[#1] CDRW slim
Witam nabylem wlasnie druga Amige 1200 ( tyle ze jakis ciec niemajacy pojecia o "malowaniu" nadal jej czarny kolor - jak by ktos chcial sprzedac taka obudowe to dalem ogloszenie na gieldzie.), chce zeby pozostala w deskopie i mam zamiar kupic do niej nagrywarke cdrw slim. Czy ktos uzywa takiej nagrywarki i jaki model wybrac zeby niebylo problemu ???

[#2] Re: CDRW slim

@kamcash, post #1

To ja podczepie sie z moim pytaniem. Ja mam z kolei czytnik Mitsumi SR244W1 ktorego za nic nie moge namowic do wspolpracy z Amiga (z piecykami dziala).

Czy jest gdzies moze lista czytnikow/nagrywarek slim wspolpracujacych z Amy? Pytam, bo chyba sprobuje jeszcze z innym :)
[#3] Re: CDRW slim

@bobik, post #2

Myślę jednak że zadziała. Sprawdź, czy uda Ci się ją uruchomić jako master (dysk na slave), jeśli tak, to masz problem z głowy. Jeśli Amiga gubi dysk po resecie, to można sprobować zmusić napęd do pracy jako slave robiąc mały lut na przejściówce miniIDE->IDE.
[#4] Re: CDRW slim

@bobik, post #2

Sory za odkopywanie starego tematu, ale mam ten sam czytnik (Mitsumi SR244W1) i tez problem z jego odpaleniem. Czy ktos go uruchomil i czy pomogl wspomniany lut (o i le sie nie myle zwarcie pinu 45 i 47, a wiec wymuszenie trybu slave)?
[#5] Re: CDRW slim

@prart, post #4

Witam.
Temat znowu wraca jak bumerang.
Opis napedu typu slim: http://www.xenarcdirect.de/datasheet/CD224EB93_HW.pdf
Na stronie 7 jest pokazne gniazdko miniIDE 50-stykowe.
Na przejsciowce masz to samo tylko w odbiciu lustrzanym.
1 3 5 7 .... 45 47 49 <- gorny rzad
2 4 6 8 .... 46 48 50 <- dolny rzad

Lutownicą robisz zworke pomiedzy 45(masa) a 47(-CSEL)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/dcb77d83631509ec.html
Ja robie to stacja lutownicza Elwika i potem jakosc sprawdzam lupa.
Pozdrawiam.

[#6] Re: CDRW slim

@kamcash, post #1

Czy ktos uzywa takiej nagrywarki

Ja używam. Zachowuje się tak samo jak "normalna". ;)

i jaki model wybrac zeby niebylo problemu ???

Aby mieć 100% pewności? Pracujący w trybie slave albo dający się w taki tryb przestawić w jakiś normalny sposób (przełącznik, zworka). Lutowanie pinów na taśmie nie zawsze musi zadziałać, opcja cedek - master, dysk - slave tez nie (u mnie nie zadziałała nigdy).
[#7] Re: CDRW slim

@sebar27, post #3

Często cd są ustawione domyślnie na CableSelect, więdz wystarczyło podłączyć hdd na początku taśmy(HDD NA MASTER), a cd na środku taśmy ;)

Edi: Np u mnie :P

Ostatnia modyfikacja: 09.11.07 14:03
[#8] Re: CDRW slim

@ted, post #5

@ted
mam juz odpowiednia przejsciowke, tylko nie mam sprzetu do zrobienia tak malego lutu. czy zrobilbys to dla mnie i w jakiej cenie?
[#9] Re: CDRW slim

@arti4-92, post #7

Przy przypływach $ co raz kupuję jakieś części potrzebne do złożenia wymarzonej 1200, amiga jest, sieciówka PCMIA też jest, turbo 1240 zamówione, myślę teraz nad napędem optycznym.

I tu pojawiają się pytania

Po przeczytaniu arta o montarzu cd/hdd w desktopie mniemam iż najrozsądniej będzie sie zaopatrzyć w kontroler fastATA, napęd optyczny z przejściówką na 3,5, jako iż ów kontroler posiada dwa ganiazda w standardach IDE i miniIDE do drugiego będę mógł podłaczyć HDD taśmą 2,5 calową.

Teraz, jaka jest różnica w wydajności między kontrolerem ide amigi, a fastATĄ?

Jak bardzo zalecane jest jej posiadanie? (z tego co widziałem, przejściówka slimm->miniIDE jest bardzo deficytowym towarem, ponadto, jakoś nie widziałem nigdzie taśmy 2,5 z 3 ganiazdami, tylko taką z 2, aby do podłaczenia hdd)

Jaki napęd optyczny wybrać, zwykły cd-rom, a transfery wychodzące przez LAN, czy śmiało kupować nagrywarkę cd? a może combo, albo jeszcze wyżej, DVD?

Dodatkowo, jak ten zakup zreazlizować, nie wdziałem na allegro oddzielnych przejściówek slimm->3,5, co najwyżej poprzyczepiane do cd-romów, kupić takowy? odmontować przejśćióke, i kupić coś innego?
Czy poszperać po skelpach z akcesoriami i upolować takową.
Jak to wygląda ze standardami tych gniazd, bo o ile z jednej strony mam ide, to żeby nie wyszło, że compaq ma taki standard, teac taki, a inne jeszcze inny, i przejściówka nie bedzie pasowała

Potem jeszcze mała kwestia zasilania, hdd chyba z taśmy będzie zasilany, zasilacz uciągnie dysk 60 GB i turbo apollo 1240?

wiatrak na turbo, cd, floppa mam zamiar podłaczyć bezpośrednio do zasilacza at/atx

Potem jak bede miał już wszystko działające jako tako, to pokombinuje z zasilaczem, żeby całość zasliać z jednego misjsca (oczywiście w/w elementy nie przez płytę główną)

Jeszcze coś, czytałem że niektórzy wpinają zasilanie np tam gdzie jest wyjście zasliania do flopa, podczas gdy flopowi podają z zewnątrz. Czy to poprawia stabilność?

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem