[#1] FAST ELBOX 8MB kilka pytań
Witajcie,

Pytanie mam odnośnie tej karty.
- czy 8MB starcza Wam do gier na Whdload, jakie są ograniczenia? (pomijając gry 3D)
- czy 8MB Fast vs np. 040 jest sporą różnicą wydajności w grach nie 3D Whdload? (ile tak naprawdę wolnych MB jest wymagane do gier w wHdload aby mogły na full działaćz bajerami?)

najważniejsze pytanie teraz:
- jak wygląda sprawa ze zgodnością? czy wywalają Wam się jakieś błędy ???
czy MMU/FBU, jego brak, może mieć związek ze zwisami w WhdLoad?

Z uwagi na potrzebę szybkiego załatwienia sprawy prosiłbym o jak najszybsze odpowiedzi, uwagi - z góry dziękuję!

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2015 14:03:15 przez BomberMAX
[#2] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@BomberMAX, post #1

- 8MB do WHDload spokojnie wystarczy.
- różnica pomiędzy 040 w 3d jest hmm.. ogromna, kolosalna itp- nie ta liga.
- przy 8MB Elboxu o MMU zapomnij, FPU czasem się przydaje jest kilka, dosłownie kilka tytułów gier które korzystają i to opcjonalnie z FPU (więcej jest demek które wymagają FPU).
Obecność FPU/MMU raczej nie przeszkadza WHDload.
040 z starszymi wersjami WhDloda bywał problematyczny, ale obecnie w A1200 z 040 praktycznie wszystko da się odpalić pod WHDload.
No i przy 040 możesz mieć dużo więcej fastu niż przy rozszerzeniu Eloxu.

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2015 14:13:55 przez BULI
[#3] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@BomberMAX, post #1

jeśli zastanawiasz się nad zakupem, to powyżej 250 zł nie kupowałbym. Za 330 zł masz w retroami ACA 1221 z możliwością odblokowania 020/28 mhz za dodatkowe 15 EUR.
[#4] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@BULI, post #2

Dzięki za rady, borykam się z niesatbilnością w grach, próbowałem 3 wersje Whdload, różne slavy i niestety są problemy, zaraz przeinstaluje jeszcze WB ....
[#5] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@BomberMAX, post #1

Miałem coś takiego a konkretniej Elbox 1208 z 8 MB. Zdarzały się błędy, później po przesiadce na ACA1233 też zdarzały się. Po drodze miałem szereg różnych problemów (np. nie chciała działać z dyskiem 2,5 cala, a w zasadzie raz działała raz nie, na CF sypało błędami). Ostatecznie płyta uległa uszkodzeniu. Nie wykluczam, że to nie był problem z rozszerzeniem. Elbox 1208 w trybie 8MB nie odcinał mi CF0. Teraz mam inną płytę 2B - też czasem coś się dzieje (błędy pamięci w WHdload), zdecydowanie rzadziej niż w poprzedniej 2B, ale na drugiej płycie 1D1 póki co ACA1233 działa perfekcyjnie.

8MB wystarczy do Whdload, ale zawsze może być lepiej. W sumie to chyba wolałbym ten wynalazek z retroami. Zawsze daje dodatkowego kopa, możliwość rozbudowy i przede wszystkim to nowa karta z gwarancją.

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2015 15:06:52 przez misiek2
[#6] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@BomberMAX, post #4

zaraz przeinstaluje jeszcze WB

To nie windows.
Posprawdzaj konfigurację whdoad, czy nie masz przypadkiem starych/ uszkodzonych SLAVE'ów, sprawdź stronę sprzętową.
[#7] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@BomberMAX, post #4

IMHO ta karta jest licha. U mnie były takie problemy, że dałem sobie siana i kupiłem blizzarda 1230/IV. Ale to było dawno temu i ceny były inne.
Z niektórymi grami ok. Ale pamiętam że taki bombjack to na 100% mi się wywalał jak ta lala.
[#8] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@asman, post #7

Ale pamiętam że taki bombjack to na 100% mi się wywalał jak ta lala.

Pytanie, czy to była wina karty?
[#9] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@BULI, post #8

Jak wsadziłem blizzarda problemy zniknęły.

Edit: Chyba, że miałem jakiś dziadowy okaz tejże karty.

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2015 15:38:52 przez asman
[#10] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@asman, post #9

BlizzardIV to też inne CPU itd.
Sprawdzę na swojej gołej A1200 z fastem i będziemy wiedzieć, czy to wina dziadowskiej karty.
Moim zdaniem to rozszerzenie nie różniło się niczym specjalnym od innych rozszerzeń FAST pod klapkę (ani na + ani na -)
[#11] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@BULI, post #10

Bardzo bym prosił o sprawdzenie!
[#12] Re: FAST ELBOX 8MB kilka pytań

@BULI, post #10

Właściwie to nie widzę powodu dlaczego sama pamięć miałaby tu taj mieć jakieś znaczenie. Samo WHDload jest wrażliwe na każdy detal, czasami nawet niektóre gry działają na winuae, a nie działają na prawdziwej Amidze na tej samej konfiguracji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem