[#1] Octamed i lag po MIDI
Walczę już trzeci dzień i kicha - może Wy coś poradzicie, jako że muzyków tu wielu i z różnym sprzętem i softem mieli do czynienia.

Sytuacja wygląda tak - udało mi się z dyskietek uratować ok. 150 plików Octameda, część to tworzone do szuflady nigdzie nie publikowane kawałki, część grane po weselach hiciory Disco Polo, ale "składane" od zera (w czasach Meda i Octameda internetu jeszcze nie było).

Pliki Octameda to takie hybrydy modułów i MIDI, gra toto jednocześnie przez Paulę (kanały modułu) i przez wyjście MIDI.

Mój sprzęt to Mist z wbudowanym MIDI i wsadem Minimig AGA obsługującym wejście i wyjście MIDI Mista, kabel USB-MIDI, i mac na którym mam Logica robiącego za moduł brzmieniowy.

Problem polega na tym, że ścieżki idące przez midi są opóźnione względem tych granych przez Paulę tak o 0,2s. No słuchać się tego zdecydowanie nie da. Gógiel znalazł kilka stron na których opisana jest sytuacja odwrotna - czyli jak ustawić bufory, zmniejszyć ilość efektów żeby Amiga nadążyła z przetwarzaniem części "modułowej". W Logicu włączone Low Latency, nie podejrzewam, że to wina maczka (obciążenie procka w pobliżu 0%). Przesłałem jeden taki plik do Virago i u niego na zestawie Amiga-keyboard też jest lag.

Czy w Octamedzie da się w jakiś sposób zmienić przesunięcie (opóźnić odtwarzanie części "modułowej")? Szukałem i nie znalazłem nic pasującego w menu Octameda, ale ja nie jestem specem. Może ktoś tu coś tworzył w Medzie lub Octamedzie i coś podpowie.
[#2] Re: Octamed i lag po MIDI

@Jenot, post #1

Hmm. To co u Ciebie zwalnia w końcu?
Bo powinno zwalniać MIDI. I to skrajnie. A już zwłaszcza w porównaniu do kanałów jadących z Pauli.
[#3] Re: Octamed i lag po MIDI

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #2

No właśnie tak jest, zwalnia MIDI (może nie zwalnia - opóźnia, opóźnienie się ani nie zwiększa ani nie zmniejsza). Ale jakąś stronę wygooglałem gdzie pisali co skonfigurować w Octamedzie, żeby to co przez Paulę leci nie zwalniało i zgłupiałem.
A czy skrajnie zwalnia to nie wiem - jakieś 0,2s na ucho. Na tyle dużo, że ma się wrażenie, że z Pauli leci co innego niż przez MIDI.
Yerzu - ale dlaczego zwalnia i co robić, żeby to, hmmm, skompensować? Zważ tylko że ja kompletny laik jestem jeśli chodzi o muzykę.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2015 20:48:52 przez Jenot
[#4] Re: Octamed i lag po MIDI

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #2

No przecież napisał, że MIDI zwalnia...
[#5] Re: Octamed i lag po MIDI

@Jenot, post #1

Ale Mist ma Midi w sobie przynajmniej, tak wynika z schematu, lub zdjęć SV2 jest opisane FPGA GPIO.

Chyba że to nie działa, nie wiem nie mam Mist-a. link
[#6] Re: Octamed i lag po MIDI

@Jenot, post #3

Jenot:

PM.
[#7] Re: Octamed i lag po MIDI

@amizet, post #5

No ma MIDI podłączone do GPIO właśnie. Są dwie wersje - albo z wbudowanym midi albo bez (i wtedy można dokupić midi addon). Ale moje pytanie nie dotyczy w zasadzie sprzętu.

Yerzu - dzięki za wyjaśnienie.. Czyli w zasadzie... nic się zrobić nie da.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem