kategoria: A1200
[#1] scsi.device problem
Mam taki problem, czytam sobie książkę Adama Zalepy i stawiam sobie systemik według zaleceń z książki, w książce jest napisane że jak jest czysty system to scsi.device powinno być w wersji 37.64 Ja mam amigę z ESCOM-u i mam wersje scsi.device 40.12 (kick 3.1)
jak robię loadv43module to amiga wstaje i wyświetla dyskietkę, po wejściu do boot menu nie ma nic oprócz flopa i pcmcia tak jak by nie widziało dysku :/
Co zrobić z tym fantem ?
[#2] Re: scsi.device problem

@QUAD, post #1

To ta nowa książka? Już doleciała? Trochę o podobnej sprawie masz tutaj: link. Możesz śmignąć nową wersję SCSI by COSMOS link. Upewnij się jeszcze, że to SCSI jest przeznaczone do Twojej wersji Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2015 15:54:18 przez pong777
[#3] Re: scsi.device problem

@QUAD, post #1

Doczytaj dokładnie, wersja 37.64 jest podana jako przykład, a nie że "tak powinno być".
Który plik ładujesz? Wygląda na to, że aktualizuje się zła wersja.
[#4] Re: scsi.device problem

@QUAD, post #1

Sprawdź sobie SysInfo 4.0 jaką Ci widzi wersję SCSI dla pewności tak jak tutaj pokazuje film:
link
[#5] Re: scsi.device problem

@pong777, post #4

Dzieki chłopaki wieczorem będę działał :)
[#6] Re: scsi.device problem

@QUAD, post #5

Przed chwilą sprawdziłem (na wszelki wypadek na swojej A1200 - wszystko działa według opisu z książki.
Linia musi być dopisana do startup-sequence, samo polecenie z Shella nie zadziała.
Zrób wszystko dokładnie tak jak w książce i na pewno będzie dobrze.
[#7] Re: scsi.device problem

@pong777, post #2

chodziło mi o pierwszą część, drugiej jeszcze nie mam :)

tOMashBe
Tak robiłem, dopisałem linijkę do s-s
Jak wieczorkiem będę miał więcej czasu to wszystko dokładnie sprawdzę i dam znać
[#8] Re: scsi.device problem

@QUAD, post #7

Ok, w razie czego postaram się pomóc czy sprawdzić dodatkowe rzeczy.
[#9] Re: scsi.device problem

@pong777, post #4

Już działa, zrobiłem według poradnika, wpisałem c:loadmodule >NIL: devs/scsi.device i bangla

jak robię według książki to mi nie działa, może plik uszkodzony albo coś innego, jest restart i dyskietka :)

tak czy inaczej jest nowy scsi.device i jest git :)

pozdrawiam i dzięki za pomoc
[#10] Re: scsi.device problem

@QUAD, post #9

Najważniejsze, że działa
[#11] Re: scsi.device problem

@tOMashBe, post #10

Też mam problemy z zainstalowaniem patcha na scsi.device według książki "AmigaOS 3.1" Adama Zalepy, tylko nie poruszałem tego na forum.

W moim przypadku wyświetla się o ile pamiętam komunikat, że jest to wersja "beta" scsi.device i nie powinno się jej używać. Scsi.device pobieram ze strony os.amigaworld.de.

Czy wiesz co zrobić w takim przypadku? Podczas pisania tego postu przeszła mi myśl, że potrzebuję może nowszego SetPatcha?
[#12] Re: scsi.device problem

@Hexmage960, post #11

Komunikaty wyświetlają się, bo potem został wydany OS3.5 i teoretycznie "powinno się" przesiąść na nowszą wersję, ale osobiście dalej jej używam i nie widzę problemów.
Nota bene będzie to poruszone dalej (chyba już w trzecim tomie), przy omawianiu OS3.5 i 3.9.
Więc ogólnie to tylko kwestia estetyczna przy uruchamianiu Amigi (jest o tym mowa także w książce), ale jeśli Ci to bardzo przeszkadza to... patrz niżej

Informacje o wersji "beta" można zlikwidować, tylko trzeba zainstalować kolejnego patcha - już całkiem "nieoficjalnego".

Zobacz tutaj: http://www.doobreynet.co.uk/amiga.html

SCSI 43.24 patch Removes the 'Beta Software' warning and timeout code from scsi.device 43.24
FFS 43.20 patch Removes the 'Beta Software' warning and timeout code from FastFilesystem 43.20

Dzięki temu plik LD.STRIP zostanie zmieniony i tych komunikatów już nie będzie.
Drugi plik "patchuje" FastFileSystem (bo on też może pokazywać te ramki).

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2015 22:46:15 przez tOMashBe
[#13] Re: scsi.device problem

@tOMashBe, post #12

Bardzo dziękuję.

Ja po zobaczeniu komunikatu skasowałem tego patcha ze startup-sequence, bo o ile pamiętam było w nim napisane, żeby koniecznie to zrobić.

Teraz rozważam, czy zainstalować patcha, czy może AmigaOS3.5 na drugiej partycji bootującej. Na pewno chcę mieć jedną partycję systemową bazującą na AmigaOS3.1.

jest o tym mowa także w książce

A to nie doczytałem

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2015 22:52:51 przez Hexmage960
[#14] Re: scsi.device problem

@Hexmage960, post #13

W każdym razie nie odczułem nigdy problemów przez używanie wersji "beta", ale w sieci dostępne są też nowsze wersje scsi.device. Tyle że nie wiem jak się sprawują, a ta "beta" jest firmowana przez developera systemu Amigi i była oficjalna, więc mam do niej większe zaufanie.

Ja bym zainstalował dwie partycje systemowe poniżej 4GB (dla systemu 3.1 i 3.5) i dopiero kolejne partycje utworzył na obszarze, który obsługiwany jest przez nowe scsi.device. Tak jest łatwiej.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2015 23:17:55 przez tOMashBe
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem