[#11]
Re: Problem z klawiaturą - czyżby płyta
@Tom Rain,
post #10
Skopiuje z innego watku:
"Panowie czy u was elektrolity przewlekane wychodzily tak po prostu, czy miały maksymalnie końcówki nóżek powyginane? Mam wrażenie że ktoś grzebał wcześniej przy mojej płycie bo nie sądze by fabrycznie kondensatory były wlutowywane z maksymalnie wygietymi końcówkami nózek. Niestety próba naprostowania i wylutowania skończyła się urwaniem przelotki między warstwami więc dobiłem do końca swoją płytę."
Z innych dolegliwości - flop lub hxc raz działa raz nie, jeśli nawet zadziała to kończy sie to zwisami, obstawiałem kondensatory, wiec chciałem to naprawić smd'ki wymieniłem bez problemu, potknąłem sie na przewlekańcach (opisałem to w akapicie wyżej) - wtedy zauważyłem że chyba było przy tej płycie grzebane przez pierwszego właściciela bo po pierwszem mimo ze to escom to nie było z tyłu płyty modu escomu, poza tym zauważyłem że w jednej sekcji jest wymienione część rzeczy i troche neiudolnie polutowane. ogólnie mina. tak sie kończy kupowanie sprzętu poza forum i testowanie go 1,5 miesiaca później.
Podsumowując o ile było jeszcze może do naprawy to przypadkowe wyrwanie przelotki przeze mnnie ją dobiło, aczkolwiek dobra dusza z forum się już do mnie odezwała i zaproponowała mi płytę już odświeżoną i z kickiem 3.1 więc mam nadzieje że do weekendu wreszcie ruszę swoja a1200