[#1] Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?
Wreszcie wróciła do mnie Amiga 600 ze studia osiedlowo piwnicznej TV. Po modernizacji łącz studyjna zawodowo pracująca Ami została już tylko jedna - CDTV. Moja "weteranka" przepracowała w piwnicznej kanciapie wśród kabli, drutów i modułów szafkowych TV nadajników 17 lat.... stała tam od '98... Dzielnie przy braku prądu resetowała się z butowalnego dysku. Nigdy nie dorobiła się HD - jedynym rozszerzeniem był dodatkowy MB chipu, ale to wystarczało - gdyż cala zawartość prezentacji ładowała się do pamięci - krótko mówiąc było to pomyślane jako automat DD-zLZXowano-odpalający. Teraz zastanawiam się nad przyszłością tego zasłużonego sprzętu. Jak sądzicie?

- wymyć i postawić w gablotce
- wyjąć 1MB chip (przyda mi się bo w stałej A600 nie mam), wymyć i wstawić do gablotki
- zostawić na dawcę części
- wstawić HD (ma Rom HD frendli) i używać jako drugiej Ami
- wypieścić i odsprzedać niech ta historyczna Ami raduje czyjeś myśli i dalej służy?

Muszę oczywiście posprawdzać wszystko i poczyścić bo stała w piwnicy , a stacja DD może być po tym okresie nieco zajechana (albo przeciwnie - wzorcowo dotarta:) ) W każdym razie co Wy sądzicie? Bo poza tym, że to "tylko" zwykła A600 to jednak mentalnie nie zwykła zważywszy na historie egzemplarza....

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2015 19:09:34 przez xtro
[#2] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #1

Jesteś chyba jedynym człowiekiem na Świecie, który nie wie co zrobić z Amigą

Masz kolegów?
Jeżeli tak, to sprzedaj ją jednemu z nich.
[#3] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #1

17 lat bez przerwy na "power on" - no, no. Niezły wynik OK
[#4] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@groovebox, post #3

CDTV od tej pory go poprawia! Stanęły w sąsiednich piwnicach niemal w tym samym czasie...
[#5] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #1

chciałbym zobaczyć film dokumentalny o tej weterance sześćsetce, która przez 17 lat służyła telewizji. Skoro Amerykanie pokazują A2000 sterującą od 20+ lat temperaturą w szkole i robią z tego news dnia w sieci, to czemu ta A600 miałaby być gorsza ;)

Przez tyle lat bootowała się z jednej, tej samej dyskietki??

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2015 20:41:09 przez charliefrown
[#6] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@charliefrown, post #5

I jak tu teraz nie powiedzieć... AMIGA RULEZ??

Albo wystaw w gablocie, albo używaj dalej.
BTW: Popieram pytanie charliefrown: Przez tyle lat bootowała z jednej tej samej dyskietki????
EDIT: Co to za "prezentacja? Rozwiń temat . Może pokażesz ją gdzieś w necie?

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2015 20:55:18 przez redstonecraftpl
[#7] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@charliefrown, post #5

Nie, dyskietek naprodukowałem chyba z kilka setek, aczkolwiek parę razy technik robił zbiórkę tego co się zgromadziło i dostawałem je do reformatowania.

Co do niusa i filmu planuję coś takiego na okoliczność przełączenia CDTV na PC - pokazanie miejsca , moment przełączenia z małym komentarzem.
[#8] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@redstonecraftpl, post #6

Prezentacja to po prostu seria plansz w Deluxe Wideo III kupionym w oryginale od firmy IPS w 91 roku przed moją maturą. Koledzy śmiali się i pukali w czoło , że kupuję oryginał za 399 tyś zamiast skopiować za 20 zł na stoisku w domu towarowym. Amiga odwdzięczyła się jednak bo przez te lata może nie były to kokosy jak na te kilka budynków, ale w sumie wygenerowała jakieś 20k zł zysku z reklam lokalnych sklepików, więc emerytura jest zasłużona choć nie zusowa

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2015 23:24:24 przez xtro
[#9] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #8

399 tyś? Przed dewalua(wstaw poprawne zakończenie wyrazu)?

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2015 21:45:55 przez redstonecraftpl
[#10] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@redstonecraftpl, post #9

To było w czasach daleko przed wymianą.... oczywiście kopiowanie to było nie 20 zł ale 20 tyś.... :) Co i tak przy cenie oryginału 399 było niedrogo. Pamiętam , że Deluxe Video i DPaint w wersjach 3 kosztowały właśnie 399 tys. Potem pojawił się oryginalny IPSowy DPaint IV jeszcze nie AGA na który czekałem ze względu na opcję Morph , którą się sporo bawiłem po zakupie skanera Alpha data i ten DP4 był za gigantyczne wtedy 699 tyś zł... też kupiłem oryginał.... zresztą miałem wtedy antywirusową zasadę, że na HD (a w A500 miałem AT-Bus HD.. kto to produkował? chyba Elsat...) miałem tylko oryginały lub coś co było w coverach z pismami najczęściej zagranicznymi (był w Szczecinie już wtedy fajny kiosk , że mieli nie tanio ale mieli niemieckie i angielskie pisma Ami).
[#11] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #10

I nawet już w miarę szybko udało się gdzieś w '92 roku wykorzystać Ami zawodowo z tym DPaintem - dla kolegi na kasetę z pracą dyplomową na budownictwie powstał pikselowany w pseudo 3D schemat animowany elektrociepłowni geotermalnej bodaj dla Pyrzyc.... dziś te 4 klatki anim szału nie robią , ale wtedy.... to było coś absolutnie nowego na miarę prac dyplomowych taka własna symulacja...

Można to znaleźć na aminecie pod pix anim jako bodaj Sheme3D.lha

[#12] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #11

Kurde jak ja się cieszę , że sporo tych wypocin z czasów A500 gdzieś tam udało mi się uchować... to były pionierskie czasy... dziś mamy powerpointy i inne takie.... wtedy człowiek mógł być w czymś pierwszy :) przynajmniej na lokalną skalę... Niestety sporo danych z HD zgrałem po kupnie nowej Ami na kasetę VBS... przydało by się i to kiedyś odzyskać o ile znajdzie się ta kaseta i ktoś przyzwoity pożyczy VBS w tej wersji którą miałem (a nie mam pojęcia jaka to była wersja i jaki soft ją obsługiwał...)
[#13] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #12

Ha.... przypomniałem sobie... Animka faktycznie była spikselowana w DPaincie i zaanimowana, ale sam teren wygenerowałem w czymś co się zwało Scenery Generator (pierwsza wersja późniejszego Scenery Animatora).
[#14] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #11

Wygląda, efektownie i lekko hipnotyzuje na pierwszy rzut oka wydaję się więcej niż 4 klatki.
Nawet po tylu latach wygląda to dobrze i w klimacie Amigi na palowskim monitorze jest pewnie jeszcze lepiej.
[#15] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #11

Bardzo fajne, wygląda jak SimCity Tylko lepiej
[#16] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #11

Super OK
[#17] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@xtro, post #7

Też chętnie to zobaczę, niezły wynik :P Ile jeszcze będzie pracować ta cdtv?
[#18] Re: Ami 600 back to home - czyliż - emerytura? Jak sądzicie?

@mikser, post #17

Od 2 lat zbieram się na zamianę na PC , nawet tu stoi obok odpowiedni terminal i router z modemem wifi by mieć wreszcie zdalny dostęp do piwniczki, ale ciągle jakoś mi się nie chce.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem