[#1] chip ram
witam.
mam takie może się wydawać głupie pytanie. Mam na cf kingston 8gb zainstalowanego workbencha 3.1. jak uruchamiam bez s-s to mam tylko okolo 1.5MB wolnej pamięci Chip gdzie np u mojego brata tej pamieci jest 1.85MB. Ktos sie orientuje czemu jest taka roznica? i ewentualnie jak odzyskac?
[#2] Re: chip ram

@eross, post #1

Jaka jest ustawiona rozdzielczość ekranu?
Ile kolorów ma ustawiony WB?
Ile jest partycji?
Partycje są w FFS czy SFS?
Ile dysk ma ustawionych buforów?
Czy jak wchodzisz w jakieś katalogi na karcie gdzie jest dużo plików to znika w oczach pamięć CHIP?
Zainteresuj się programem FBlit o ile masz Fast Ram.
[#3] Re: chip ram

@pong777, post #2

rozdzielczosc nie pamietam
4 kolory
3 partycje(system + 2x dane)
partycje sa w sfs bo w ffs wywalalo mi partycje
ile buforow tez w tej chwili nie wiem.
no dokladnie tak znika. potrafi spasc do 0.5MB
fastu jeszcze nie mam
[#4] Re: chip ram

@eross, post #1

Jeśli uruchamiasz Amigę z BootMenu opcją startu bez sekwencji startowej, to CLI uruchomi się na ekranie 640x256 w 4 kolorach, a napędy mają ustawioną domyślną liczbę buforów. Jedynie co może mieć wpływ na ilość pamięci CHIP, to liczba partycji na karcie CF. Aby zwolnić pamięć CHIP, wyłącz w BootMenu nie używane partycje (zyskasz ok. 27 kB/partycję).

Jeśli chodzi o system plików SFS, to nie wiem jak on działa, ale w nim może być problem.

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 18:15:36 przez RomanWorkshop
[#5] Re: chip ram

@eross, post #3

Też miałem ten efekt. Rozwiązałem go tak - podpiąłem kartę pod A1200 z PPC i pod AOS 4.1 FE zmniejszyłem bufory SFS dla każdej z partycji z 600 do 100.

Możesz jeszcze wydać polecenie np.

AddBuffers DH0: -1000
AddBuffers DH1: -1000
AddBuffers DH2: -1000

W miejsce "DH0-DH2" wstaw nazwy po kolei wszystkich partycji. Zmniejszy maksymalnie na ile się da bufory coś tam jednak zostawiając i zobacz co się będzie działo z pamięcią CHIP.

Co do zjadania pamięci podczas wchodzenia do katalogów to FBlit + nowe icon.library +trzymanie tapety w pamięci FAST tylko, że Ty jej nie masz...

Psucie FFS mogło być spowodowane błędnymi ustawieniami MaxTransfer i Mask.
Np. help do WHDLoad zaleca następujące ustawienia:

MaxTransfer = 0x0FE00 
Mask = 0x0FFFFFC

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2015 21:42:48 przez pong777
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem