[#9]
Re: MAC G5 a karta graficzna pod MOSa
@pong777,
post #1
A więc jako jedna z dwóch osób na świecie mających Maca 11,2 i MorphOSa może odpowiem:
- MorphOS w publicznej wersji nie obsluguje Powermaców z PCIe, jest zabezpieczenie w jądrze i się po prostu nie uruchomi na nie supportowanych maszynach.
- Docelowo należy kupić

tę kartę i przeflashować na rom makowy. (czyli x1950XT z cyckami, wielkosc pamieci moze by 256 i 512).
- po przeflashowaniu zyskujesz mozliwość uruchomienia MacosX z niezłą kartą graficzną
- Port Morphosa nie jest ukonczony, jesli bedzie to wlasnie tak karta graficzna bedzie obslugiwana z tym, że jak na razie działa tylko w trybie atombiosu (czyli trzeba mieć rom pecetowy więc trzeba przeflashować na pc bios jak juz wyjdzie morphos)
- Nie zauważylem wiekszych różnic w działaniu między Powermacami PCIE i AGP (mam oba 2.0 GHz), prędkość pamięci lekko większa na pcie bo tam siedzą DDR2.
- Co do grafiki to tak jak już dawno temu pisałem Q3 na Powermacu PCIe ma 188FPSów i bije na głowę wszystkie pozostałe sprzęty z Morphosem i X1000 (wyniki X1000 są już za horyzontem :) )
- Dziala muzyka, sieci wifi, usb, sata, ide etc. nie dziala jeszcze Lan. Niestety wifi wykorzystuje jakis dziwny doughterboard i jest niekompatybilny ze złączem z ze starszych G5 AGP/powerbooków.
- Nie wiem kiedy i czy w ogóle powstanie finalna wersja MorphOSa na to cudo