[#1] podmianka scsi.device i co dalej?
witam
planuje wrzucic do swojej amigi 1200 karte cf 16gb.
postawilem na niej system i jakies podstawowe programy i podmienilem scsi.device przez loadmodule.
wszystko dziala pieknie tylko dalej mam widoczne 8gb pamieci. co zrobic zeby pozostale 8gb byly widoczne?
[#2] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #1

U mnie było to samo nieważne jakiego scsi.device używałem było widoczne tylko 8gb. Pomogło założenie partycji programem HDinstall ale na wersji z systemu 4.0 lub wyższym. Po tym zabiegu na tym samym scsi.device co przedtem było widoczne całe 16gb.
[#3] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@ponior, post #2

a gdzie znalazłeś ten HDinstall? ja znalazłem tylko ten co jest na aminecie i to jego użyłem
[#4] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #3

Zainstalowałem system 4.0 pod WINuae, założyłem na nim większe partycje na karcie i przełożyłem kartę do fizycznej amigi 1200. Działa idealnie teraz.
[#5] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #1

Ja robię partycje HDToolBoxem z OS3.9 lub 4.1. Mam partycje po kilkadziesiąt GB w SFS i zawsze dobrze pokazuje pojemność na systemie. Czasem stare programy jak FileMaster 2.2 pokazują minusowe miejsce wolne ale pracują normalnie.
[#6] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@pong777, post #5

a można gdzieś pobrać tą wersję czy muszę szukać całego os3.9 i pod nim przygotować dysk?
[#7] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #6

Nowy HdToolBox jest dostępny w systemie 3.5/3.9
Tutaj masz HdInstallTools.
[#8] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@Sir_Lucas, post #7

hdinstalltools też pokazuje mi tylko 8GB
[#9] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #8

Zakładam, że uzywasz OS3.0/3.1
System nakłada limity. Albo założysz partycje pod OS3.9, albo potrzebujesz:

1. HdInstallTools-a
2. Nowszego Filesystemu
3. Nowego scsi.device

Zobacz też jeszcze ten link. Może pomoże.
[#10] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #8

Tu mój temat: http://www.ppa.pl/forum/amiga/31412/partycjonowanie-dysku-partycje-powyzej-8gb
[#11] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@Sir_Lucas, post #9

mam wrzucony nowy ffs, sfs i scsi.device wlasniw z tego linku ale dalej zonk. teraz probuje odpalic hdtoolbox z os3.9 ale nie moge go otworzyc bo krzyczy ze nie ma resource.library...
[#12] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #11

Trzeba mieć postawiony system 3.9 lub wystartować z dyskietki startowej do OS3.9 ale znów trzeba posiadać płytę CD w napędzie...
[#13] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@pong777, post #12

nie chce mi sie instalowac calego 3.9. zrobilem emergency floppy tylko podczas bootowania wyskakuje blad o braku jakiegos jpg i nie startuje...dam sobie chyba spokoj. 8gb mi wystarczy, musi
[#14] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #13

Jeśli masz ROM 3.0 a nie 3.1 będzie właśnie taki komunikat.
[#15] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@pong777, post #14

aaa widzisz. na to bym nie wpadł. potem zerknę jeszcze w takim wypadku
[#16] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #15

ok poszło tylko dalej się zatrzymałem...nie widzi mi nigdzie karty cf...jakbym nie kombinował..na czystej karcie, na karcie w wb3.1...nie mam nigdzie do wyboru scsi.device tylko uae.device i reszta...
[#17] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #16

wybierz IDE0 zamiast UAE w konfigu emulatora
[#18] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@Norbert, post #17

wybierałem i i tak nic nic nie pokazywało...trudno się mówi. zainstaluje classicWB i zobaczę czy tam będzie ok
[#19] Re: podmianka scsi.device i co dalej?

@eross, post #18

no niestety...co bym nie robił i czym bym nie robił to wszędzie mam widoczne tylko 7.8 GB. pod claasicwb i hdtoolbox z os3.9
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem