[#1] Zune-promoter
Bawił się ktoś Zune pod AmigaOS? Chciałbym uruchomić jakikolwiek program w tym GUI ale coś chyba u mnie nie działa. Umieściłem zune-promoter w wbstartup ale żaden z programów wymagających MUI "nie pyta", którego GUI ma użyć?
Poza tym preferencje zune otwierają mi się w jakiejś dziwnej rozdzielczości. Wb mam na całym ekranie (WinUAE) w rozdzielczości 1280*1024 a preferencje Zune "zwijają" ekran WinUAE do 1/4 (widzę tylko 1/4 okna preferencji Zune) i zmieniają rozdziałkę na tak jakby 640*480 :(
Macie to samo?
Jeśli ktoś odpalił cokolwiek w Zune proszę o opis wcześniejszych działań.
[#2] Re: Zune-promoter

@FOrest, post #1

Nie musisz nic wrzucać do WBStartup nawet.
Robisz tak:
Instalujesz AFAOS (niezbędne).
Wrzucasz dołączony do paczki Zune lib do katalogu z AfaOSLibs.
Reset.
Odpalasz ten promotor (u mnie odpala się w normalnym oknie na ekranie publicznym).
Odpalasz program MUI.
W opcjach promotora wybierasz teraz ten program i zapisujesz.
Gdy uruchomisz ten program następnym razem powinien uruchomić się już w Zune.
[#3] Re: Zune-promoter

@FOrest, post #1

okazuje się, że wszystko działało tylko zapomniałem o hotkey: ctrl+shift+z, które wywołują promotora :)
okazuje się jednak, że amigg działa działa tylko w części :( można się zalogować ale nie da się pogadać Enter nie powoduje wysyłania wiadomości :(
Jako, że to wczesna wersja portu Zune liczę, że się to poprawi...
W każdym razie obecność Zune w systemie AmigaOS umożliwia optymalizację kodu zarówno pod MUI jak i Zune co powinno zaskutkować większą ilością portów amigowych programów dla AROSa :)
[#4] Re: Zune-promoter

@FOrest, post #3

Nie... Bo jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Nie powinno mieć znaczenia to, że coś działa pod zune czy działa pod mui... W końcu zune to zamiennik mui, a nie jakiś nowy, niekompatybilny system gui...
W tym przypadku nie chodzi o "optymalizację kodu pod zune", tylko o to, że zune ma jakieś błędy, bądź niekompatybilności, i to w nim powinno to zostać poprawione...
Braki oprogramowania pod arosa/zune wynikają przede wszystkim z braku klas skompilowanych pod zune x86.

[#5] Re: Zune-promoter

@MinisterQ, post #4

czy brakuje tylko klas o zamkniętym kodzie, czy także tych open source?
pytam, bo może trzebaby zaproponować Bounty na port na aros-exec...
[#6] Re: Zune-promoter

@FOrest, post #5

Bounty zawsze można zaproponować (za napisanie kompatybilnych odpowiedników tych klas i udostępnieniu ich jako opensource).
[#7] Re: Zune-promoter

@FOrest, post #5

W zasadzie brakuje tylko klas o zamknietym kodzie. Podobnie jak np. brakuje amissl3, openurl... O ile openurl można jakoś przeboleć, ze względu na brak browsera, to brak amissl3 może poważnie ograniczyć funkcjonalność przyszłych wersji AmiGG pod arosem.

[#8] Re: Zune-promoter

@Mario, post #6

Tylko, że napisanie "od nowa" to jednak trochę wiecej pracy a ponieważ programiści się jakoś do AROSa nie garną :( i wobec tego, że na podjęcie czeka kilka bardziej oczekiwanych przez środowisko projektów klasy będą musiały poczekać :(
A tak właściwie, to która klasa z tych zamkniętych wydaje się być najbardziej potrzebna? Której brak jest najbardziej bolesny dla programistów opierających interfejs na MUI?
[#9] Re: Zune-promoter

@MinisterQ, post #7

z tego co widzę openurl jest open source więc może ktoś go sportuje z amissl gorzej :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem