[#1]
Mikrokontroler i obsługa dżojstika
Pracuję nad, opartym na mikrokontrolerze AVR, zewnętrznym modułem auto-fire. Pomysł jest taki, żeby przechwycić sygnał z przycisku Fire i, w zależności od pozycji przełącznika, wysłać go dalej bez zmian lub wygenerować na wyjściu zadaną częstotliwość. Używam mikrokontrolera, ponieważ moduł będzie miał regulowaną skokowo prędkość (3 do 15Hz, krok 3Hz).
Zanim jednak podłączę prototyp do prawdziwej Amigi, chciałbym Was prosić o wyjaśnienie jednej kwestii. Czy jeśli AVR wyśle sygnał HIGH (5V) bezpośrednio na pin 6, to Amiga zarejestruje to jako wciśnięcie przycisku Fire, czy może potrzebuję może czegoś w stylu transoptora, którym AVR będzie sterował? Oczywiście dżojstik i mikrokontroler korzystają z tej samej masy, a AVR będzie zasilany z pinu nr 7 portu dżojstika.
Przeglądając dokumentację w sieci dowiedziałem się, min, że:
1. Sygnał Fire wędruje bezpośrednio do układu CIA 8520 na pin PA6, który wydaje się być wejściem;
2. Złącze Fire w porcie dżojstika (pin 6) oznaczone jest jako dwukierunkowe;
3. Z opisu CIA 8520: "providing both CMOS and TTL compatibility".
Elektroniką zajmuję się od niedawna, więc nie jestem do końca pewien, jak powyższe fakty zastosować do mojego projektu.
Wszelka pomoc w wyjaśnienie tej kwestii będzie na wagę złota. Jeśli wszystko będzie działało jak należy, udostępnię schematy i kod źródłowy. Chętnie usłyszę też sugestie dotyczące projektu.