kategoria: WinUAE
[#1] PFS3 i WinUAE
Dysk z Amigi podłączam do pc i próbuję odczytać jego zawartość. Dysk jest widoczny do wybrania, ale żadnej partycji już system nie widzi. Większość partycji na tym dysku jest w PFS3. W HDToolbox dysk jest widoczny oraz wszystkie partycje. Zainstalowałem PFS3 na emulowanym systemie, ale to nic nie pomaga. Dysk na Amidze był widzialny przez FastATA w trybie nosplit. Czy da się w jakikolwiek sposób odczytać, zobaczyć partycje z tego dysku?
[#2] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #1

Grzesiek próbowałeś pod MorphOS ?
Mozesz tez poczekac do soboty. Znajdzie sie na pewno ktoś, kto Ci pomoże.
[#3] Re: PFS3 i WinUAE

@Norbert, post #2

Nie mam jak, aktualnie jestem bez sprzętu z MorphOS-em...
[#4] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #1

Spróbuj tym SCSIMounter.
To znaczy: Przewal wykonywalny plik i uruchom, jeśli HDToolbox widzi to i ten program zobaczy i powinieneś mieć opcję zamontowania partycji. Klikasz i jest. Przynajmniej tak to kiedyś mi działało na realnej maszynie wraz z drugim dyskiem, którego nie było widać w bootmenu.
[#5] Re: PFS3 i WinUAE

@asman, post #4

SCSIMounter nie widzi żadnej partycji, na każdej z sześciu pozycji "no device present". Rozkład wszystkich partycji widzę, zarówno pod realnym dyskiem jak i w zrzuconej plikopartycji z tego dysku, ale nie mam możliwości zamontowania żadnej z nich.
[#6] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #5

W tooltype zmieniłem device na uaehf.device, o czym wcześniej zapomniałem, ale teraz przy próbie zamontowania mam komunikat "Error: Device not of required type.". W programie Mounter natomiast opcja montowania nie daje żadnego efektu - partycja nie pojawia się.
[#7] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #6

Odpal WinUAE jako administrator i podmontuj twardy dyski z partycjami z pfs3 i ustaw hdd controlel jako IDE i wtedy sprawdź, kto wie może zadziała.
[#8] Re: PFS3 i WinUAE

@asman, post #7

Niestety nic to nie dało, efekt taki sam...
[#9] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #1

Co to ten tryb nosplit? Bez Fastata też działa w Amidze? Wiem, ze na Amidze są takie cyrki, ze jak postawisz dysk pod ks3.1, to na ks2.0 już on nie działa, nie wiem czy zależy to od wersji scsi.device. Spróbuj pod winuae uruchomić idefixa, może podmontuje partycje.
[#10] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #8

Pomysły mi się pokończyły jak to rozwiązać.
A może partycje masz za duże i trzeba by podmienić scsii.device na najnowszy jaki się da i wtedy spróbować.
[#11] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #1

jeśli na Amidze działał w trybie nosplit to pod UAE wszystko powinno być widoczne, nic nie przychodzi mi do głowy po za tym, że RDB może być w jakiś sposób niestrawne dla uaehf.device
[#12] Re: PFS3 i WinUAE

@sanjyuubi, post #9

Split dzieli duży dysk na dyski logiczne o wielkości do 4GB, przykładowo tak podzielony dysk 16GB z opcją split będzie widoczny w HDTB jako cztery oddzielne dyski każdy o pojemności 4GB, takie rozwiązanie elboxu żeby zachować kompatybilność z OS, FS i programami
w trybie nosplit dysk jest widziany normalnie jako jedna jednostka logiczna, możemy sobie utworzyć partycje o dowolnej wielkości z tym, że oczywiście trzeba użyć FS supportującego dyski > 4GB
Ja mam kartę CF 8GB podzieloną 200MB i 7.8GB PFS3 pracującą pod FATA w trybie nosplit którą często podpinam pod UAE i nie ma problemów z odczytem, podpinam ją też do A1200 bez FATA, ale z nowym scsi.device i tutaj także niema problemów z dużą partycją.
Wcześniej miałem kartę 16GB i również działała bezproblemowo.
[#13] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #8

Znalazłem taką odpowiedź:

OS up to 3.1:
PFS3DS + unpatched scsi.device = you can use a cf card up to 8GB
PFS3 + unpatched scsi.device = you can use a cf card up to 4GB

Może nie ten system plików zainstalowałeś dla dużych partycji.
[#14] Re: PFS3 i WinUAE

@Kamikadze, post #13

wszystko się zgadza, ale jakieś partycje na dysku powinny być widoczne bez względu na to gdzie dysk podłączymy, jaki ma FS i czy jest stare czy nowe scsi.device, tego typu problem wskazuje bardziej na niestandardowe/uszkodzone RDB
[#15] Re: PFS3 i WinUAE

@Kilos, post #14

Partycje są widoczne pod HDToolbox i w SCSIMonuterze oraz w Mounterze, ale nie mogę ich zamontować pod WinUAE w żaden sposób. Mam zainstalowany PFS3, wskazuje go w ustawieniach nawet.
[#16] Re: PFS3 i WinUAE

@Kamikadze, post #13

To nie jest karta CF a dysk.
[#17] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #16

Tu nie chodzi o nośnik a o system plików.
PFS3 - jest do 4GB
PFS3DS Jest powyżej 4GB

Musisz mieć odpowiedni plik systemu plików.
Nie PFS3 tylko PFS3DS.
Sam piszesz, że napęd jest widoczny tylko nie system plików.
Trzeba grzebać tam gdzie nie działa. :)

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2015 10:54:05 przez Kamikadze
[#18] Re: PFS3 i WinUAE

@Kamikadze, post #17

Masz rację, ds-a nie próbowałem i może o to chodzi. Spróbuję jak tylko będę miał dostęp do sprzętu.
[#19] Re: PFS3 i WinUAE

@Kamikadze, post #17

Ale jak jest zły system plików, to czy nie powinno też nie działać na prawdziwej amidze?
[#20] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #18

Sprawdzałeś, czy idefix podmontuje te partycje automatycznie lub czy da rade podmontować po uruchomieniu idefixa? Możesz też spróbować uaktualnić na obrazie dysku PFS3 do PFS3AIO z aminetu.
[#21] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #15

no to ja nie doczytałem, że partycje widać, nigdy nie instalowałem PFS inaczej niż w RDB, a w tym wypadku żadne dodatkowe pliki już nie są potrzebne, w zaawansowanych ustawieniach HDTB filesystem powinien być widoczny jako np. PDS\03 w przypadku Direct SCSI
[#22] Re: PFS3 i WinUAE

@grxmrx, post #1

Już sobie poradziłem. W WinUAE zgrałem dysk do pliku i na tym pliku dalej działałem a dodałem tylko w HDToolboxie filesystem PFS (zwykła wersja, nie ds). Po restarcie wszystkie partycje były już widoczne i dostępne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem