kategoria: A1200
[#1] Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200
Witam

Jakiś czas temu dostałem od znajomego trochę osprzętu do Amigi 1200. Niestety brakuje mi płyty głównej żeby całość uruchomić i posprawdzać (mam obudowę tower, klawiaturę, akcelerator, kontroler IDE). I tu moje pytanie. W jakiej cenie można teraz dostać działającą płytę główną do Amigi 1200? Chyba trudno będzie ją zdobyć?

Pozdro
Maciek
[#2] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@gottrek, post #1

Tak, jeżeli nie będzie działać bez płyty, to trzeba zakupić.
W sklepach nie ma już od bez mała 20 lat. Szukaj na allegro.
Sama płyta myślę, w zależności od stanu strzelam, że maksymalnie
400zł.
[#3] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@gottrek, post #1

Myślę, że sytuacja nie jest aż tak dramatyczna. Daj ogłoszenie na giełdzie PPA, oraz na AmiBayu w dziale wanted. Wybierz najbardziej korzystną ofertę :P.
[#4] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@gottrek, post #1

Na licytacji sprawne chodziły po ok 150 - 200 zł. Za 400 to można kupić odpicowany i kompletny egzemplarz komputera...

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2015 20:06:31 przez mikser
[#5] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@gottrek, post #1

Ja sie juz nadzialem na gole plyty glowne.
Tak naprawde nikt nie sprzedaje bez powodu samej plyty glownej.
Przed zakupem zapytaj dokladnie czy wszystko dziala i zastrzez sobie mozliwosc zwrotu!
Ja kupilem od kogos na PPA "sprawna" plyte glowna i okazalo sie, ze ma padniety uklad, ktory praktycznie jest nie do wymiany, czyli ta plyte mozna wyrzucic na kibel (180zl w plecy)
Normalnie powinienem ja zwrocic i napisac o tej osobie na forum ale plyte podlaczylem dopiero pol roku pozniej od zakupu i nie pamietalem dokladnie kto to byl bo Jarkow na tym forum jest kilku, wiec nieuczciwy sprzedajacy by sie bronil, ze przez te pol roku to pewnie wymontowalem z niej wszystko i wlutowalem wszystkie uszkodzone uklady.

Za 150zl sprawnej plyty do A1200 nie dostaniesz na pewno.
[#6] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@selur, post #5

ale plyte podlaczylem dopiero pol roku pozniej od zakupu

brawo!
[#7] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@gottrek, post #1

jak zjaralem sobie cos na plycie (capslock migal w niezrozumialy dla kazdej dokumentacji sposob) to na allegro kupilem jakos za ~200zl, jakies 2 lata temu max to bylo. ale od tamtego czasu ceny na pewno poszly w gore..
[#8] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@mikser, post #4

O a propos aukcji na allegro, jest wlasnie plyta glowna A1200o

"nie pamiętam skąd ją mam..."
Znam te zaniki pamieci allegrowiczow. Ta plyte juz bym sobie odpuscil, bo na 99% uszkodzona i naprawa pewnie w zaden sposob sie nie oplaca.
[#9] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@selur, post #8

O a propos aukcji na allegro, jest wlasnie plyta glowna A1200o

Dziwna ta płyta - nie ma gniazda PCMCIA...
[#10] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@Sir_Lucas, post #9

Fakt nie zauwazylem.
Pewnie ze sprawnej plyty od A1200 wylutowal gniazdo PCMCIA zeby wlutowac je do uszkodzonej A500
[#11] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@selur, post #10

A może ta płyta to próbka inżynieryjna. To by tłumaczyło
brak pcmcia.
[#12] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@selur, post #10

Opis z aukcji:
więc sprzedaje na części

RTFM! chciałoby się rzec.
[#13] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@gottrek, post #1

Daj ogłoszenie na giełdzie. Pół roku temu sprzedałem taką płytę za 160 zł.
[#14] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@selur, post #8

"nie pamiętam skąd ją mam..."

Od razu widać że taki koleś musiał ostro imprezować. Pewnie rano się obudził i w kieszeni znalazł płytę główną.OK
[#15] Re: Cena działającej płyty głównej - Amiga 1200

@gottrek, post #1

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Tak się zastanawiam jednak czy kupować płytę i stawiać ten zestaw na nogi. Moja kolekcja zajmuje już sporo miejsca, a i biurko nie za duże.
Dlatego zastanawiam się też nad chyba praktyczniejszą opcją dla mnie.
Sprzedam obudowę Infinitiv (w zestawie jest klawiatura).
Sprzedam również kontroler firmy Elbox IDE. Dzisiaj zrobiłem fotki tego kontrolera.
Kontroler przód
Kontroler tył
Pieniądze ze sprzedaży przeznaczę na zakup Amigi 1200 w standardowej obudowie (może znajdę chętnego na jakąś wymianę).
Jak myślicie jak wycenić obudowę i kontroler?
Kontroler będę mógł sprawdzić dopiero po zakupie Amigi teraz to wiem, o nim tyle co na zdjęciach widać. Znajomy, który kilka lat temu sprezentował mi ten sprzęt mówił, że wszystko działa, ale po takim czasie to gwarancji niestety nie mogę dać.
Obudowę mogę w weekend zdjąć z pawlacza (trochę z tym roboty jest szeroki uśmiech ) i jakieś fotki zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 12.03.2015 15:04:08 przez gottrek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem