kategoria: A500
[#1] Indivision ECS - tryby graficzne
Zainstalowałem dzisiaj Indivision ECS w mojej A500. Wszystko wstało, obraz na monitorze jest, mogę przestawić na 50Hz, więc problemów ze scrollem nie powinienem mieć, ale na razie walczę z konfiguracją. System uruchamiam na kickstarcie 3.1 (z ACA500).

1. Workbench po uruchomieniu wygląda tak:

Nie da się kursorem wyjechać poza obramowanie okna. Co zrobić, żeby okno zajmowało cały ten ekran ? Rozdzielczość raportowana przez monitor to 720x576.

2. Po wgraniu HighGFX do Devs/Monitors jestem w stanie uzyskać (wybierając tryb w Prefs/ScreenMode) taki obraz:

Rozdzielczość jest większa (1024x384, mogę też uruchomić 1024x768), nie ma szarego, niedostępnego obszaru wokół okna, ale po restarcie wracam do trybu z punktu pierwszego. Co zrobić, żeby tryb ten był pamiętany ? Przypominam, że jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o Amigę (ponad 20 lat temu, gdy miałem Amigę to zajmowałem się tylko przerzucaniem dyskietek z grami), więc dla większości jest to może oczywiste, ale prosiłbym o skierowanie mnie we właściwym kierunku.

3. Po uruchomieniu gry z dyskietki sytuacja jest podobna do pkt. 1 tylko obramowanie jest czarne, czyli w środku ekranu jest gra, a duża część monitora wokół nie jest wykorzystywana.

4. W jaki sposób mogę uzyskać inne rozdzielczości ? Np. 800x600.
[#2] Re: Indivision ECS - tryby graficzne

@g0trek, post #1

Punkt 2 już ogarnięty. Wystarczyło nacisnąć "Save", a ja się spodziewałem, że trzeba będzie dopisywać jakieś magiczne polecenia do plików startowych :).

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2015 01:58:37 przez g0trek
[#3] Re: Indivision ECS - tryby graficzne

@g0trek, post #1

Co do pierwszego punktu.
Ustawieniami Overscan próbowałeś?
W katalogu "Prefs" znajdziesz "Overscan", przyciskami "Edit Text/Graphics Size..." dokonasz zmian.
[#4] Re: Indivision ECS - tryby graficzne

@Sounder, post #3

Dobry trop. Sprawdzę wieczorem.
[#5] Re: Indivision ECS - tryby graficzne

@Sounder, post #3

Punkt 1 ogarnięty. Faktycznie wystarczyło pobawić się ustawieniami Overscan, ale zmiany te są widoczne tylko w Workbenchu. Po uruchomieniu gry z dyskietki obraz nadal jest otoczony czarną ramką, czyli czy ktoś wie co zrobić, żeby naprawić punkt 3 ?
[#6] Re: Indivision ECS - tryby graficzne

@g0trek, post #5

Obawiam się, że z tym to już nic nie zrobisz, gry wymuszają własną rozdzielczość.
Chyba, że scandoubler ma jakieś "czary mary" w tym temacie ale wątpię. Nie posiadam takowego więc się nie orientuję.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem