[#1] Karta CF jako przechowywarka danych.
Na wstępie chciałbym serdecznie Was przywitać!
Od niedawna posiadam Amigę 1200. Postanowiłem zorganizować sobie kartę CF 4GB aby przenosić gry ADF z PC przy pomocy PCMCIA. Moim założeniem jest używanie karty jako urządzenia do przechowywania softu.
Na wstępie sformatowałem kartę na PC format FAT - Amiga widzi ją i odczytuje dane.
Następnie użyłem HDTool ustawiłem jedną partycję i MaxDataTransfer, udało mi się ustawienia zapisać i reboot. Po takim działaniu karta potrzebuje sformatowania - nie mogę użyć normalnego formatowania, wyrzuca błąd "Cannot format sector 0' lub coś takiego... Dlaczego tak się dzieje ? Qformat działa. Okazuje się, że PC widzi taką kartę, sformatowaną na Amidze jako FAT32.
Pytanie, która droga formatowania jest "lepszą opcją" ? Gdzie mogę sprawdzić, czy rzeczywiście moja karta CF ma MaxTransfer taki jaki ustawiłem ?
Drugie pytanie, czy dużo jest takich gier, które nie działają na A1200 ? Kilka z nich próbowałem wypakować z ADF na dyskietki i tak około połowa wczytuje, ale po kilku sekundach wiesza się. Czy można przyjąć, że generalnie gry nieDOSowe mają problemy z działaniem na A1200 ?
Sorry za przydługiego posta.
Pozdrawiam.
Boyo
[#2] Re: Karta CF jako przechowywarka danych.

@Boyo, post #1

Zostaw fat na cf. Nie kombinuj z hdtoolbox

Czasami pomaga wlaczenie ocs i wyłączenie cache w bootmenu lub kickstart1.3 dogrywany z pliku (relokick)
[#3] Re: Karta CF jako przechowywarka danych.

@Norbert, post #2

Czasami pomaga wlaczenie ocs

Jak to sie robi?
[#4] Re: Karta CF jako przechowywarka danych.

@zmiennik, post #3

W Amiga Early Startup Control/ Display Option/ Original.
[#5] Re: Karta CF jako przechowywarka danych.

@Boyo, post #1

1. Czyli najpierw ustawiłeś PeCetowy FAT a potem nadpisałeś to formatem Amigowym. Ten błąd to domyślam się że na PC? Wejdź na Windowsie w Zarządzanie dyskami (np. prawym na mój komputer, zarządzaj, wyszukaj w liście po lewej zarzadzania dyskami) i usuń partycje i załóż nową FAT. Ew prawym na całym urzędzeniu w tamtym oknie i bodajże Inicjalizuj.

2. Gry w wczesnej epoki Amigi często mają problem na A1200, szczególnie jeśli rozbudowana. Stare kości OCS możesz właczyć trzymając oba klawisze myszy wciśnięte przy starcie/resecie Amigi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem