@arti4-92,
post #7
Przy przypływach $ co raz kupuję jakieś części potrzebne do złożenia wymarzonej 1200, amiga jest, sieciówka PCMIA też jest, turbo 1240 zamówione, myślę teraz nad napędem optycznym.
I tu pojawiają się pytania
Po przeczytaniu arta o montarzu cd/hdd w desktopie mniemam iż najrozsądniej będzie sie zaopatrzyć w kontroler fastATA, napęd optyczny z przejściówką na 3,5, jako iż ów kontroler posiada dwa ganiazda w standardach IDE i miniIDE do drugiego będę mógł podłaczyć HDD taśmą 2,5 calową.
Teraz, jaka jest różnica w wydajności między kontrolerem ide amigi, a fastATĄ?
Jak bardzo zalecane jest jej posiadanie? (z tego co widziałem, przejściówka slimm->miniIDE jest bardzo deficytowym towarem, ponadto, jakoś nie widziałem nigdzie taśmy 2,5 z 3 ganiazdami, tylko taką z 2, aby do podłaczenia hdd)
Jaki napęd optyczny wybrać, zwykły cd-rom, a transfery wychodzące przez LAN, czy śmiało kupować nagrywarkę cd? a może combo, albo jeszcze wyżej, DVD?
Dodatkowo, jak ten zakup zreazlizować, nie wdziałem na allegro oddzielnych przejściówek slimm->3,5, co najwyżej poprzyczepiane do cd-romów, kupić takowy? odmontować przejśćióke, i kupić coś innego?
Czy poszperać po skelpach z akcesoriami i upolować takową.
Jak to wygląda ze standardami tych gniazd, bo o ile z jednej strony mam ide, to żeby nie wyszło, że compaq ma taki standard, teac taki, a inne jeszcze inny, i przejściówka nie bedzie pasowała
Potem jeszcze mała kwestia zasilania, hdd chyba z taśmy będzie zasilany, zasilacz uciągnie dysk 60 GB i turbo apollo 1240?
wiatrak na turbo, cd, floppa mam zamiar podłaczyć bezpośrednio do zasilacza at/atx
Potem jak bede miał już wszystko działające jako tako, to pokombinuje z zasilaczem, żeby całość zasliać z jednego misjsca (oczywiście w/w elementy nie przez płytę główną)
Jeszcze coś, czytałem że niektórzy wpinają zasilanie np tam gdzie jest wyjście zasliania do flopa, podczas gdy flopowi podają z zewnątrz. Czy to poprawia stabilność?