kategoria: A600
[#1] Zegar w Amidze 600
Czy ktoś wie czy jakiś moduł RTC http://electropark.pl/399-rtc-zegary-czasu-rzeczywistego
pasował by do Amigi 600 ???? Czy dało by radę podłączyć któryś moduł rtc gdzieś do płyty amigi?
[#2] Re: Zegar w Amidze 600

@maliniak, post #1

Czy ktoś wie czy jakiś moduł RTC http://electropark.pl/399-rtc-zegary-czasu-rzeczywistego pasował by do Amigi 600 ????

Nie pasowałby.

Czy dało by radę podłączyć któryś moduł rtc gdzieś do płyty amigi?

W normalnej sytuacji RTC znajduje się na rozszerzeniu pod klapką (zwykle razem z dodatkowym 1MB chip RAMu). Układ musi być MSM6242B lub kompatybilny.
[#3] Re: Zegar w Amidze 600

@maliniak, post #1

Te moduły RTC które wskazałeś maja komunikacje szeregową I2C (linie SDA/SCL) i jak wspomniał kolega strim, nie nadają się ponieważ Amiga używa transmisji równoległej (na czterech liniach danych oraz adresowych po 4bity) z układem zegara. Innym zamiennikiem może być np. RTC-72423, który nie wymaga zewnętrznego oscylatora.
[#4] Re: Zegar w Amidze 600

@Architect1200, post #3

jest też 62X42 który również nie potrzebuje zewnętrznego rezonatora
[#5] Re: Zegar w Amidze 600

@Kilos, post #4

A pasował by RTC62421 ??
On też nie potrzebuje zewnętrznego rezonatora?

Jest gdzieś dostępny schemat gdzie się wpiąć w szynę do amigi tym rtc??
[#6] Re: Zegar w Amidze 600

@maliniak, post #5

A pasował by RTC62421 ??
Tak
[#7] Re: Zegar w Amidze 600

@maliniak, post #5

Pins and functions compatible with the MSM6242B series

nie potrzebuje
[#8] Re: Zegar w Amidze 600

@Kilos, post #7

to jest jakiś schemat podłączenia MSM6242B do szyny w amidze 600?
[#9] Re: Zegar w Amidze 600

@maliniak, post #8

Tak, na schemacie A500 opisane jako "Real Time Clock"
[#10] Re: Zegar w Amidze 600

@maliniak, post #8

Patrz schemat rozszwrzenia a601.
[#11] Re: Zegar w Amidze 600

@strim_, post #10

Ja przed pisaniem postu szukałem a601 i nie znalazłem , jakbym miał schemat a601 to miałbym wszystko na tacy , znalazłem a501 , ale wolałbym a601 było by idealnie.
Ma ktoś schemat a601?
[#12] Re: Zegar w Amidze 600

@maliniak, post #11

zrobiłem zegar na RTC62421 i działa. schemat z a501.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem