kategoria:
[#1] [WinUAE] Transfer plików jak zwiększyć
witam,
pewnie było setki razy
WinUAE konfig A1200 030 16mb ram
uruchomiłem sobie system z pliku wb3.1, podpiąłem SD 8gb przez adapter usb i podpiąłem katalog z win do wymiany
odpaliłem opusa i robię kopię zawartości katalogu ok 1,2 gb danych na ta kartę SD 8gb
karta wcześniej przygotowana na amidze 1200 hdd tool boxem 2x po 4gb

chodzi mi o transfer, kopiowanie całej zawartości katalogu to będzie trwało kilka dobrych godzin
jak ustawić winuae żeby transfer szedł szybciej?

dzięki na info
[#2] Re: [WinUAE] Transfer plików jak zwiększyć

@JacK_Swidnik, post #1

Dodaj bufory do obu dysków poprzez addbuffers np.
Addbuffers dh0: 5000
[#3] Re: [WinUAE] Transfer plików jak zwiększyć

@JacK_Swidnik, post #1

W zakładce Chipset odznaczasz "cycle-exact", a w zakładce "CPU and FPU" zaznaczasz w ramce "CPU emulation speed" opcję "fastest possible", możesz też włączyć JIT w ramce "CPU" jak masz wybrany 020 lub lepszy. Jak dodajesz dysk do Winuae to opcję "HD Controller" pozostawiaj na UAE.
[#4] Re: [WinUAE] Transfer plików jak zwiększyć

@sanjyuubi, post #3

takie ustawienia zastosowanem. trochę wb pprzyspieszył ale nic się nie zmieniło w przesyłaniu plików. zostawiłem na noc i zatrzymało się na 1/4. nie wiem dlaczego.
[#5] Re: [WinUAE] Transfer plików jak zwiększyć

@JacK_Swidnik, post #4

Jakie transfery pokazuje Sysinfo dla karty SD pod USB?
Czy dodanie buforów pomoglo ?
Czy pod CLI czy WB tez tak wolno kopiuje ?
Probowales użyć innego filemanagera ?
Jaki filesystem masz na karcie SD?
Uzywasz SCSI.device z obsługa dużych dysków?
[#6] Re: [WinUAE] Transfer plików jak zwiększyć

@Norbert, post #5

Ja podejrzewam że to jest jakaś kiepska karta, jedna z pierwszych, o transferze poniżej 100 kB na sekunde. Wtedy przy kopiowaniu katalogów z dużą ilością plików jest masakara. Na takiej pamięci także duże pliki "kopiują" się...kilka godzin.
Np. swojego czasu, pierwsze, tańsze empetrójki używały takich pamięci i kopiowanie standardowej płyty w mp3 o wielkości np. 100 MB trwało dłużej niż godzinę.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2015 11:50:35 przez Andrzej Drozd
[#7] Re: [WinUAE] Transfer plików jak zwiększyć

@JacK_Swidnik, post #4

Dodaj w winuae jakiś folder jako kolejny dysk i zobacz czy kopiowanie na niego też jest takie powolne.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem