[#1] Wymieniać procka w grzybie czy nie?
Opłaca się wymieniać procka phenomII x6 1100T (podciągnięty do 3.8Ghz) na najnowszy FX-8370 (nie FX-8370E)? Jest to najmocniejszy procek do wciśnięcia do mojej płyty. Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć jakiegoś konkretnego porównania (pewnie dlatego że Phenom ma już 4lata. Wie ktoś na ten temat coś?
[#2] Re: Wymieniać procka w grzybie czy nie?

@Arbuz, post #1

Jak to nigdzie: http://www.cpu-world.com/Compare/325/AMD_FX-Series_FX-8370_vs_AMD_Phenom_II_X6_1100T.html, ale czy warto to już sobie musisz odpowiedzieć sam.

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2014 15:10:28 przez lysyzastary
[#3] Re: Wymieniać procka w grzybie czy nie?

@lysyzastary, post #2

No tak tą stronkę widziałem i w sumie jakoś nie mogę się zdecydować. Chodziło mi raczej o coś takiego: link
Potrzebuję do montażu wideo no i zastanawiam się czy opłaca się, tym bardziej, że x6 1100T od zawsze mam podkręcony do 3,9GHz

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2015 19:43:32 przez Arbuz
[#4] Re: Wymieniać procka w grzybie czy nie?

@Arbuz, post #3

Sprzedaj to i kup coś na intelu. Wydajność+niska temperatura+brak hałasu(niska temperatura to wiatraki nie muszą wyć)+niski pobór prądu.
[#5] Re: Wymieniać procka w grzybie czy nie?

@Arbuz, post #3

No to zależy jakich programów używasz, jeśli te softy skorzystają z dodatkowych 2 corów w procku to jest to jakiś in plus wymiany. Pytanie za ile sprzedasz starego procka a za ile kupisz nowego, jak to jakaś niewielka różnica to bym zainwestował, jeśli duża to dałbym sobie spokój.
[#6] Re: Wymieniać procka w grzybie czy nie?

@Diabeł, post #4

Raczej za dużo mnie to już kosztowało. Musiałbym wszystko zmienić. A hałasu nie ma.
[#7] Re: Wymieniać procka w grzybie czy nie?

@lysyzastary, post #5

Nowy procek koło 800zł. Soft - do montażu videło :)
[#8] Re: Wymieniać procka w grzybie czy nie?

@Arbuz, post #7

Procesor 6-rdzeniowy nie wystarczy Ci do domowego montażu wideo? Moim zdaniem spokojnie wystarczy. Ja mam ekonomiczny procesor 2-rdzeniowy AMD i wszystko na nim robię ;)
[#9] Re: Wymieniać procka w grzybie czy nie?

@RomanWorkshop, post #8

Raczej nie domowy montaż :)Rendering Bluraya 1h:20min trwa aż 2h nawet przy wykorzystaniu GTX760 :(
[#10] Re: Wymieniać procka w grzybie czy nie?

@Arbuz, post #6

Prędzej czy później i tak będziesz musiał zmienić. Ja na twoim miejscu bym nic nie zmieniał i zbierał na intela.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem