[#1] 4xIDE Micronic
Witam

Powiedzcie mi prosze - jakiego programu (sterownika) musze uzyc zeby moja Amisia 1200 widziala 4 urzadzenia IDE?
Uzywam 4xIDE Mironica (oznaczone jako AD-a 7332) zakupione w Efunzine (http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=138) ale jak podlaczam je to komp i tak widzi tylko to co mam podlaczone na zlaczu 2,5 calowym a na 3,5 nie wazne czy to HD czy CD, nie widzi nic.
Zapewne jest potrzebny jakis programik, ale pojecia nie mam jaki:(
[#2] Re: 4xIDE Micronic

@Abkom, post #1

polecam pakiet idefixa... niestety płatny.

[#3] Re: 4xIDE Micronic

@Kaczus, post #2

A gdzie go moge nabyc? Znaczy domyslam sie, ze w necie, ale na jakiej konkretnej stronie co by miec pewnosc, ze kupuje wlasciwy?
[#4] Re: 4xIDE Micronic

@Abkom, post #3

http://uk.aminet.net/disk/misc/IDEfix97.lha
Tu jest demo

[#5] Re: 4xIDE Micronic

@Abkom, post #1

Na @ wysłałem Ci pakiet LoadEIDE. Jest darmowy i obsługuje 4 urządzenia, ale czy zadziała z Twoim urządzeniem tego nie wiem. Daj mi znać czy działa czy nie.

[#6] Re: 4xIDE Micronic

@Abkom, post #1

Niezarejestrowany IdeFix dziala tyle, ze meczy co jakis czas requesterem rejestracyjnym a poza tym lubi sie powiesic, dlatego nie polecam.
Ale pod zlacze 3,5 calowe mozesz podpiac napedy CD, wtedy HDToolBox ich nie widzi, ale po prostu ustawiasz im unity 2 i 3 i dziala to bez problemow. Przynajmniej z CacheCDFS, bo nie sprawdzalem z innymi sterownikami.

[#7] Re: 4xIDE Micronic

@vi-bee, post #6

No dobra, to rodza sie mi kolejne dwa pytania - gdzie moge znalezc CacheCDFS (bo na aminet.de nie moge dokopac) i jak mam ustawiac te unity, bo tego to juz na pewno nie wiem :(
Boze, czuje sie jak ułom jakis... Nic nie wiem....
[#8] Re: 4xIDE Micronic

@Abkom, post #7

CacheCDFS jest w systemie 3.9 i w... IdeFixie czyli w niezarejestrowanej wersji i tak drecza cie requestery.
A wczesniej uzywales cd? Bo moznaby sprawdzic z innym filesystemem czy ten numer przejdzie.
A jesli nie to w poniedzilalek postaram sie podrzucic ci na @ co trzeba.

[#9] Re: 4xIDE Micronic

@vi-bee, post #8

No ja niestety mam tylko 3.1 i 3,5. CD uzywam nawet teraz, ale tylko wtedy gdy mam podlaczona przejsciowke na zlaczu 2,5 w Amisi na 3,5 cala i do tasmy 3,5 calowej mam podlaczony jako master dysk 3,5 calowy a jako slave CDROM. Wtedy owszem dziala. Jezeli zas chce uzyc 4xIDE i podlaczam pod 2,5 calowe wejscie dysk a 3,5 calowe CDROM juz mi go nie widzi. Identycznie jest w kombinacji pierwszej (przejsciowka z 2,5 na 3,5 wpieta w plyte) gdy zamiast dysku 3,5 calowego podpinam adapter CF na IDE. Wtedy tez juz nie widzi CD... Tak wiec raz mam, raz nie a chcialbym uzywac albo 2,5 calowego dysku albo jeszcze lepiej tego adaptera CF na IDE razem z CD bo wtedy wszystko ladnie mi sie zmiesci do obudowy standardowej i nie bedzie moja AMisia wazyc tony i grzac jak kaloryfer.
[#10] Re: 4xIDE Micronic

@Abkom, post #9

W systemie 3.5 tez chyba jest.
Ale jesli masz zainstalowane sterowniki CD sprawa wydaje sie prostsza.
CD-rom podlaczasz pod zlacze 3.5 cala i zworke przestawiasz na master.
W devs:dosdrivers masz plik CD0: , otwierasz go dowolnym edytorem tekstu, szukasz linijke "unit=1" zmieniasz na 2 i zapisujesz.
Po resecie po resecie powinno byc ok.

[#11] Re: 4xIDE Micronic

@Prince, post #5

Z urzadzeniem zadziała, ale ja miałem z nim złe doświadczenia... Autor
coś pisał, że problemem mógłbyć używany procesor... No ale dane
straciłem :(

[#12] Re: 4xIDE Micronic

@vi-bee, post #6

Jedyny problem z niestabilnością IdeFixa to był podczas startu
komputera, a tj niestabilności można było się pozbyć ustawiając
ręcznie rodzaje napędów.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem