kategoria: A600
[#1] indivision ecs przeskoki
witam
Czy przeskoki (co pare sekund rwie) w indi ecs sa normą? Czy da sie to jakos zniwelowac czy to urok tego urządzenia. Oczywiscie ustawione na 50hz

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2015 07:55:33 przez pabloz
[#2] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #1

Ostatnie 3 tygodnie siedzę wieczorami przed A500 z Indivision i nie wiem o czym piszesz. U mnie wszystko działa płynnie i wygląda ładnie odkad zamieniłem LCD na 17 calowego CRT:).
[#3] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #1

Oczywiscie ustawione na 50hz

To znaczy, że jednak nie masz ustawionego poprawnie 50hz.
[#4] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #1

Ale w ogóle o jakiego rodzaju przeskokach mowa? Jak masz problem z ubraniem tego w słowa to nagraj filmik.
[#5] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #1

Ja w A500 miałem takie coś, że jak się Indi nagrzała, to pojawiały się artefakty, czarne paski na ekranie. Podejrzewałem, że Indi jest walnięta, bo po włożeniu drugiej sztuki, czegoś takiego nie było. Okazało się, że problem leżał w zasilaczu, bo włożyłem tę "uszkodzoną" Indi do mojej A2000 i tak śmiga jak ta lala.
[#6] Re: indivision ecs przeskoki

@strim_, post #4

To nie jest problem płynności scrolowania. Oczywiście indi pod 50Hz w CRT scrolling płynie idealnie w porownaniu do lcd. Ale chodzi mi o coś innego: W czasie "płynięcia" scrola np w demie..pare sekund wszystko git..ale co pare sekund nastepuje na chwilke "zamrożenie" i scroll nadrabia (przeskakuje). czyli takie zacięcie raz na 2-3 sekundy. Powtarzam nie chodzi tu o płynność..tylko o przeskok. To jest najbardziej widoczne w różnych scrolach w roznych demach ..odpalanych z zarówno WHDLOAD i z dyskietek
[#7] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #6

Na pierwszy rzut oka, to nie wygląda na problem z Indi. Jesteś pewien, że bez Indivision ten problem nie występuje?
[#8] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #6

Jak pisałem wyżej, nie mam na swoim indivision nawet cienia podobnego efektu.
[#9] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #6

Ja miałem taki efekt na Indy AGA i wynikał on z nieprecyzyjnego ustawienia przeze mnie trybu 50hz- zbierało mu się haczenie co 2-3 sekundy, jak u Ciebie.
[#10] Re: indivision ecs przeskoki

@strim_, post #7

Tak, przez RGB wszystko działa płynnie
[#11] Re: indivision ecs przeskoki

@BULI, post #9

Buli....to przy każdej wartości h-total próbować odpalać demo ???

Mode powinno być "1" ?

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2015 15:03:06 przez pabloz

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2015 15:04:25 przez pabloz

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2015 15:06:40 przez pabloz
[#12] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #11

Jeśli komuś się chce i ma odpowiedni sprzęt to zapraszam do zrobienia doświadczenia:
Prosze pidłaczyć amige przez rgb do 1084s d2 oraz przez indi ecs do lcd. Prosze o skonfigurowanie idealnie indi do 50hz.
Nastepnie odpalamy np megademo the red sector.
Prosze sie przyjzec dokladnie na obu monitorach jak płynie scroll poziomy.
Bardzo prosze o szczere i rzetelne wnioski z doświadczenia.

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2015 21:14:06 przez pabloz
[#13] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #12

wydawało mi się, że mam płynny obraz z indi... dopóki nie podłączyłem sony trinitron crt i nie odpaliłem 3D Demo, Hardrived, Megademo.
[#14] Re: indivision ecs przeskoki

@dez3, post #13

Ostatnio walczyłem z ustawieniami ręcznymi Indi i wychodzi, że nie da rady ustawić tam idealnych 50Hz, zawsze jest to 50.xxx. W zależności od tych ułamkowych części, albo miałem efekt podobny do tkzw. "tearingu" co 2-3s albo przeskok klatki (dobry do testowania jest ekran główny gry Jim Power). Udało mi się ustawić tak, że następuje delikatny "tearing" co około 5s, ale idealnie mi nie wyszło, nie wiem czemu. Jens twierdzi, że to produkt "error free".
[#15] Re: indivision ecs przeskoki

@sanjyuubi, post #14

Miałem podobnie z indiAGA mk2.
Za chiny nie mogłem ustawić idealnie tych 50 hz i zawsze miałem efekt o którym wspominacie (co 2/3/5 sekund dokładnie już nie pamiętam).

Podobno pierwszy wsad do wersji MK2 AGA miał zaszyty na stałe tryb 50 hz, ale miałem problem z poprawnym downgrade.
Więcej nie testowałem bo potrzebowałem kasy i indi sprzedałem.
[#16] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #12

i doczekaliśmy się dość ciekawych czasów gdzie łatwiej jest ustawić emulator aby nie rwał niż prawdziwy sprzęt

zapewne wszyscy którzy używają LCD i 60Hz i dla nich "jest super" widzieli takie rwanie tylko i wyłącznie na UAE. Na Amidze semi-magicznie wszystkie wady znikają

swoją drogą jeśli te scandoublery nie dają płynnego obrazu to trzeba zacząć nękać autora aby to poprawił bo bez tego jest to niepełnowartościowy produkt
[#17] Re: indivision ecs przeskoki

@XoR, post #16

Autor (Oliver Achten) już dawno nie poprawiał nic w wsadzie i chyba nie zamierza. Dodatkowo kształt indivision ECS jest tak kombinowany, aby weszło to do jak największej ilości Amig, a co za tym idzie jest szansa na zaniedbania kosztem optymalizacji rozmiaru, np niedopasowanie impedancji, które występuje w wielu egzemplarzach i powoduje odbicia, nie pomaga nawet skrócenie tasiemki do minimum.

IndivisionECS teoretycznie powinien działac jak Denise, bo to przecież jest jej implementacja, jednak nie ma w nim żadnego sygnału do którego mógłby się ten scandoubler synchronizować.

Może sam byś stworzył takie urządzonko? Np. sczytując dane cyfrowe z Denise? Pisałes kiedyś, że potrafisz zrobić PAL w FPGA, więc mógłbyś sobie grzebać przy takim małym projekciku.

Był ktoś tu kiedyś jeszcze, kto mówił, że robi scandoubler na pracę magisterską, a potem ucichł ;)
[#18] Re: indivision ecs przeskoki

@sanjyuubi, post #17

Był ktoś tu kiedyś jeszcze, kto mówił, że robi scandoubler na pracę magisterską, a potem ucichł ;)

rowery_na_ksiezycu
[#19] Re: indivision ecs przeskoki

@pabloz, post #12

Dzisiaj sprawdziłem u siebie na razie dwa demka i nie zauważyłem żadnych przeskoków dla pewności nagrałem filmiki i wstawiam jak u mnie to działa, porównajcie i dajcie znać.

3D Demo

link

Megademo

link

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2015 19:10:13 przez basto
[#20] Re: indivision ecs przeskoki

@basto, post #19

To najlepiej widać na scrollach poziomych włącz sobie Jim Power i poobserwuj ekran tytułowy.
[#21] Re: indivision ecs przeskoki

@sanjyuubi, post #17

W zasadzie to dość poważnie myślę nad scandoublerem.

W tej chwili mam kod który używa tylko pamięć z samego FPGA (kilka kb) i można uzyskać dowolną rozdzielczość manipulując zegarem wyjścia np. z PAL dając 4.16x większy zegar można uzyskać 1200p. Opóźnienie do dwóch linii obrazu czyli żadne. Oraz zero rwania bo ono w takiej implementacji bez SDRAMu jest niemożliwe. Oczywiście tryby laced migają jak szalone i zawsze jest idealnie takie odświeżanie jak na wejściu.

Oczywiście docelowo ma być z pamięcią i bez migania w trybach laced oraz z 50->60Hz. Mam nawet pomysł jak zrealizować aby było płynnie mimo takiej konwersji kosztem delikatnego rozmycia, które na LCD byłoby mało widoczne. Oraz tryby skalowania oddzielnego od rozdzielczości aby można było uzyskać ładne scanlines na LCD.

Narazie muszę ogarnąć temat podłączenia swojej Amigi do FPGA i nie spalić ani Amigi ani FPGA, oraz sprawdzić jak obecny kod zachowuje się w praktyce z prawdziwym sprzętem (narazie testowałem tylko generowany przez siebie sygnał). Zapewne zrobiłbym tylko sposób na podłączenie Amigi do gotowej płytki FPGA, i użył jakiejś gotowej płytki z pamięcią SDRAM i dał wyjście VGA przez R2D i/lub HDMI jeśli FPGA obsługiwałby TMDS. No ale to są bardzo dalekosiężne plany, szczególnie wszystko związane z pamięcią i HDMI. Trzeba się innymi słowy uzbroić w cierpliwość

Co do Indivision ECS to problem leży po stronie autora który zrobił tryb stałego odświeżania ekranu niezależnego od częstotliwości ekranu ale już nie dał trybu w pełni synchronicznego bo uznał że jak ustawi się 50Hz to wyjdzie na to samo Nie wyjdzie bo tryby laced to 50.08Hz a non-laced to 49.92Hz a poza tym jest jeszcze kwestia input-lag czyli opóźnień. Podejżewam że Indivision ma klatkę lub nawet dwie opóźnienia. Nie mam tego jak sprawdzić chwilowo ale przy najbliższej wizycie do osoby która ma to ustrojstwo oraz CRT oraz 1084 na pewno to postaram się wybadać
[#22] Re: indivision ecs przeskoki

@basto, post #19

jeśli chcesz zrobić jakiś pokaz czy to przycina czy nie to nagraj ten film w 50Hz i nie telefonem tylko jakąś porządną kamerą i nie wrzucaj na YT tylko na jakiś serwer

To co zamieściłeś odpaliłem na swoim CRT w 50Hz i przycina jak dlabli. Nawet dla pewności ściąnąłem na dysk i dalej ten same efekt.

Musi być nagranie równo 50fps aby cokolwiek stwierdzić na temat płynności scrollów.
[#23] Re: indivision ecs przeskoki

@XoR, post #21

Dobrze by było gdyby był tryb skalowania piksela np 640x512(256x2) x 2 = 1280x1024 wyświetlane w czarnej ramce na popularnym 1920x1080 lub bez ramki na monitorze 1280x1024, dałoby to bardzo ostry obraz bez rozmycia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem