kategoria: A600
[#1] Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC
Najpierw pytanie, a później pytanie szeroki uśmiech
Czy istnieje adapter klawiatury od PC do Amigi 600?
Za kilka dni wyjeżdżam (na długo) i chcę zabrać ze sobą Amigę. Niestety A2000 czy nawet A500 są zdecydowanie za duże na moją podróż i mocno ograniczony bagaż. Wpadłem na pomysł, że mógłbym zabrać gołą płytę od A600 i do tego adapter klawiatury od PC. Mam też bardzo zgrabny malutki zasilacz 2A dający 5V i 12V. Czy taki by się nadawał do zasilenia A600 z talerzowym dyskiem 2.5"? Plus ew. rozszerzenie, ale jeszcze nie jestem pewien, czy mi się uda je załatwić na czas.
W każdym razie tak mały zestaw jestem w stanie wpakować do bagażu podręcznego.
Może nie każdy pamięta, ale napisałem niedawno Gwiezdne Wojny: Ucieczka z Mos Eisley. Jak zapowiedziałem, to była tylko przymiarka do większego tytułu i zbliża się moment na rozpoczęcie prac. Dysponuję nie tylko wielkimi chęciami, ale i czasem. Jedyne czego mi brakuje, to jak najmniejsza (nie emulowana) Amiga i sześćsetka wydaje się być w sam raz.
Czy pelenta się komuś niezbyt potrzebna płyta od A600 i chciałby ją zdonować na szlachetny cel? Na niej właśnie będzie powstawać gra (na razie nie podaję więcej szczegółów, ale darczyńca będzie wiedział pierwszy ).
Jeśli ciężko się komuś rozstać z taką płytą, to mogę coś w zamian zaoferować (mam tu trochę gratów, więc coś się może wybierze).
A jeśli dorzuci do tego pamięć 1MB (więcej nie potrzebuję) i adapter klawiatury od PC (lub też samą klawiaturę od A600, ale wolałbym adapter, bo mniej miejsca zajmie), to będzie pełnia szczęścia.
Liczę na was OK
[#2] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Umpal, post #1

jak nikt nie ma, to mozna sie szybko zrzucic:)
[#3] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@aszu, post #2

Dzięki Aszu, doceniam, ale nie chcę robić z siebie dziada. Po prostu nie chcę kupować całej, jeśli ktoś ma samą płytę i mu specjalnie nie jest potrzebna :)
[#4] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Umpal, post #1

Wyjazd na dlugo,duzo czasu,malo miejsca ,hmm. Wspolczuje koledze
[#5] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Aniol, post #4

Nie współczuj, tylko płytę załatw
Albo chociaż adapter klawiatury OK
[#6] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Umpal, post #1

Jest coś takiego jak mmkeyboard i sum naszego kolegi spidiego.
[#7] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@sanjyuubi, post #6

Ale Sum chyba póki co dla A1200. Napisałem do Spidiego pytanie, czy ma coś dla A600 i czekam na odpowiedź. Nie ukrywam, że Sum byłby świetnym rozwiązaniem.

A co myślisz o zasilaczu, o którym piszę w pierwszym poście, będzie wystarczający? No i pytanie czy amigowy zasilacz daje tylko +5V i +12V, czy też -5V i -12V?

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2015 15:31:15 przez Umpal
[#8] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Umpal, post #7

Wolisz taki hardwareowy bajzel od winuae na jakimś 12" lapku?
[#9] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@michalmarek77, post #8

Tak, ponieważ poprzednią grę tworzyłem na emulatorze i później byłem zaskoczony różnicą na sprzęcie.
[#10] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Umpal, post #7

Jeśli ten interfejs klawiatury do A1200 wpina się w miejsce taśmy to wystarczy 2 piny miejscami zamienić by pasowało do A600. Był kiedyś o tym temat na forum. A o ile mnie pamięć nie myli to -12V jest potrzebny do układu dźwiękowego. Bez niego Amisia milczy.
[#11] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@ZbyniuR, post #10

Dzięki za podpowiedź w sprawie interfejsu. Jeśli mi taki wpadnie w ręce, to będę wiedział, gdzie szukać rozwiązania.
Co do -12V, to masz rację - znalazłem schemat wtyczki i ten środkowy bolec ma właśnie -12V. To nieco komplikuje sprawę zasilacza, ale jakoś to powinienem rozwiązać (chyba że trafi mi się też mały lekki do 600-ki, to nie będę kombinował).

PS Zbyniu, posłałem ci jakiś czas temu PM w sprawie Schneidera. Zajrzyj tam.
[#12] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Umpal, post #11

Umpal: w razie czego służę adapterem zasilacza Amiga - PC AT, jednak nie mam obecnie w posiadaniu żadnego zasilacza typu AT.

Jak będziesz miał płytę to można zrobić na szybko jakiegoś piggyback moda z kostek pamięci jakiegoś S3 Virga, zależy ile czasu masz.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2015 18:46:27 przez charliefrown
[#13] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@sanjyuubi, post #6

[#14] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Dorian3d, post #13

A co to za gift, skoro trzeba za niego zapłacić 69 lub 109 zł?
A na poważnie, to właśnie taki interfejs byłby w sam raz. Ale z tym się wstrzymam do załatwienia płyty (lub całej A600), bo może się okazać, że Spidi skleci na czas interfejs USB, a wolałbym zainwestować w coś takiego (klawy na PS/2 są koszmarne, a mam jedno cudo, którym jest podświetlany i niebywale wygodny Logitech K800 na USB i byłbym przeszczęśliwy, gdybym mógł właśnie ją podpiąć).

Wracając do płyty... Nikt? Jeśli nie płyta, to może cała A600?
Jeśli nie ma filantropa, to może biznesmen się znajdzie
Lista moich gratów jest mniej więcej taka:
- C64 x3 (różne wersje)
- C128 x2 (jeden prawdopodobnie z uszkodzoną pamięcią RAM)
- 5 stacji do komciów (2x 1541-II, 2x 1571 (w tym jedna bez zasilacza) i 1x 1570)
- C16 w fabrycznym nieśmiganym stanie (wszystkie kartony i styropiany; wciąż pachnie fabryką)
- Atari 1040STFM w fabrycznym stanie (ten też pachnie taśmą szeroki uśmiech)) z monitorem
- Schneider PCW 8512 Joyce + drukarka + Vertex 20MB HD
- Amstrad NC100 z futerałem
- dżojstików tyle, że sklep mógłbym otworzyć
- dyskietek 5.25 kilkaset, sam nie wiem ile dokładnie
- dyskietki 2DD 3.5" zafoliowane (70 szt. różnych marek)
- kickstarty 1.2, 1.3 oraz pół 3.0 do A1200 (nie sprawdzone, bo nie mam jak)

Spis robię z pamięci, więc całkiem możliwe, że jest jeszcze coś, ale na razie trzymajmy się tej listy.

Od razu żeby zgasić zapędy: NICZEGO NIE SPRZEDAJĘ. W grę wchodzi tylko wymiana (do ustalenia). Przede wszystkim szukam A600, ale docelowo również A1200. Może też być karta graficzna do A2000 lub turbo oparte na 40-tce (albo i wyżej).
Jednak żeby nie odchodzić od głównego wątku, to 600-ka jest mi na najbliższy czas najbardziej potrzebna.
I w związku z nią ważne pytanie: Czy można w jakiś nieskomplikowany sposób uzyskać na A600 0.5MB chip i 0.5MB slow? Chodzi mi o kompatybilność podczas programowania z typową Amigą 500 z rozszerzeniem pod klapką.

@charliefrown - dzięki za adapter, ale musiałbym zabrać ze sobą taki zasilacz (mam jeden), a on jest duży i ciężki. Już lepiej by było wziąć ten mały lekki do A600.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2015 20:30:08 przez Umpal
[#15] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Umpal, post #1

Czy istnieje adapter klawiatury od PC do Amigi 600?

Z tego co pamiętam interface firmy Vector nakładany MPU był chyba kompatybilny dla A600. Miałem taki w A1200T, dało się grać w FPSy tzn, działały dwa klawisze na raz.
[#16] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@waldiamiga, post #15

Masz rację, Internet potwierdza OK
Ale myślę, że interfejs USB Spidiego będzie najlepszym rozwiązaniem.

Wracając do ofert wymiany, to mam jeszcze XBoksa 360, 320GB, dwa bezprzewodowe joypady i 4 oryginalne gry. Konsola nie zbanowana, nie modyfikowana. Mam to, ale zagrałem może z 10 razy i stoi.
[#17] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Umpal, post #16

Xboks suxxx, A600 lepsza OK
[#18] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@selur, post #17

OK piwo
[#19] Re: Donacja: Goła płyta od A600 + adapter klawiatury od PC

@Umpal, post #16

Móglbym dać za ten eXboxowy zestaw A600 ale z góry uprzedzam, że to kiepski (ze względu na wartość) byłby dla Ciebie interes. Jakbyś jednak był zainteresowany to daj znać na priv.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem