[#1] Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200
Jak niektórzy wiedzą, moja A1200 padła po "błędzie elektrostatycznym". Zastanawiam się, czy nie kupić jakiej A1200 do tej karty. Pytanie brzmi, czy nie pamiętacie z jakimi Amigami (np. Escom) Apollo miały problem? Bo wydaje mi się, że kiedyś chyba w MA opisywali takowe problemy z Apollo. Może ktoś coś pamięta?
[#2] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@xtro, post #1

Kiedyś coś pisano o kartach apollo 1240 z podstawką pamięci ustawioną pionowo , były to chyba pierwsze karty 1240 i ponoć nie pracowały stabilnie.
[#3] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@Jacol, post #2

W mojej chyba jest płaska pamięć, nie mam teraz pod ręką tej ami.
[#4] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@xtro, post #3

u mnie Apollo 040 na mobo 2B i 1D4 uwaga... bez timing fixu działa poprawnie. Miałem problemy ze samą kartą jak się okazało - podstawki do przeczyszczenia...
[#5] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@xtro, post #1

Miałem wile kart Apollo 1240. Problemem były podstawki.
[#6] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@xtro, post #1

Jeżeli masz:
1.dobry zasilacz min.4,5A
2.sprawną płytę A1200 (rewizja nie ważna)
3.wlutowane układy MACH lub poprawny kontakt podstawka - MACH
4.pojęcie o AMIDZE, konfiguracji systemu
to nie ma żadnego problemu
[#7] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@dez3, post #6

Ad.2 nie do końca:

link
[#8] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@BomberMAX, post #7

Ja też osobiście z kilkoma kartami Apollo nie miałem problemów na żadnej płycie głównej A1200.
[#9] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@BomberMAX, post #7

przewaliłem trochę tych płyt i nie miałem żadnego problemu z kartami Apollo 1240/60, których też przewaliłem trochę.
mogę się nie znać, albo mogę mieć tylko szczęście
[#10] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@xtro, post #1

Mam dwie płyty w wersji 2B, jedna Escom, druga C=. Na tej z Escomu Apollo 1240 działa dobrze, a na tej z C= działa źle (wieszanie się systemu, błędy przy uruchamianiu programów itp). Płyta działa prawidłowo od lat z Blizzardem 1230, więc jest sprawna.
[#11] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@PopoCop, post #10

Płyta działa prawidłowo od lat z Blizzardem 1230, więc jest sprawna.

Pytanie czy punkty o których pisał Dez są sprawdzone, czyli zasilanie/kondensatory i jeśłi tak to czy zrobienie fix pomoże tej płycie w współpracy z Apollo, (bo strona softwarowa jest według twojego opisu OK)?
[#12] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@BULI, post #11

Kondensatory na płycie wymienione, jeśli chodzi o zasilanie to sprawdzałem na zasilaczu z E/Boxa (z wymienionymi kondensatorami), na którym od kilku lat działa mi płyta Escomu z Apollo 1240.
Prawdopodobnie timing-fix pomoże, ale w tej chwili nie ma to znaczenia, bo płyta C= siedzi sobie w desktopie z Blizzardem i jest sporadycznie używana.

Wracając do głównego tematu tego wątku, to jednoznacznej odpowiedzi nie ma. Można trafić na płytę, która zadziała bez problemu, a można i na taką co nie zadziała. Taka mała loteria Najlepiej umówić się ze sprzedającym, że jak płyta nie zadziała z Apollo, to będzie można ją zwrócić.

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2015 11:30:37 przez PopoCop
[#13] Re: Zgodność Apollo 1240 z płytami Amigi 1200

@PopoCop, post #12

Zanim zaczniecie robić fix i inne duperele proszę zmierzyć napięcie na w Amidze i w Apollo.
Niestety karty Blizzard są bardziej dopracowane, nie wspomnę o jakości wykonania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem