szkoda wyrzucać w błoto te 53zł - lekka modyfikacja i śmiga aż miło.

Pozdrawiam i POWODZENIA.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem