[#1] Udostćpnianie Neta na A600
Mam Amige 600 oraz 1200T do ktorej chce podpiac neta jednak kątówka pcimcia jest piekielnie droga :/ w zwiazku z tym wpadl mi do glowy pomysł Amy sieciowke pcmcia podpiac do a600 i poprzez kabel szerogowy/rownolegly podpiac net do a1200T.

Czy cos takiego jest wykonalne na Ami??? chodzi o oprogramowanie miami sobie z Tym poradzi?? prubowal ktos w ten sposob udostepniac net??

skoro mozna w ten sposob przesylac dane tzn na rownoleglym poprzez dwie amigi to MUSI sie dac takze neta (przynajmniej ja tak sadze. Co wy na to???

Benedykt

[#2] Re: Udostćpnianie Neta na A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Dało się tak chyba między PC a Amigą, więc między amigami pewnie też sie da.

[#3] Re: Udostćpnianie Neta na A600

@Malin, post #2

Za szybkie takie łącze to raczej nie będzie.
Ja mam sieciówkaę PCMCIA w wieży bez tej kątówki.
Zrobiłem dziurę w obudowie od spodu. Amiga stoi na półeczce w której też jest dziura. Karta jest wkładana od spodu.

[#4] Re: Udostćpnianie Neta na A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

miamidx to potrafi. i raczej chyba tylko miamidx. genesis teoretycznie tez powinno umiec jednak w praktyce nie znam nikogo komu by sie to udalo. przy czym sieci udostepnia a1200 a nie a600. a600 jest za wolna i iirc to miamidx na niej sie nie odpali.
[#5] Re: Udostćpnianie Neta na A600

@Valwit, post #4

Tu chodzi Tylko o odpalenie sieci na A600 kabel rownolegly wedlug mnie ma wystarczajaca szybkosc do tych zastosowan do ktorych ja potrzebuje www na a1200.No mam juz jakis punkt zaczepienia i wiem czego szukac na sieci.

Benedykt

[#6] Re: Udostćpnianie Neta na A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Niestety, po kablu równoległym nie bardzo jest jak puścić TCP/IP. Były kiedyś jakieś sterowniki do PLIPa (czyli IP po parallelu), ale nie słyszałem o nikim, komu by to działało. Dlatego pozostaje tylko tradycyjne PPP po serialu, a 115200 bps (aby to w ogóle miało sens) A600 raczej nie uciągnie.

[#7] Re: Udostćpnianie Neta na A600

@Prince, post #3

Jak ja mam neostrade 128 to pewnie i tak nie zauważyłbym spadku szybkości

[#8] Re: Udostćpnianie Neta na A600

@Marek Szyprowski, post #6

sluchajcie ja nie bede sciaglal plikow 500 mega na a 1200 chodzi mi o przegladanie stronek i sciaganie jakis ultilitkow z aminetu. dobija mnie juz latanie z dyskietkami od pc do ami (kompy sa za daleko aby spiac je serialem czy rownoleglym kablem. Dlatego choc by to mialo miec 2kb/s to mi to wystarczy w zupelnosci :))

Benedykt

Ostatnia modyfikacja: 11.07.06 11:01
[#9] Re: Udostćpnianie Neta na A600

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Za pomoca miamidx peg udostepnial neta A1200 przez nullmodem. Dzialalo znosnie, ale do sciagania utilkow z Aminetu wystarczyło.
[#10] Re: Udostćpnianie Neta na A600

@Marek Szyprowski, post #6

115k nie da rady, tym bardziej routowac, ale predkosc modemu 33k spokojnie da sie uciagnac. iirc miamidx ma wbydowany driver do przesylania po porcie rownoleglym. ser: dziala na bank.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem