[#1] Obcinanie palety dla Deluxepainta
Mam problem z konwersja plików dla deluxa, nie znam się na nim kompletnie.
Używam Gimpa, Grafx2 niestety otwierają wszystkie amigowe formaty max 3-5 bitowe w 8 bitowej czyli 256kolorowej przestrzeni. Niestety tak też powracają do postaci Amigowego iffa przy konwersji xnview.

Miał ktoś może jakiś niezawodny pomysł na konwersję plików np max 5bitowych bez rozciągania palety miedzy amigą a PC?
[wyróżniony] [#2] Re: Obcinanie palety dla Deluxepainta

@Koyot1222, post #1

A na PC w tym Gimpie/Grafx2 używasz niechcący kolorów spoza tej 3-5 bitowej palety? Bo jeśli nie to sprawa jest prosta - robisz na obrazku w niewidocznym miejscu po pikselu każdego koloru z palety, a potem (jak obrazek wraca na Amigę) wczytujesz go do Personala, dajesz "Kolor->redukcja kolorów" i z automatu obcina Ci paletę tylko do tych barw, które na obrazku są. Tyle tylko, że jeśli miałeś paletę ładnie ułożoną to będziesz musiał ją poukładać jeszcze raz. Ale jeśli kolorów jest max 32 to chyba tragedii z tym nie będzie...
[#3] Re: Obcinanie palety dla Deluxepainta

@Koyot1222, post #1

Mam problem z konwersja plików dla deluxa, nie znam się na nim kompletnie.
Ja, jesli chce plik graficzny np .jpg odpalic w DP na amidze robie tak. Zmieniam rozdziałke tego jpg na np 320/256. Otwieram go W grafX2 i zapisuje do .iff i nagrywam na dyskietke. Odpalam DP4 np w 320/256/32 i laduje plik z dyskietki, przy czym zaznaczam ze ma otworzyc się w 32 kolorach bo on chce chyba z automatu do 256. Jak na Amidze zapisze to w 32 kolorach to tak tez to widzi GraFX2. Ale nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem.
[#4] Re: Obcinanie palety dla Deluxepainta

@Koyot1222, post #1

Grafx2 zapisuje ilość planów zależnie od użytej palety i pozycji kolorów. Jeśli użyjesz pierwszego koloru i coś narysujesz to zapisze go jako iff 2-kolorowy. Ale jeśli użyjesz ostatniego to stworzy iff-256 kolorowy mimo użytych 2 kolorów. Po porostu po wgraniu powiedzmy obrazka 32-kolorowego używaj tylko pierwszych 32-kolorów.
[#5] Re: Obcinanie palety dla Deluxepainta

@Koyot1222, post #1

Z tego, co pamiętam, w Photoshopie można zadać dowolną ilość bitów na piksel. Tryb "kolory indeksowane", czy jakoś tak.
[#6] Re: Obcinanie palety dla Deluxepainta

@recedent, post #2

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi!

Problem udało mi się rozwiązać z pomocą Personalpainta.
1.Wczytuję obrazek początkowy właściwy, rozdziałka i kolory obcięte
2.Zapisuję paletę w zakładce kolor>paleta>zapisz
3.Wczytuję obrazek do "konwersji", przy zachowaniu otwartej rozdziałki i okrojonej palety.
4.wczytuję wcześniej zapisaną właściwa paletę kolor>paleta>wczytaj
5.Koryguję kolory kolor>przekoloruj
6.Zapisuję skonwertowany plik obrazu do amiga ILBM-IFF z obciętą i właściwą paletą.

Właściwie, poprawnie wychodzi za każdym razem.

W odpowiedzi na #3-5
Problem w Grafx, photoshop, gimp xnview, polega na tym że zawsze zapisują pliki w 8 bitach czyli 256 kolorów w png.
Konwersja z 32 kolorowego iffa do png to też dodanie reszty kolorów do pełnych 256 miejsc po krótkiej oryginalnej palecie. Nie testowałem gifa ale podejrzewam że mechanizm będzie podobny. Na szczęście ppaint ma opcję zapisu palety i dzięki temu opisany prze Recedenta żmudne manualne naprawianie poprzez ustawianie kolejnych kolorów w odpowiedniej kolejności palety na koniec nie było konieczne.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2015 21:41:52 przez Koyot1222
[#7] Re: Obcinanie palety dla Deluxepainta

@Koyot1222, post #6

No tak, zapisywanie palety do pliku... Co ciekawe, jako "paletę" możesz wskazać dowolny obrazek (oczywiście w trybie paletowym) - czyli np. wcześniejszą wersję swojego obrazka. Da radę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem