[#1]
Karta CF jako przechowywarka danych.
Na wstępie chciałbym serdecznie Was przywitać!
Od niedawna posiadam Amigę 1200. Postanowiłem zorganizować sobie kartę CF 4GB aby przenosić gry ADF z PC przy pomocy PCMCIA. Moim założeniem jest używanie karty jako urządzenia do przechowywania softu.
Na wstępie sformatowałem kartę na PC format FAT - Amiga widzi ją i odczytuje dane.
Następnie użyłem HDTool ustawiłem jedną partycję i MaxDataTransfer, udało mi się ustawienia zapisać i reboot. Po takim działaniu karta potrzebuje sformatowania - nie mogę użyć normalnego formatowania, wyrzuca błąd "Cannot format sector 0' lub coś takiego... Dlaczego tak się dzieje ? Qformat działa. Okazuje się, że PC widzi taką kartę, sformatowaną na Amidze jako FAT32.
Pytanie, która droga formatowania jest "lepszą opcją" ? Gdzie mogę sprawdzić, czy rzeczywiście moja karta CF ma MaxTransfer taki jaki ustawiłem ?
Drugie pytanie, czy dużo jest takich gier, które nie działają na A1200 ? Kilka z nich próbowałem wypakować z ADF na dyskietki i tak około połowa wczytuje, ale po kilku sekundach wiesza się. Czy można przyjąć, że generalnie gry nieDOSowe mają problemy z działaniem na A1200 ?
Sorry za przydługiego posta.
Pozdrawiam.
Boyo