kategoria: Sprzęt
[#1] Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy
Gorąco zachęcam do wpisywania tytułów gier, które sprawiają problemy pod Gotekiem z oprogramowaniem HxC.

Dzięki czujności Forumowiczów poprawiliśmy kompatybilność firmware HxC z następującymi tytułami:

* Desert Strike - nie działał diskchange
* Dizzy Crystal - nie działał diskchange

Najnowsza wersja oprogramowania 3.0.6.1a dostępna jest tutaj:

link

Jeff obiecuje zająć się każdą grą, która sprawia problemy.

Proszę wpisać też na jakiej Amidze nie działa, jaki ma kick, jaki proc, ile fastu, ile slow oraz co konkretnie nie działa - wykrywanie zmiany dysku, artefakty na ekranie, błędy zapisu save'ów.
Czy plik jest w formacie ADF czy HFE.

Niektóre gry do poprawnej pracy wymagają programu ReloKick 1.3.

Ważne: Przed zgłoszeniem proszę upewnić się, że korzystamy z najnowszej dostępnej wersji firmware.

Apdejty oczywiście są bezpłatne. Nie trzeba posiadać programatora. Umieszczamy plik *.UPD na pendrive (pobieramy z Internetu - http://hxc2001.com/download/floppy_drive_emulator/index.html w wersji USB Stick). Pen wkładamy do Goteka. Przed włączeniem Amigi trzymamy kilka sekund obydwa przyciski wciśnięte na Goteku. Czekamy 10 sekund. Zwalniamy przyciski i czekamy 10 sekund lub aż mrugnie 3 razy "000" na wyświetlaczu. Resetujemy Amigę i odpalamy selektor - pozycja 000 na wyświetlaczu. Sprawdzamy wersję oprogramowania HxC, którą wyświetla selektor. Ważne by na pendrive mieć tylko jeden plik z rozszerzeniem UPG na "wierzchu" pendrive'a.

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2015 22:34:10 przez pong777
[#2] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@pong777, post #1

A normalne HxC też się liczy? Bo jeśli tak to u mnie nie działało World of Commodore.
[#3] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@pong777, post #1

u mnie na Goteku z hxc Desert Strike działa bez problemu
[#4] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@pong777, post #1

Gra: Desert Strike
Błąd: Diskchange
Wersja HxC: 3.0.5 (jedna wstecz w stosunku do najnowszej)
Wersja Amiga: A600
RAM: 1MB CHIP 0 SLOW 0 FAST
HDD/CF: brak

W update do 3.0.5 były robione poprawki do czasów oczekiwania na zmianę dyskietki - może to z tym problem? Gra "łapie" dyskietkę jeśli zmieni się ją wcześniej (zanim pojawi się prośba o włożenie drugiego dysku) np. w czasie animacji. Problem w tym, że nie zawsze tak się da. Gra nie łapie drugiej dyskietki włożonej do DF1.
Na yt widziałem filmik gdzie DS działa na goteku tyle, że tam był cortex. Sądzę, że problem może objąć też inne gry, które po zmianie dyskietki nie wymagają naciśnięcia fire.

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2015 08:10:43 przez jimmy
[#5] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@QkiZ, post #2

Normalne = Lotharkowe? Jeśli tak to zgłoś bezpośrednio na hxc2001@hxc2001.com
[#6] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@pong777, post #5

Temat dotyczy kompatybilności HxC z grami. Mam HxC od Lotharka bo to był pierwotny sprzęt na którym działa oprogramowanie HxC.
[#7] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@jimmy, post #4

Szybka reakcja od autora HxC - jeszcze nie sprawdzałem czy działa
20 September 2015: Firmware USB HxCFloppyEmulator v3.0.6.1a

- Amiga : Disk change detection corrected : Desert Strike, Dizzy Crystal and
probably others games disk change detection are now working properly.

- Direct access mode : Correct interface mode set when activated from an PC HD image.

Problem zgłaszałem do Sprzedawcy od którego kupiłem niedawno Goteka - przekazał temat do autora softu i już jest poprawka. Dam znać jak potestuję. Wg logu zmian dziś wyszła wersja z 3 na końcu - szybkie te aktualizacje.

[EDIT] Potwierdzam - w wersji v3.0.6.3a zmiana dyskietki działa już poprawnie.

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2015 16:11:42 przez jimmy
[#8] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@jimmy, post #7

Mamy kolejny sukces. Wyeliminowaliśmy dzięki zgłoszeniom od Użytkowników losowe zawieszanie się aplikacji selektora.

Wersja 3.0.6.4 dostępna na stronie projektu.
[#9] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@pong777, post #8

Z ciekawosci, w jakich okolicznosciach to wystepowalo?
[#10] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@strim_, post #9

Podczas wchodzenia w poszczególne katalogi na pendrivie. Problem pojawił się w wersji 3.0.6.1. Wcześniej go nie było. Czasami też inicjacja na samym początku przed czytaniem pliku konfiguracyjnego.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2015 17:24:05 przez pong777
[#11] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@pong777, post #10

Dało by radę ten soft HxC jakoś usprawnić tak, by można było montować wiele obrazów bez używania klawiatury? Jednodyskietkowe gry można odpalić joyem, ale więcej obrazów nie da się chyba zamontować.
[#12] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@zmiennik, post #11

Nowy firmware do pobrania na stronie hxc2001.com
Naprawia błędy niestabilnej pracy.
[#13] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@zmiennik, post #11

Zgaduję, że chodzi o to, że "SDCard HxC Floppy Emulator Manager for Amiga" nie można obsługiwać inaczej niż z klawiatury.

Sugerowałbym zgłaszać sugestie tutaj: https://github.com/jfdelnero/HXCFE_Amiga_file_selector/issues. Jest to również soft open source więc można próbować swoich sił samodzielnie.

Update firmware'u nic tu nie da, zwłaszcza, że update dotyczył chyba wyłącznie wersji USB.
[#14] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@Sokok, post #13

Zgaduję, że chodzi o to, że "SDCard HxC Floppy Emulator Manager for Amiga" nie można obsługiwać inaczej niż z klawiatury.

i tak i nie. Chodzi akurat o ten soft co wziąłeś w cudzysłów, ale teoretycznie można go obsługiwać samym joyem - jednak tylko w zakresie wskazania obrazu, gdzie poprzez wciśnięcie fire obraz ustawia się w slot 1 i robi się restart... więc dla jednodyskietkowej gry jest OK.

Czy sprawa wygląda inaczej jeżeli chodzi o wersje USB? tam można zrobić coś więcej joyem?

Zgłoszę też tam, ale dla mnie jednego może im / mu się nie chcieć bawić :/
[#15] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@zmiennik, post #14

Rozumiem. Zawsze dobrze zgłosić taką sugestię. Najwyżej będzie zignorowana, nie ma sensu samemu sobie odbierać szansy. Upewnij się najpierw czy masz ostatnią wersję "SDCard HxC Floppy Emulator Manager for Amiga". Ostatnia wersja jest jakoś z czerwca tego roku.

Z tego co wiem wersja USB korzysta z tego samego managera.

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2015 09:32:48 przez Sokok
[#16] Re: Oprogramowanie HxC - lista gier sprawiających problemy

@Sokok, post #15

Sprawdziłem - ostatnia wersja to 1.14a.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem