kategoria: A1200
[#1] Problem z czytaniem dyskietek.
Nagrywałem pliki adf na stare dyskietki, i po włożeniu jednej z nich zaczęła mi szwankować stacja dyskietek. Wszystkie następne dyskietki miały błędy odczytu a dyskietka która pół godziny wcześniej działała wypluła znana każdemu czerwona ramkę. Podejrzewam wirusa niestety wbudowany w classic WB VirusZ nie chce się uruchomić (pojawia się tylko belka z okna i tyle). Co mam zrobić?
[#2] Re: Problem z czytaniem dyskietek.

@Szynsz, post #1

Program VirusZ wyświetla właśnie tylko taką belkę zamiast całego okna, a opcje masz w menu górnym (uaktywnij tą belkę, naciśnij i przytrzymaj wciśnięty PPM).

Kto to może wiedzieć, czy dyskietki padają, czy stacja, a może jedno i drugie? Lepiej kup sobie emulator stacji ;)
[#3] Re: Problem z czytaniem dyskietek.

@RomanWorkshop, post #2

Problem w tym że lubię wachlować, dobrze mi się to kojarzy. Mówisz że nikt nie może wiedzieć co się dzieje, ale może jesteś w stanie powiedzieć jakie są możliwe przyczyny mojego problemu?
[#4] Re: Problem z czytaniem dyskietek.

@Szynsz, post #3

Przyczyny: wirus, stacja, dyskietki, uszkodzenie Amigi...
[#5] Re: Problem z czytaniem dyskietek.

@Szynsz, post #3

Postaw sprawdzoną stację.
[#6] Re: Problem z czytaniem dyskietek.

@Szynsz, post #1

To proponuje przeczyścić głowice w stacji. Ja ostatnio włożyłem jedną dyskietkę do A500 i efekt był podobny każda następna dyskietka była odczytywana z błędami. Wyczyściłem głowicę i po problemie.
[#7] Re: Problem z czytaniem dyskietek.

@Marcin74, post #6

Czyszczenie głowicy? Hmm a ma ktoś jakiś link do tutorialu jak to zrobić? Niestety nie mam pojęcia jak się to robi...
[#8] Re: Problem z czytaniem dyskietek.

@Szynsz, post #7

Jak nie masz pojęcia to się za to nie bierz. Jeszcze uszkodzisz głowicę. Jak chcesz to mogę się zająć tą stacją dyskietek. Wyczyszczę ją, wymienię kondensatory i wyreguluję głowicę.
[#9] Re: Problem z czytaniem dyskietek.

@SuperBuster, post #8

Dzieki, ale mam już swojego speca, wymieniał mi kondensatory w amidze. Spróbuje jeszcze antywirusem jak to nie pomoże to uśmiechnę się do niego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem